Συνέλαβαν 88χρονο που υποστηρίζεται από μηχάνημα οξυγόνου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 15:30 Συνέλαβαν 88χρονο που υποστηρίζεται από μηχάνημα οξυγόνου

Με το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης οξυγόνου μεταφέρθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ο 88χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από τα Καλά Νερά, που συνελήφθη νωρίς το πρωί, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Τελικά και ύστερα από πολύωρες προσπάθειες της Εισαγγελίας, ο 88χρονος αφέθηκε ελεύθερος, αφού εκδόθηκε διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, που ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον οι προσπάθειες της Εισαγγελίας δεν τελεσφορούσαν, ο 88χρονος θα κατέληγε στη φυλακή…

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Υπηρεσίας επέδειξε κοινωνική ευαισθησία, ενώ το ίδιο έπραξε και το Τμήμα Εκτελέσεων Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, καθώς η περίπτωση του 88χρονου ήταν ιδιαίτερη, αφού έπασχε από σοβαρή πνευμονοπάθεια.

Χθες νωρίς το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Μηλεών συνέλαβαν τον 88χρονο για χρέη προς το Δημόσιο. Ο ηλικιωμένος δραστηριοποιείτο επαγγελματικά ως έμπορος στον Πειραιά.

Όπως κατήγγειλε η σύζυγός του στην e-thessalia.gr, ένας αστυνομικός ντυμένος με πολιτικά εμφανίστηκε στο σπίτι τους, στα Καλά Νερά, στις 7:30 το πρωί και ζήτησε να μιλήσει στον 88χρονο. Όταν εκείνη τον ρώτησε να μάθει ποιος είναι, της απάντησε ότι είναι «αξιωματικός από δίπλα» και ότι γνωρίζει τον άνδρα της. Η 75χρονη γυναίκα κατάλαβε ότι είναι στρατιωτικός από τα ΚΑΑΥ, που βρίσκονται δίπλα από το σπίτι τους και φώναξε τον σύζυγό της να βγει έξω. Ο αστυνομικός συνέλαβε τότε τον 88χρονο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, και τον οδήγησε στο περιπολικό, το οποίο ήταν σταθμευμένο λίγα μέτρα παρακάτω και μέσα περίμεναν άλλοι δυο αστυνομικοί με στολή.

Απαρηγόρητη η σύζυγος του 88χρονου κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε και ότι όλα έγιναν αιφνιδιαστικά, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει. «Μας έπιασαν στον ύπνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο σύζυγός της μόλις είχε ξυπνήσει και δεν είχε πάρει ακόμη τα χάπια του, που είναι απαραίτητα για την υγεία του. Όπως είπε, ο ηλικιωμένος άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά, τους νεφρούς και τους πνεύμονες. Μάλιστα, συχνά υποστηρίζεται από μηχάνημα οξυγόνου. Μιλώντας στην e-thessalia.gr και μέσα από τα αναφιλητά της, εξέφρασε φόβους για τη ζωή του συζύγου της, ενώ κατήγγειλε την αναλγησία της Πολιτείας, που σέρνει στα δικαστήρια ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή μέσα στο περιπολικό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο 88χρονος έχει καταδικαστεί ερήμην σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών, ενώ στο παρελθόν έχει αθωωθεί για παρόμοιες υποθέσεις από δικαστήρια των Αθηνών. Ωστόσο οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον 88χρονο, φρόντισαν να του μεταφέρουν το μηχάνημα του οξυγόνου και τα χάπια του και τον βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής του ταλαιπωρίας στην Εισαγγελία.

Όταν παραπέμφθηκε αργότερα στον εισαγγελέα ο 88χρονος, έγινε γνωστό ότι είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών ερήμην από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας το 2017 και έπρεπε εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση της ποινής να υποβάλει έφεση. Τελικά έφεση υπέβαλε φέτος τον Μάρτιο εκπρόθεσμη, μαζί με αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Επειδή η συζήτηση της έφεσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ η αίτηση αναστολής εκτέλεσης θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνελήφθη χθες και επειδή δεν είχε χρήματα αποπληρωμής της ποινής, θα οδηγείτο στη φυλακή. Ωστόσο λόγω της κατάστασης της υγείας του θεωρήθηκε από την εισαγγελική αρχή δύσκολη η κράτηση και μεταγωγή του. Γι’ αυτό και καταβλήθηκε προσπάθεια να γίνει δεκτό αυθημερόν αίτημα αναβολής εκτέλεσης της ποινής, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθήνας, που το έκανε τελικά δεκτό, μαζί με τα έγγραφα που συνυπέβαλε ο συνήγορός του στην Αθήνα. Την κοινωνική ευαισθησία που επέδειξε η Εισαγγελία Βόλου εκθείασε ο συνήγορος του 88χρονου, δικηγόρος Βόλου Μαν. Παπαπαναγιώτου.

e-thessalia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση