Η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Φθ/δας γα την οικογένεια και το δημογραφικό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 19:50 Η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Φθ/δας γα την οικογένεια και το δημογραφικό

Ο χαιρετισμός Σταϊκούρα…

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (19/6) στον πολυχώρο Πολιτεία στον Άγιο Λουκά Λαμίας, η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Φθιώτιδας σε συνεργασία με τις γραμματείες του κόμματος, Γυναικείων θεμάτων και Σχέσεων κοινωνίας – κόμματος με θέμα «Προτεραιότητα στην στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων».

Βασικές ομιλήτριες ήταν οι, Μαρία Συρεγγέλα Γραμματέας Γυναικείων θεμάτων και Ζωή Ράπτη Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Γραμματείες Γυναικείων Θεμάτων και Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος και τη ΝΟ.Δ.Ε. Φθιώτιδας,  για την πρόσκλησή τους, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα και την ομαλή πορεία της.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σταϊκούρας σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ότι στην Ελλάδα, την περίοδο 2016-2070:

 Ο ρυθμός γεννητικότητας αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 0,3%. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,1 εκατ.

 Παράλληλα, ο δείκτης γήρανσης, δηλαδή η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού προς τον ηλικιακά νεότερο, είχε ήδη διαμορφωθεί στο 148% το 2016.

 Ενώ, ο δείκτης εξάρτησης, δηλαδή η αναλογία του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%.

Επιπρόσθετα, πρέπει να συνυπολογιστεί το εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό, καθώς περίπου 400.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Αλλά και η αύξηση των διαζυγίων και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στη δομή, στον τρόπο λειτουργίας και στη μορφή της οικογένειας. Και προφανώς, οι δυσοίωνες μακροοικονομικές προβλέψεις για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και το ρυθμό αύξησης της απασχόλησης, που επίσης επενεργούν αρνητικά στο δημογραφικό πρόβλημα.

Σε αντιδιαστολή η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Φθιώτη βουλευτή, «τιμώρησε» όσες οικογένειες απέκτησαν παιδιά.

 Σήμερα, ακόμη και η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί τεκμήριο.

 Έγιναν πιο αυστηρά τα κριτήρια για το επίδομα 1ου και 2ου παιδιού.

 Περικόπηκαν τα επιδόματα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

 Μειώνεται το αφορολόγητο όριο, τόσο για τους πολύτεκνους όσο και για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, από το 2020 έως και 3.000 ευρώ.

Με αποτέλεσμα: «Η αποθάρρυνση όσων μένουν τελικά στην Ελλάδα να κάνουν οικογένεια, λόγω της δυσκολίας ανταπόκρισης στα πρόσθετα έξοδα. Και, συνεπώς, η διόγκωση του δημογραφικού προβλήματος».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση