Επίσκεψη Γαβρόγλου στα Ψαχνά: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 09:08 Επίσκεψη Γαβρόγλου στα Ψαχνά: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!

Από μέρα σε μέρα η κατάθεση του σχεδίου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η «κερκόπορτα» του ΕΚΠΑ και τα τετελεσμένα του Υπουργείου σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Στερεά.

Θα μπορούσε να μοιάζει με κακόγουστο αστείο, η επικείμενη επίσκεψη Γαβρόγλου στα Ψαχνά και στην έδρα των Σχολών του ΤΕΙ Στερεάς στην Εύβοια την προσεχή Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, αν δεν συνοδευόταν από δηλώσεις των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας για άμεση κατάθεση  προς διαβούλευση (;) του σχεδίου που περιλαμβάνει την ουσιαστική κατάργηση του Τεχνολογικού Ιδρύματος της περιοχής μας!

Κατατίθεται το σχέδιο!

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Βραχνάκη εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται η οριστικοποίηση του σχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το υπουργείο Παιδείας, που δε διαφέρει σε κάτι με το αρχικό σχέδιο για απορρόφηση του «καλού κομματιού» του πρώην ΤΕΙ Λαμίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η έλευση του κ. Γαβρόγλου στην Εύβοια δεν μπορεί παρά να είναι στη λογική του να καμφθούν οι τοπικές αντιδράσεις για κατάργηση κάθε έννοιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Στερεάς.

Ο υπουργός Παιδείας υπηρετώντας μαζί με τους υπόλοιπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις επιταγές των δανειστών έχει λάβει εντολές - σωστά κατά την άποψή μας - για περιορισμό του αριθμού των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Ο πιο αδύναμος κρίκος και γενικά η Περιφέρεια που την πλήρωνε πάντα (γιατί άραγε;), ήταν η Στερεά.

Κάπως έτσι και παρά τις προσπάθειες ειδικά της ΠΕΔ και της Περιφέρειας, ο κ. Γαβρόγλου και οι συνεργάτες του βιάζονται να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους που περιλαμβάνει: Απορρόφηση των δημοφιλών σχολών του πρώην ΤΕΙ Λαμίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δύο τμήματα (Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων και Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας) στα Ψαχνά υπό τη σκέπη του ΕΚΠΑ που έχει καλές σχέσεις ο υπουργός και ίσως στο μέλλον και ένα τμήμα Δασολογίας στο Καρπενήσι ως παράρτημα του Γεωπονικού. Κατά τα λοιπά κάποιες σχολές διετούς φοίτησης για τις λαϊκές οικογένειες της Στερεάς που θα πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται Πανεπιστήμια για τα παιδιά τους.

Τους χαλάσαμε τη συνταγή

Η συνταγή ήταν έτοιμη να εκτελεστεί από τον περασμένο Απρίλιο ώστε να προλάβουν ακόμη και τα φετινά μηχανογραφικά, ωστόσο χάλασε από τις αντιδράσεις ορισμένων «ρομαντικών» της Περιφέρειας που έβαλαν μπροστά την ισονομία και την ισοπολιτεία του συντάγματος. Η Στερεά ίσως είναι μάλιστα η μοναδική Περιφέρεια που επέδειξε πραγματική περιφερειακή συνείδηση. Στη Θεσσαλία για παράδειγμα η Λάρισα αντιστέκεται στη συγχώνευση των τμημάτων της από την φυσική έδρα του Πανεπιστημίου που είναι ο Βόλος. Με ποια απαίτηση λοιπόν θέλουν να μην αντιδράσει η «ανύπαρκτη» σε όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, Λαμία που είναι επίσης έδρα Περιφέρειας;

Η πραγματικά σημαντική προσπάθεια της ΠΕΔ βοήθησε στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ και των 25 Δήμων της Στερεάς, που άλλοι με την καρδιά τους κι άλλοι όχι, είπαν «ναι» σε Πανεπιστήμιο Στερεάς προβάλλοντας και την πρόταση τους.

Σύμφωνα τώρα με τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά επίκειται επίσκεψη κλιμακίου και του Υπουργού Γαβρόγλου στις 27 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. Προφανώς είναι η τελευταία προσπάθεια να σπάσει το μέτωπο της Περιφέρειας. Υπό το βάρος της ανακοίνωσης του σχεδίου για απορρόφηση ενός σημαντικού κομματιού της Λαμίας, μαζί με το «τυράκι» του μεγαλύτερου Ελληνικού Πανεπιστημίου που αποτελεί εγγύηση για την ύπαρξη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί, πιστεύουν ότι θα υπάρξει ρήγμα στις διεκδικήσεις της Περιφέρειας και το ενοχλητικό σχέδιο για Δελφικό Πανεπιστήμιο θα πάει περίπατο.

Άραγε με ποιο ηθικό ανάστημα αύριο κάποιοι θα υπερασπιστούν την κατάργηση όλων των Ανώτατων Ιδρυμάτων από τη Στερεά; Οι προηγούμενοι κατάφεραν με το αλήστου μνήμης «σχέδιο Αθηνά» να καταργήσουν μόνο το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Οι σημερινοί που δεν μπορούν να καταργήσουν ούτε τμήμα σε άλλα ιδρύματα, φαίνεται ότι έρχονται να καταργήσουν μόνο το ΤΕΙ Στερεάς.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση