18ο Δ. Σχ. Λαμίας: Μαθητές και μαθήτριες συζητούν για την προεφηβεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 18:22 18ο Δ. Σχ. Λαμίας: Μαθητές και μαθήτριες συζητούν για την προεφηβεία

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας σε συνεργασία με το ΚΕ.Π.Ε.Ψ.Υ. (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας)  Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας διοργάνωσε μια παιδαγωγική ενημέρωση-συζήτηση για τους μαθητές των Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξεων, με θέμα «Προεφηβεία, μια ιδιαίτερη ηλικία…». Κύριος σκοπός ήταν η ανάδειξη υγιών στάσεων και συμπεριφορών σε διάφορες καταστάσεις, καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν ακόμη τον χαρακτήρα τους και χρειάζονται καθοδήγηση.

 Τη Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 οι μαθητές/τριες των Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξεων συζήτησαν με τον κοινωνιολόγο κ. Μπλέτσα Στάθη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, στην διάρκεια του πρώτου διδακτικού δίωρου, για την προεφηβεία, μια ιδιαίτερη μεταβατική ηλικιακή περίοδο, θέτοντας τα πολυσύνθετα ερωτήματα που τους/τις απασχολούν (και κατά επέκταση τους γονείς & τους εκπαιδευτικούς τους).

Η ενημέρωση-συζήτηση διαμορφώθηκε από τις ερωτήσεις των ίδιων των μαθητών/τριών για σημαντικά & πολύπλευρα θέματά τους όπως: επιρροή συνομηλίκων, άγχος σχολικής επίδοσης, αυτοεκτίμηση, ένταση στις σχέσεις με γονείς, κίνδυνος εξαρτήσεων, κ.α.

Η εκπαιδευτική δράση για την προεφηβεία προέκυψε ως πρόταση της Σχολής Γονέων που διοργανώθηκε με συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων του 18ου Δ. Σ. Λαμίας, του ΚΕ.Π.Ε.Ψ.Υ. Φθιώτιδας και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 18ου Δ. Σ. Λαμίας, στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς 2017-18 στο 18ο Δημ. Σχ. Λαμίας, διάρκειας 10 εβδομαδιαίων συναντήσεων & χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Ο κοινωνιολόγος κ. Μπλέτσας Στάθης ενθάρρυνε και καθοδήγησε τους γονείς/κηδεμόνες στον απαιτητικό ρόλο τους, αναλύοντας θέματα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση-ανατροφή των παιδιών εν μέσω των σύγχρονων δεδομένων & προκλήσεων. Ήδη πολλοί γονείς έχουν ζητήσει να συνεχιστεί η Σχολή Γονέων με Β΄ Κύκλο συναντήσεων, ο οποίος θα δρομολογηθεί μετά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους 2018-19.

Η Διευθύντρια & οι Eκπαιδευτικοί του 18ου Δημ. Σχ. Λαμίας ευχαριστούν θερμά το  ΚΕ.Π.Ε.Ψ.Υ. Φθιώτιδας & τον κ. Μπλέτσα Στάθη, που πάντα ανταποκρίνονται άμεσα στις προσκλήσεις του σχολείου μας και ενημερώνουν με επιστημονικό, αλλά ταυτόχρονα, κατανοητό και ευχάριστο τρόπο, μικρούς και μεγάλους για τα σύγχρονα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων παιδιών & ενηλίκων. Ευελπιστούμε στην συνέχιση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής της ψυχικής υγείας στην σχολική κοινότητα.

Το γραφείο του ΚΕ.Π.Ε.Ψ.Υ. Φθιώτιδας βρίσκεται στην διεύθυνση:  Λεωνίδου 9 – 11, 1ος όροφος και υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής από ειδικούς για μαθητές/τριες & τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση