Ελαιοπαραγωγοί: Πληρώνουμε χρυσή τη δακοκτονία που δεν γίνεται

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 10:38 Ελαιοπαραγωγοί: Πληρώνουμε χρυσή τη δακοκτονία που δεν γίνεται

Η απάντηση προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Φθιώτιδας.

Φωνή απόγνωσης από τους ελαιοπαραγωγούς πρώιμων περιοχών, εξαιτίας της μη ύπαρξης εργολάβου για την ανάπτυξη των δειγματοληπτικών δακοπαγίδων και του απαραίτητου ραντισμού.

Στη μικρή φετινή παραγωγή έχει προστεθεί ο πονοκέφαλος του εντόμου που δεν καταπολεμείται εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης ανάδειξης του εργολάβου που θα αναλάβει τα ραντίσματα. Αντί ραντισμάτων λοιπόν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Φθιώτιδας, προχώρησε σε μία ανακοίνωση όπου συμβούλευε τους ελαιοπαραγωγούς να προβούν μόνοι τους σε ραντισμό προκειμένου να προλάβουν την έξαρση του δάκου.

Η συμβουλή μπορεί να είναι σωστή, ωστόσο υποχρεώνει σε μεγάλα έξοδα τους παραγωγούς που έτσι κι αλλιώς θα κληθούν να πληρώσουν για μία δακοκτονία που δε θα προσφέρει σχεδόν τίποτα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ελαιοπαραγωγός Ανέστης Μαυροειδής από τις Λιβανάτες, που έστειλε και την παρακάτω απάντηση στη ΔΑΟΚ Φθιώτιδας:

«Αξιότιμοι κύριοι της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής περιφέρειας φθιώτιδας.

Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου και ενώ από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα έπρεπε να γίνει στο νομό μας ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στα ελαιόδεντρα κατά του δάκου, η κατάσταση που υπάρχει έως τώρα είναι η εξής: Δεν υπάρχει ακόμα εργολάβος ραντισμού, δεν έχουν αναπτυχθεί η δειγματοληπτικές δακοπαγίδες, οι ελαιοπαραγωγοί ανενημέρωτοι για το τι θα γίνει.

Η παραγωγή της ελιάς για την φετινή χρονιά θα είναι μειωμένη. Από δικούς μας ελέγχους στα ελαιοπερίβολα υπάρχει έξαρση του Δάκου. Οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς και ειδικά στην περιοχή των Λιβανατών πληρώνουμε κάθε χρόνο χρυσή τη δακοκτονία προς το κράτος. Σε σχέση με τις ελαιοποιήσιμες ελιές πληρώνουμε 8 φορές πιο πολλά χρήματα. Οι ελιές Καλαμών είναι ένα προϊόν που εξάγετε σε 100 χώρες. Από τα πρώτα εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα της Ελλάδος που φέρνουν μεγάλο συνάλλαγμα στη χώρα μας. Δυστυχώς εμείς οι ελαιοπαραγωγοί είμαστε στο έλεος της κρατικής μηχανής, υποχρεωμένοι με νόμο να πληρώνουμε πολλά χρήματα για την δακοκτονία και δακοκτονία να μην γίνετε.

Ποιος επιτέλους θα μας προστατεύσει. Κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη σοδειά ελιάς, με ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς. Η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης εξέδωσε μια ανακοίνωση: Οι ελαιοπαραγωγοί λόγο αυξημένης έξαρσης του δάκου και λόγο μη ύπαρξης εργολάβου να ραντίσουν μόνοι τους.

Αξιότιμοι κύριοι. Σαν ελαιοπαραγωγός σας ευχαριστώ για την ενημέρωση, σας πληροφορώ ότι αμέσως άκουσα τις συμβουλές σας και ράντισα τα περιβόλια μου αντί για τη δακοκτονία που δεν έγινε.

Σας παρακαλώ όπως εγώ εκτέλεσα άμεσα την οδηγία σας, πρέπει τώρα και εσείς άμεσα να με πληρώσετε, για τα εντομοκτόνα και τα καύσιμα που χρησιμοποίησα που φτάνουν το ποσό τον 200 ευρώ. Τα δικά μου ημερομίσθια δεν τα θέλω. Απαιτώ όμως άμεσα τα 200 ευρώ γιατί είναι χρέος προς το γεωπονικό κατάστημα και το πρατήριο καυσίμων. Επί τις ευκαιρίας που θα με πληρώσετε να μου δώσετε και άλλα 200 ευρώ γιατί σε 10-15 ημέρες θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός για το δάκο.

Εάν στη συνέχεια δεν έχετε αναδείξει εργολάβο δακοκτονίας παρακαλώ για να προστατεύσω την παραγωγή μου θέλω να ραντίσω άλλες 4-5 φορές οπότε υπολογίστε όλο το ποσό μαζί.

Προβλέπω όμως ότι κατά το μήνα Σεπτέμβριο που θα έχει χαθεί το 70-80% της παραγωγής ελιάς θα γίνει ένας ψεκασμός (δώρο άδωρο) για να πληρώσουμε το 2% της δακοκτονίας, αυτό είναι σίγουρο.

Κύριοι εδώ υπάρχουν ευθύνες. Μιλάμε για μεγάλη απώλεια καρπού ελιάς, μιλάμε για μεγάλη οικονομική ζημιά των ελαιοπαραγωγών σε περιόδους που δεν υπάρχει οικονομική δύναμη σε κανέναν αγρότη.

Οι ευθύνες θα βρεθούν, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται και δυστυχώς για εμένα προσωπικά (δεν μου αρέσουν αυτά) θα βρεθούμε στα δικαστήρια απαιτώντας την οικονομική αποζημίωση μου. Επί 35 χρόνια πληρώνω κάθε χρόνο χρυσή τη δακοκτονία. Αρκετά χρόνια είχαμε προβλήματα που τα λύναμε έστω και την τελευταία στιγμή, φέτος τι έγινε; Την πρώτη γενεά δάκου δεν την προλάβαμε, τη δεύτερη δεν θα τη προλάβουμε. Θα ραντίσετε όταν οι ελιές θα είναι όλες τρύπιες;».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση