Λαμία: Από που πήρε το όνομά της η οδός Καραγιαννοπούλου;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 22:20 Λαμία: Από που πήρε το όνομά της η οδός Καραγιαννοπούλου;

Οδός Καραγιαννοπούλου Λαμία - Λγος Πεζικού Καραγιαννόπουλος Πτολεμαίος , ένας άγνωστος ( ;) ήρωας .

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως και από που ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Λαμίας πήρε αυτό το όνομα;

Προσωπικά μένω στη Λαμία από τότε που γεννήθηκα και μέχρι τα 20 μου έμενα στη Βύρωνος 29 περίπου 30 μέτρα από τη διασταύρωση με την Καραγιαννοπούλου. Ποτέ όμως δεν αναρωτήθηκα για τη προέλευση του ονόματος της συγκεκριμένης οδού.

Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από οδούς που έχουν ονοματιστεί από ήρωες και προσωπικότητες της Ελληνικής ιστορίας.  Αθανασίου Διάκου - Βύρωνος - Βενιζέλου- Καποδιστρίου - Κολοκοτρώνη - Υψηλάντου - Αχιλλέως - Πατρόκλου - Όθωνος - Ρήγα Φερραίου - Κοραή - Λεωνιδου και πολλά ακόμα.

Καραγιαννοπούλου όμως;

Πριν από μερικές μέρες δέχτηκα στο γραφείο μου στο ΚΕΥΠ,  τυχαία,  τηλέφωνο από κάποια ηλικιωμένη κυρία,  τη Μαρούγκα Φούλα,  ετών 93 (!) που μένει στην Βύρωνος 27, ακριβώς δίπλα από το παλιό πατρικό μου (και τα δύο τώρα έχουν γκρεμιστεί με αντιπαροχή).  Την ήξερα από πολύ μικρός,  ήταν κάμποσα αδέρφια, έξι νομίζω,  όμως όλα ήταν ανύπαντρα με τη Φούλα να είναι η τελευταία εν ζωή.  Όταν ήμουν πολύ μικρός και πήγαινα για τα κάλαντα έβλεπα στο καθιστικό μια μεγάλη κορνίζα,  αλλά ποτέ δεν είχα ρωτήσει ποιος εικονιζόταν!

Χωρίς να ξέρει ποιος είμαι μου είπε ότι έχει στο σπίτι της μια κορνίζα εποχής, ενός θείου της,  του Καραγιαννόπουλου Πτολεμαίου, Λοχαγού Πεζικού, που έπεσε μαχόμενος στη Μικρασιατική εκστρατεία το 1921. Πήγα λοιπόν,  με αναγνώρισε σχεδόν αμέσως παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, μου είπε την ιστορία του θείου της,  αδερφού της μητέρα της,  και μου έδωσε τη κορνίζα που ήταν στο σπίτι σαν οικογενειακό κειμήλιο σχεδόν 9 δεκαετίες! Αυτό που μου είπε ήταν να μπει κάπου για να βλέπει ο κόσμος τον θείο της, πεσόντα στο πόλεμο, ώστε να μη χαθεί στη λήθη του χρόνου.

Λγος (ΠΖ) Καραγιαννόπουλος Πτολεμαίος του Δημητρίου, ετών 28,  έπεσε μαχόμενος στη μάχη του Kale Grotto (μάχη του Σαγγάριου) στις 18 Αυγούστου 1921 σε αποστολή αναγνωρίσεως. Το όνομα δόθηκε επί δημαρχίας Μακρόπουλου το 1928 (πηγή: εφημερίδα "Ο Ρουμελιώτης " της 28 Μαρτίου 1931). Όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Φούλας και συμπίπτουν ακριβώς με αναζήτηση που έχω κάνει στο internet. Το όνομα βρίσκεται και στο ηρώο της ΜΕΡΥΠ (τώρα Περιφέρειας Στερεάς) και δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τα λεγόμενα της.  

Το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί και το φύλλο μητρώου του ή το βιογραφικό του (μάλλον πρόκειται για Αξιωματικό εξ' εφεδρείας) από τη ΔΙΣ ή το ΓΕΣ και η κορνίζα - ιστορικό κειμήλιο - ν' αναδειχθεί σε κατάλληλο χώρο (ΛΑΦ Λαμίας ή Πολεμικό Μουσείο) με πλήρες βιογραφικό. Πρόκειται για αξ/κο μάλλον της 2ας Μεραρχίας ΠΖ που είχε έδρα τη Λαμία και υπηρετούσαν κυρίως Φθιώτες.

Καταλαβαίνεται και τη συγκίνησή μου λόγω του ότι ο πεσόντας έμενε δίπλα στο σπίτι μου σχεδόν πριν από 100 χρόνια. Απ' ότι μου είπε και η κα Φούλα δεν υπάρχουν πλέον άλλοι στενοί συγγενείς για να κληρονομήσουν τη κορνίζα του Λγου.

Γιωτόπουλος Γεώργιος
Σχης (ΥΠ)
Προσαρμοσμένη αναζήτηση