Με λασποβροχή οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου την Τετάρτη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 09:03 Με λασποβροχή οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου την Τετάρτη

Με βροχερό καιρό σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα διεξαχθούν οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου την Τετάρτη,ενώ στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα θα πέσουν λασποβροχές λόγω της μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Οι βροχοπτώσεις κατά τόπους στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία θα είναι ισχυρές, ενώ στα πελάγη θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-8 μποφόρ. Προοδευτική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Τετάρτης αρχικά στη δυτική Ελλάδα και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Τη Δευτέρα (23 Μαρτίου) ο καιρός θα ξεκινήσει με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Ήπειρο με τους νοτιάδες να μην ξεπερνούν τα 6 μποφόρ στα πελάγη.

Την Τρίτη (24 Μαρτίου) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων 4-6 μποφόρ συνοδεία τοπικών βροχών, κατά κανόνα ασθενών, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά, την Παρασκευή 27 Μαρτίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σύρτης στις ακτές της βόρειας Αφρικής, φαίνεται να κινείται ΒΑ προς τη χώρα μας φέρνοντας σημαντική κακοκαιρία με λασποβροχές στις περισσότερες περιοχές και πολύ ισχυρούς νοτιάδες. Λεπτομέρειες για την κακοκαιρία αυτή θα δοθούν σε νεότερο άρθρο τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Με άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα κυλίσει η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, με βροχές κατά περιόδους αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Η "χειρότερη" ημέρα θα είναι η Τετάρτη που ο καιρός αναμένεται να είναι βροχερός μέχρι περίπου το απόγευμα, με τις βροχές μάλιστα να έχουν περιεκτικότητα σε Αφρικανική σκόνη (οι λασποβροχές θα είναι πιο έντονες στην Ευρυτανία). Πιο αναλυτικά:
 
Την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες αλλά βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-15 βαθμούς.
 
Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-12 βαθμούς.
 
Την Τετάρτη (25 Μαρτίου) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-12 βαθμούς.
 
Την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 9-18 βαθμούς.
 
Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Δευτέρα προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν πρόσκαιρα να είναι ισχυρές στα βορειοδυτικά και την περιοχή του Αιγαίου, ενώ παράλληλα ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στη δυτική και νότια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 4-6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα στραφούν σε ΒΑ 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4-15 βαθμούς (3-4 βαθμούς χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία), στα δυτικά από 8-18 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 6-17 βαθμούς και στις Κυκλάδες-Κρήτη-Δωδεκάνησα από 10-18 βαθμούς (στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς μεγαλύτερη).
 
Την Τρίτη στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου προβλέπονται βροχές και σποραδικες καταιγίδες τις πρωινές ώρες με γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ το βράδυ αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ 5-6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7-8 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Την Τετάρτη προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, γρήγορα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στο Αιγαίο, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά το βράδυ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.
 
Την Πέμπτη προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ, στα δυτικά 4-6, στα ανατολικά 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
 
(Δείτε στη φώτο που ακολουθεί τις περιοχές που θα πέσουν λασποβροχές την Τετάρτη)
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση