Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου - Τρεις νεκροί

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018 10:00 Μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου - Τρεις νεκροί

Σε συναγερμό οι υπηρεσίες σε 25 δήμους για μολυσμένα κουνούπια - Έκρηξη στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα - Οι συμβουλές της Περιφέρειας Στερεάς.

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι είναι η επιδημία. Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εκτινάχθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Άλλοι 17 άνθρωποι νόσησαν ανεβάζοντας τα κρούσματα σε 60, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Δυστυχώς είναι πολλές οι περιοχές όπου τα μολυσμένα κουνούπια έχουν σημάνει πραγματικό συναγερμό στις υπηρεσίες.

Τα κρούσματα είναι αυξημένα σε 25 δήμους σε όλη τη χώρα. Δείτε παρακάτω σε ποιες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν κρούσματα.

Φέτος από όσους παρουσίασαν συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου μόλις οι 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Οι 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ακόμη και οξεία χαλαρή παράλυση.

Αυτή την ώρα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 16 άνθρωποι εκ των οποίων οι τέσσερις σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ποιους δήμους έχουν εντοπιστεί μολυσμένα κουνούπια.

Στερεά Ελλάδα:

Τανάγρα
Χαλκίδα
Αλίαρτος
Θήβα

Στην υπόλοιπη χώρα

Ηράκλειο (Αττικής)
Ηλιούπολη
Σαλαμίνα
Κορυδαλλός
Νίκαια
Μέθανα
Λουτράκι
Μέγαρα
Ελευσίνα
Ασπρόπυργος
Χαλκηδόνα
Ωραιόκαστρο
Βόλβη
Κορδελιό
Θεσσαλονίκη
Δέλτα
Αλεξάνδρεια
Βέροια
Παιονίας (Κιλκίς)
Μυλοπόταμος (Ρέθυμνο)

Συμβουλές από την Περιφέρεια Στερεάς

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κρούσματα στην περιοχή μας εμφανίστηκαν στην Τανάγρα, Αυλίδα, Αλίαρτο και Θήβα.

Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν, η Γενική Διεύθυνση δημόσιας Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά  τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Ειδικότερα:

Κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σητών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition)

Απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα)..

Υπενθυμίζεται ότι ο  ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο απρόβλεπτη η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης.

Το 75% - 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20% - 25% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Αυτές οι ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση  πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς  το πρόγραμμα για την καταπολέμησή των κουνουπιών, επεκτείνοντας τις δράσεις προφύλαξης του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ειδικότερα, εντατικοποίηθηκε το πρόγραμμά  πραγματοποιώντας έκτακτες δράσεις στο ευρύτερο αστικό κομμάτι των δήμων που εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού. Οι έκτακτες δράσεις που πραγματοποιούνται πλέον σε αστικά κομμάτια σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία που εκτελεί το πρόγραμμα και τους Δήμους, έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών, αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.

Οι έκτακτες δράσεις αφορούν στα εξής:

- Επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών για να ελέγχονται αν είναι φορείς του ιού από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η γεωγραφική εξάπλωση και ο ιός να καταπολεμηθεί έγκαιρα.

- Στοχευόμενοι υπολειμματικοί ψεκασμοί  στις περιοχές του αστικού ιστού που παρουσιάστηκε το κρούσμα από τον ιό.

- Οδηγίες στους Δήμους να διενεργούν ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας, στα φρεάτια των ομβρίων, σε στάσιμα ύδατα και πλατείες και να ενημερώσουν τους κατοίκους για τα ατομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες..