Φθιώτιδα: Και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος για πλημμύρες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 14:23 Φθιώτιδα: Και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος για πλημμύρες

Μέχρι την Πέμπτη παραμένουν οι βροχές με μικρότερη όμως ένταση – Αίθριος καιρός το Παρασκευοσαββατοκύριακο - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία στη Φθιώτιδα.

Αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων κατά τόπους σήμερα Τετάρτη (27/6) και αύριο Πέμπτη (28/6) σε όλο το νομό Φθιώτιδας και ειδικά στις περιοχές όπου χτες επλήγησαν από έντονες βροχές.

Από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα σημειώνονται τα εξής:

1.  Σήμερα (27/6), από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα τις πρώτες βραδινές ώρες. Να σημειωθεί οτι στις περιοχές όπου χτες είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα (π.χ. Άγιος Κωνσταντίνος, Λοκρίδα κτλ) οι πλημμύρες δυστυχώς θα επαναληφθούν και σήμερα, διότι το έδαφος είναι κορεσμένο και η αποψινή βροχή (παρά το γεγονός ότι δε θα είναι τόσο έντονη με χτες) θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα.

2.Ομοίως, αύριο το μεσημέρι-απόγευμα θα έχουμε και πάλι τοπικές βροχές, οι οποίες όμως θα έχουν μικρότερη ένταση και έκταση με τις σημερινές.

3.Το Παρασκευοσαββατοκύριακο, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και την Κυριακή θα φτάσει τους 30 βαθμούς.

4. Όσον αφορά την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη (2-5 Ιουλίου) προβλέπεται καλοκαιρία και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία την Τετάρτη-Πέμπτη αναμένεται να φτάσει περίπου τους 33 βαθμούς. Αρκετά πιθανό είναι, για ακόμη μια φορά, ότι μετά από αυτό το "κύμα ζέστης" θα έχουμε νέα κακοκαιρία το μεθεπόμενο ΠΣΚ (6-8 Ιουλίου), η οποία θα αφορά την κεντρική και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα.

Στο πόδι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας

Από νωρίς χθες το πρωί η Πολιτική προστασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρισκόταν στο πόδι παρακολουθώντας τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στα «επικίνδυνα σημεία» βρέθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας, που μας έδωσε και τη σχετική εικόνα που επικρατεί. Χαρακτηριστικά για πρώτη φορά - σύμφωνα και με τα όσα θυμούνται οι αγρότες της περιοχής της Ανθήλης - υπήρξε τόσο μεγάλος όγκος νερού Ιούνιο μήνα στις εκβολές του Σπερχειού. Υπό το φόβο των πλημμυρών, έκλεισε στο ύψος του μεριστή η παλαιά κοίτη του ποταμού, προκειμένου το νερό να κυλήσει ελεύθερα προς τη θάλασσα (αυτή την εποχή υπήρχαν ποτίσματα και ήταν απαραίτητο να κρατείται το νερό που κατέβαζε). Όπως επισημαίνει ο κ. Καρακάντζας τα νερά αυτά σύμφωνα και με την απότομη άνοδό τους, προέρχονται από μακρινές πηγές και όχι μόνο από τον κάμπο και αυτό καθιστούσε απρόβλεπτη τη στάθμη τους τουλάχιστον όσο διαρκούν τα τοπικά φαινόμενα.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας από την ΕΜΥ, «κόκκινα» παραμένουν τα σημεία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Λαμίας, με το μέτωπο να κατευθύνεται από Δίβρη στη Βόρεια Εύβοια και στο Πήλιο, σημεία τα οποία δοκιμάστηκαν και χθες από την κακοκαιρία.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση