Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολές διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 22:46 Επιστολές διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών

116 απόφοιτοι μηχανικοί και φοιτητές – φοιτήτριες του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Λαμίας – Στερεάς έστειλαν την παρακάτω επιστολή προς τους Λάμψα Πέτρο, Πρύτανη ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Ασημάκη Νικόλαο, Αντιπρύτανη ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, πρ. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Τσώνο Χρήστο, Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχέδια που δεν περιλαμβάνουν πουθενά το ιστορικό Τμήμα Ηλεκτρονικής του πρώην ΤΕΙ Λαμίας και νυν Στερεάς Ελλάδας.

«Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρονικής και μετέπειτα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, διαβάσαμε το σχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο μας 3/7/2018 δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον σχεδιασμό υπάρχει μια ύποπτη και παντελώς αναιτιολόγητη απουσία, αυτή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Χωρίς να θέλουμε ούτε να μειώσουμε εσάς, ούτε και τα υπόλοιπα μέλη μας διοίκησης, θέλουμε να μας μεταφέρουμε τι σημαίνει το πλάνο αυτό για εμάς που σπουδάζουμε ή έχουμε αποφοιτήσει και είτε ήδη εργαζόμαστε είτε προχωράμε με μας σπουδές μας.

Πρώτα από όλα σημαίνει μια ηθική απαξίωση.

Μια ευθεία αμφισβήτηση των κόπων μας, μας μελέτης μας και μας συνολικής φοίτησής μας στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Το τμήμα που –θυμίζουμε- αποτελεί έναν από μας βασικούς λόγους που η Λαμία βρίσκεται σήμερα στο χάρτη μας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μας χώρας.

Σημαίνει μας μια απαξίωση του κλάδου μας.

Αν και ανήκουμε σε μία από μας ελάχιστες ειδικότητες οι οποίες ήδη από πολύ νωρίς είχε κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα, σήμερα σιγά-σιγά η ειδικότητα μας καταργείται εντελώς (Μας κάποιοι εύχονται να συμβεί στη Λαμία) ή συγχωνεύεται με αυτήν των ηλεκτρολόγων (μας συνέβη σε άλλα ιδρύματα ΠΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τέλος μέσα σε αυτό το περιβάλλον κατάργησης του Ιδρύματος και του Τμήματος από το οποίο έχουμε αποφοιτήσει, καθώς και μας ειδικότητάς μας, δεν μας δίνεται καμία ακαδημαϊκή διέξοδος και μπαίνουμε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Ενώ όσοι είναι σήμερα προπτυχιακοί φοιτητές, έχουν σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του συναφούς νέου Τμήματος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι έχουμε πάρει ήδη πτυχίο έχουμε παγιδευτεί. Στην νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, θα είμαστε το βαρίδι μας συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν κατάφερε να κατοχυρωθεί ποτέ κοινωνικά.

Δεν μπορούμε για μια ζωή να διαπραγματευόμαστε για τα αυτονόητα.

Δεν νιώθουμε ούτε άχρηστοι, ούτε αχρείαστοι ως ηλεκτρονικοί μηχανικοί – Διαφωνούμε με την κατάργηση μας ειδικότητάς μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με κουτσά επαγγελματικά δικαιώματα ή με πτυχία-φαντάσματα που σύντομα θα ξεχαστούν και από την αγορά και από τον ΑΣΕΠ και τελικά θα φτάσουν να μην έχουν αξία.

Διεκδικούμε

Την διατήρηση μας ειδικότητάς μας σε τμήμα με έδρα τη Λαμία και κατευθύνσεις Ηλεκτρονικής-Πληροφορικής-Ηλεκτρολογίας.

Την ένταξή των αποφοίτων στο θεσμό μας παρακολούθησης επιπλέον μαθημάτων από το “πρόγραμμα σπουδών του συναφούς νέου Τμήματος” με σκοπό τη λήψη ΙΣΟΒΑΘΜΟΥ πτυχίου ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!

Όχι γιατί μας το χρωστάτε, αλλά γιατί θεωρούμε ότι μας έχετε προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών και δεν αξίζουμε αυτή την άδικη και άτιμη μεταχείριση. Το τμήμα μας αξίζει να δώσει παρόν στην επόμενη μέρα μας τριτοβάθμιας στη χώρα, συνεχίζοντας να διδάσκει το αντικείμενο μας ηλεκτρονικής.

Το τμήμα μας κατάφερε να επιβιώσει από μας δυσκολίες. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι το τέλος του θα είναι μια απλή απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εντέχνως η ύπαρξή του δεν θα ληφθεί υπόψη. Πιστεύουμε ότι αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από το δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσει το σχέδιο μας «Μας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», βάζοντας μας κάτω από το χαλάκι.

Με αυτές μας θέσεις, που θεωρούμε ότι εκφράζουν όχι μόνο εμάς σαν κλάδο αλλά και πλήθος αποφοίτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας χώρας, μας ενημερώνουμε για μας ανησυχίες μας και θα θέλαμε να έχουμε και την επίσημη θέση μας Διοίκησης αλλά και των Καθηγητών του Τμήματός μας.

Φοιτητές/τριες και Απόφοιτες/οι Τμήματος Ηλεκτρονικής/Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ».

Σε ανάλογο ύφος είναι και η ανοιχτή επιστολή του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δρ. Γιάννη Θεοδώρου:

«Αγαπητοί Κύριοι,

Λαμιώτες - Φθιωτοί και μη,

Με θλίψη συντάσσομαι με  την επισυναπτόμενη  Επιστολή Διαμαρτυρίας ξένων (επί το πλείστον) προς την περιοχή μας Φοιτητών και Πτυχιούχων του Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του καταργούμενου παντελώς πλέον ΑΕΙ-ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, απ' όπου φαίνεται  ότι οι φοιτητές μας αξιολογούν καλύτερα τα πράγματα και το μέλλον τους και ενδιαφέρονται μάλλον  περισσότερο για τον συστηματικό εκπαιδευτικό ξεριζωμό που υφίσταται και πάλι ο τόπος μας (από το νέο ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ-2).

Ως Λαμιώτης και επί τριακονταετία Τακτικός Καθηγητής του Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του Ανώτατου ΤΕΙ Λαμίας, κρίνω ως εξαιρετικά απαράδεκτη έως γενοκτονική τη χρόνια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΘΕΙΑ των διάφορων συλλογικοτήτων της περιοχής μας.

Ο ξεριζωμός (όπως πολύ σωστά καταγγέλουν οι Φοιτητές μας) του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, το ΤΜΗΜΑ-ΓΕΝΝΗΤΟΡΑΣ του Τριτοβάθμιου ΤΕΙ Λαμίας, με μια ΟΓΔΟΝΤΑΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ που ξεκινάει από την εποχή της δεκαετίας του '50, της πανελλαδικά φημισμένης ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (όταν σε όλη την μεταπολεμική Ελλάδα τρεις ήταν οι κύριες Σχολές Ηλεκτρονικής: Η Σιβιτανίδιος-Αναστασιάδη στον Πειραιά-Αθήνα, η Ευκλείδης στη Θεσ/κη και η ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στη Λαμία).

Αν το πρόβλημά μας λοιπόν ως τοπικοί παράγοντες είναι να είμαστε αρεστοί και πρόθυμοι στις εκάστοτε περιστασιακές εξουσίες, αν οι καθηγητές ΤΕΙ αυτοαπαξιούμενοι θέλουν μόνον να επωφεληθούν προσωπικά σε προσωρινούς καθηγητές πανεπιστημίου και οι εξ Αθηνών καθηγητές του ΤΕΙ να βρεθούν πανεπιστημιακοί στον τόπο τους,

τότε ναι, ας σταυρώσουμε τα χέρια και ας υποστεί η έρμη ιστορική ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ τον πλήρη εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ-ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ και ας παραδοθούμε αμαχητί και εσαεί ως 2ης κατηγορίας πολίτες της ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στην πλήρη ΗΓΕΜΟΝΙΑ της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Αν όμως το πρόβλημά μας, δεν είναι μόνον το κοντόθωρο προσωπικό μας συμφέρον, αλλά είναι το γενικό-κοινό συμφέρον του τόπου μας και οι ευρύτερες μελλοντικές προοπτικές των επόμενων γενιών μας, τότε οφείλουμε να συμφωνήσουμε με την Επιστολή Διαμαρτυρίας των ΦΟΙΤΗΤΩΝ μας και να απαιτήσουμε άπαντες-Παράγοντες και Πολίτες- με κάθε νόμιμο μέσο, τουλάχιστον την ΜΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΑΜΙΑΣ.

Γιατί από τα 5 πανεπιστημιακά Θεσσαλικά Τμήματα που παραχωρούνται σήμερα έντεχνα στην Πόλη μας, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας (μετά την κατάργηση και της ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ) ως Παράρτημα της ΙΑΤΡΙΚΗΣ Λάρισας σύντομα θα μετακινηθεί (και σωστά) στη φυσική έδρα του (δηλ. στη Λάρισα),

τα 2 παρεμφερή Τμήματα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ δεν έχουν λογικό νόημα να συνυπάρχουν (άρα σύντομα θα συγχωνευθούν), ενώ τα νεοδημιουργούμενα Τμήματα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και ΦΥΣΙΚΗΣ είναι τόσο κοινότοπα που θα είναι τα δέκατα σε αριθμό πανελλαδικά (αφού ήδη υπάρχουν στην Αθήνα-Θεσ/κη-Πάτρα-Γιάννενα-Σάμο-ΕΜΠ-Κρήτη, κλπ).

Συμφωνώντας λοιπόν απόλυτα, με το πνεύμα και την ουσία της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ των αξιέπαινων Φοιτητών και Πτυχιούχων του Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, κάνω έκκληση, ως Λαμιώτης και επί τριακονταετία Τακτικός Καθηγητής του Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ,

να συστρατευτούν άπαντες οι υπεύθυνοι αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ τουλάχιστον της μοναδικής ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΡΙΖΑΣ της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης στη Φθιώτιδα, για ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ" στη ΛΑΜΙΑ.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, σημαίνει κυρίως ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Γιάννης Α. Θεοδώρου

Δρ. Μαθηματικών-Στατιστικής

Καθηγητής Τμήματος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του Ανώτατου ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Λαμία)

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.»