Η καρδιά της Αρχαιολογίας χτυπά στη Λαμία (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 12:25 Η καρδιά της Αρχαιολογίας χτυπά στη Λαμία (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Αυτό το τριήμερο 18-21 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων…

Το Γ' Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο, που διοργανώνει η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής 18 Μαΐου 2018 (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) σε εξέλιξη στη Λαμία και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό Λεωνίδου.

Θέμα του Συμποσίου που θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου «Η Περιφέρεια του Μυκηναϊκού Κόσμου: Πρόσφατα ευρήματα και πορίσματα της έρευνας».

Μία έρευνα που είχε ξεκινήσει με το Α’ Διεθνές Συμπόσιο το 1999 και έχει να προσφέρει σημαντικά νέα οικιστικά και ταφικά ευρήματα συγχρόνως με τα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας, που αφορούν στον χαρακτήρα και την ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας εκτός των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων.

Το πρόγραμμα του συμποσίου έχει δομηθεί σύμφωνα με τους τίτλους των εξήντα τριών προφορικών ανακοινώσεων, που διαπραγματεύονται τόσο γενικές θεωρητικές προσεγγίσεις και θέματα επαφών του μυκηναϊκού κόσμου με απομακρυσμένες περιοχές (Βαλκάνια, Ιταλική χερσόνησος), όσο και ειδικά θέματα ανά γεωγραφική ενότητα του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου, καθώς και της Κύπρου.

Το πρωί της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο μίλησαν στην κάμερα του LamiaReport τόσο ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, όσο και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευθυμία Καράντζαλη:

Στην 1η ημέρα και στην 1η Συνεδρία, στο προεδρείο ήταν δύο από τις πιο γνωστές κυρίες της Αρχαιολογίας για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, η Επίτιμη Έφορος Φωτεινή Δακορώνεια και η πρώην προϊσταμένη της ΙΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας, Μαρία - Φωτεινή Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, θα λειτουργεί μικρή περιοδική έκθεση εντός της μυκηναϊκής ενότητας της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας, όπου θα εκτίθενται ορισμένα από τα νέα μυκηναϊκά ευρήματα της κοιλάδας του Σπερχειού και συγκεκριμένα της νεκρόπολης στη θέση Προφήτης Ηλίας, της Τ.Κ. Κομποτάδων, Π.Ε. Φθιώτιδος.

Επίσης, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Λαμίας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε. Π. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Europe in my Region», θα ενημερώνει το κοινό για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα, με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού, προβολή βίντεο και διανομή φυλλαδίου.

Το τελικό πρόγραμμα του Συμποσίου ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ΕΔΩ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση