Φθιώτιδα: Τα παιχνίδια των παιδιών στη Λοκρίδα 2.500 χρόνια πριν!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 12:00 Φθιώτιδα: Τα παιχνίδια των παιδιών στη Λοκρίδα 2.500 χρόνια πριν!

Τα γουρουνάκια είναι κάποια από τα πολλά αρχαία αντικείμενα του 5ου π.Χ. αιώνα, που αποκάλυψε η πυρκαγιά στο Μεγαπλάτανο Λοκρίδας... Που θα μπορούμε να θαυμάσουμε τα ευρήματα!

Τον γύρο του κόσμου όπου υπάρχει Έλληνας, έχει κάνει ο αρχαίος θησαυρός που αποκαλύφθηκε σε απόκρημνη περιοχή στη θέση «Σικοκούρι», μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη (7/6) το μεσημέρι πάνω από το χωριό Μεγαπλάτανος στην Αταλάντη.

Ο αριθμός των ευρημάτων ζαλίζει και γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακός, όταν γνωρίζεις ότι προέρχονται από τον μακρινό  5ο αιώνα πΧ.

Πολλά από τα ευρήματα αποτελούν παιδικά παιχνίδια των αρχαίων χρόνων, όπως τα ειδώλια διαφόρων ζώων κι άλλες παραστάσεις. Μάλιστα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στο Κάστρο Λαμίας, υπάρχει ειδική προθήκη με τον τίτλο «παιδί και παιχνίδι» κι αξίζει να το επισκεφθείτε.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο παραπάνω ανεκτίμητος θησαυρός, κομμάτι της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λοκρικής γης, θα πάρει το δρόμο για τις προθήκες των Μουσείων της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων πρόκειται για αντικείμενα των κλασικών χρόνων (α’ μισό του 5ου πΧ) και μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί:

Δείτε το βίντεο από το Τμήμα Ασφάλειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας:

Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί από τους ειδικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν εκατοντάδες (!) κομμάτια που πρέπει να βρουν που ταιριάζουν.

Δείτε φωτογραφίες...

Προσαρμοσμένη αναζήτηση