Σταϊκούρας για πρόταση Γαβρόγλου: Όχι στον ρόλο-παρία για Λαμία και Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 18:08 Σταϊκούρας για πρόταση Γαβρόγλου: Όχι στον ρόλο-παρία για Λαμία και Φθιώτιδα

Μικρότερο μερίδιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμη και από την Άρτα…

Απέναντι στο σχέδιο που τριχοτομεί το ΤΕΙ Στερεάς και αφήνει την Λαμία και τη Φθιώτιδα σε ρόλο - παρίας, τάσσεται ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας το ζήτημα ακόμη και με απλά οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η Λαμία και η Φθιώτιδα απαιτούν ίση αντιμετώπιση με κέντρα και περιοχές ίσης συμβολής στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και προχωρά σε σύγκριση του 2015 και του σήμερα όπως περιγράφεται στα σχέδια Γαβρόγλου.

Μάλιστα ο βουλευτής Φθιώτιδας, βλέπει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δοκιμάζει και την Περιφερειακή συνείδηση και συνολικά την Περιφέρεια Στερεάς, αναφέροντας ότι βάζει στα θεμέλια «εκρηκτικές ύλες».

Διαβάστε όμως ολόκληρη την δήλωση του κ. Σταϊκούρα:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, ανακοίνωσε χθες την πρόταση της Επιτροπής, την οποία το ίδιο το Υπουργείο όρισε, για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά αποτυπώνει τη θέση της Κυβέρνησης για την αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόταση αυτή συνιστά δυσμενή εξέλιξη για την υπό στενή και ευρεία έννοια περιοχή μας.

Η Λαμία αντιμετωπίζεται στρεβλά και άνισα σε σύγκριση με τις έδρες άλλων Περιφερειών της χώρας, διευρύνοντας το χάσμα που τη χωρίζει από αυτές.

Η Λαμία δεν θα αποτελεί έδρα Τριτοβάθμιου Ιδρύματος (από το 2013 του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), αφού αυτό κατατεμαχίζεται και προσαρτάται σε τρία ή τέσσερα Πανεπιστήμια.

Η Κυβέρνηση της παραχωρεί μικρό μερίδιο στο Σύστημα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (1 Σχολή με 4 Τμήματα + 1 Τμήμα), όχι μόνο μεταξύ των εδρών των Περιφερειών, αλλά και μεταξύ άλλων πόλεων της χώρας (π.χ. Άρτα, Βόλος κ.λπ.).

Παραχωρεί στη Λαμία μικρό αριθμό δομών Έρευνας (προβλέπονται 2, έναντι 3 που η Κυβέρνηση είχε παραλάβει στις αρχές του 2015).

Στερεί από τη Λαμία την έδρα του Δικτύου Καινοτομίας Κεντρικής Ελλάδας (Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας), που είχε παραλάβει στις αρχές του 2015.

Στερεί τη Λαμία από υποδομές για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία (120 στρέμματα στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ).

Η Λαμία και η Φθιώτιδα δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτόν τον σχεδιασμό, που τους επιφυλάσσει ρόλο παρία.

Απαιτούν ίση αντιμετώπιση με κέντρα και περιοχές ίσης συμβολής στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Όμως, ο σχεδιασμός της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, πλήττει συνολικά και μακροχρονίως και την ευρύτερη οντότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση επιλέγει (γιατί άραγε;) την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να πειραματισθεί.

Αλλάζει το μοντέλο που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.

Σχεδιάζει την εμπλοκή σε αυτή τριών ή και τεσσάρων παραδοσιακών Πανεπιστημίων της χώρας.

Οι «προσφορές» που τα ιδρύματα αυτά, υπό την καθοδήγηση του κ. Υπουργού, κάνουν σε τοπικές κοινωνίες μπορεί τώρα να ηχούν ευχάριστα, όμως είναι βέβαιο ότι βάζουν «εκρηκτικές ύλες» στα θεμέλια της περιφερειακής συνείδησης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μακροχρονίως, το σχέδιο θα φέρει κόστος υψηλότερο από το όφελος.

Γι’ αυτό, το κρίσιμο αυτό θέμα δεν μπορεί να κλείσει μακροχρονίως.

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει, και επιβεβαιώνεται πλέον, ότι η κατά καιρούς προσέγγιση του Υπουργείου ήταν χωρίς σαφείς στόχους, αρχές και οδικό χάρτη, χωρίς ενιαία κριτήρια και στρατηγική.

Και ακόμη ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Έρευνα και Καινοτομία, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τη χώρα και την περιοχή μας και κανένας δεν επιτρέπεται να παίζει «κομματικά και προσωπικά παιχνίδια» με αυτή.

Σε ό,τι μας αφορά, μένουμε σταθεροί στο στρατηγικό στόχο η περιοχή να συμμετέχει ισοβαρώς, με ποιότητα και αποτελεσματικότητα, στον εθνικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.

Με όραμα, τεκμηρίωση και ρεαλισμό, διεκδικούμε το καλύτερο για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, σε πλαίσιο ισότητας και ισορροπίας με τις έδρες των άλλων Περιφερειών της χώρας.

Σε αυτό το στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι και δεσμευμένοι».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση