Πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) - Δίαιτα και θεραπεία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 12:00 Πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) - Δίαιτα και θεραπεία

Του χειρουργού Γεωργίου Θ. Λιάγκου

Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο στο οποίο αποθηκεύεται η χολή (υγρό) που παράγεται από το συκώτι (ήπαρ). Η χολή συμμετέχει στη πέψη της τροφής, κυρίως των λιπών. Χολολιθίαση είναι η δημιουργία στερεών σχηματισμών-πετρών μέσα στη  χοληδόχο κύστη. Πρόκειται για νόσο των δυτικών κοινωνιών και σαν προδιαθεσικοί παράγοντες ενοχοποιούνται η μεγάλη ηλικία, η ταχεία απώλεια βάρους, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το οικογενειακό ιστορικό, άλλα πολλές φορές δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιακής χώρας και τα συμπτώματα από πάθηση του οργάνου εκδηλώνονται στην περιοχή αυτή ή και στην πλάτη.

 

Συμπτώματα από πέτρες στη χοληδόχο κύστη

  • Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα ή ένα ήπιο φούσκωμα κυρίως μεταγευματικό. Κάθε χρόνο 1-3% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κολικό των χοληφόρων, ενώ 20-33% των πασχόντων θα παρουσιάσει συμπτώματα σε διάστημα 20 ετών.
  • Κολικός των χοληφόρων. Πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς από πέτρα που αποφράσσει παροδικά στη χοληδόχο κύστη. Υποχωρεί πολλές φορές με  αναλγητικά. Δε χρειάζεται αντιβίωση!
  • Οξεία χολοκυστίτιδα. Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης η οποία προκαλεί έντονο πόνο στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς και πυρετό. Συνήθως, απαιτείται νοσηλεία και στις περισσότερες περιπτώσεις άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Αποφρακτικός ίκτερος. Μία πέτρα περνά από τη χοληδόχο κύστη στο σωληνάκι (χοληδόχος πόρος) που μεταφέρει τη χολή στο έντερο με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονος πόνος και κίτρινη χροιά στον ασθενή (ίκτερος). Απαιτείται νοσηλεία και αντιμετώπιση αρχικά του ικτέρου και στην συνέχεια αφαίρεση της χολής.
  • Παγκρεατίτιδα. Αποφράσσεται το σωληνάκι του παγκρέατος από πέτρα της χολής (λόγω κοινής συμβολής με το σωληνάκι της χολής) και προκαλείται φλεγμονή στο πάγκρεας που εκδηλώνεται αρχικά με έντονο πόνο. Είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία και προσεκτική παρακολούθηση.
  • Η μακροχρόνια παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη ενοχοποιείται για τον καρκίνο του οργάνου.

Πολύποδας χοληδόχου κύστης

Ο όρος “πολύποδας” της χοληδόχου κύστης αφορά συνήθως τυχαίο υπερηχογραφικό εύρημα. Πολλές φορές συγχέεται με πέτρα αλλά δεν είναι. Είναι μία ανωμαλία του βλεννογόνου που όταν μεγαλώνει σε μέγεθος ή ξεπερνά το 1cm  συστήνεται χολοκυστεκτομή λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξής του. Η θεραπεία είναι πλεόν λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Διάγνωση

Ένα απλό U/S (υπερηχογράφημα) αρκεί. Σε περίπτωση επιπλοκών απαιτείται πλήρης αιμοτολογικός και βιοχημικός έλεγχος και επί ενδείξεων απεικονιστικές εξετάσεις ειδικές για το χοληδόχο πόρο, όπως μαγνητική τομογραφία (ΜRCP) ή επεμβατική (ERCP).

Θεραπεία

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη δεν εξαφανίζονται απο μόνες τους και μπορούν να αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος. Προσεκτική διατροφή με μειωμένη κυρίως πρόσληψη λίπους ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων. Στους περισσότερους ασθενείς η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί τη θεραπεία εκλογής και η μετατροπή της σε ανοιχτή γίνεται πλέον σπάνια. Συγκεκριμένα, διαμέσω 3 ή 4 μικρών τομών διενεργείται η επέμβαση με ειδικά λαπαροσκοπικά μικροεργαλεία, υπό άμεση όραση ειδικής κάμερας που απεικονίζει τα όργανα της κοιλίας σε μεγέθυνση. Η ανάρρωση είναι ταχεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Δίαιτα

Αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε: Τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη (μυαλό, κρόκοι αυγών, βούτυρο, εντόσθια, γλυκάδια, κακάο, κρέας παχύ ή ψάρι παχύ) -Κρέας χοιρινό, κυνήγι, κονσέρβες -Σάλτσες και καρυκεύματα -Γάλα παχύ, τυριά παχιά αλμυρά ή με έντονες ζυμώσεις -Τηγανητά και τσιγαριστά -Αλλαντικά, παστός βακαλάος, ρέγκες, σαρδέλες, τουρσιά, θαλασσινά, σουπιές, οστρακόδερμα, χταπόδια, μύδια, στρείδια -Ελιές, μελιτζάνες, μπάμιες, κρεμμύδια, λάχανο, ραπανάκια, αγγούρια, όσπρια, ξηροί καρποί -Παγωμένα φαγητά ή ποτά -Κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Προτιμείστε να τρώτε και να πίνετε: Ψωμί και προϊόντα άρτου, φρυγανιές, κράκερ χωρίς βούτυρο  -Ζυμαρικά, ρύζι, μανέστρα καλοβρασμένη με λίγο λάδι ή φυτική μαργαρίνη  -Κρέας άπαχο (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) ψητό ή βραστό  -Ψάρια άπαχα (λυθρίνι, βακαλάος, γλώσσα, μπαρμπούνι) ψητά ή βραστά -Γάλα αποβουτυρωμένο και προϊόντα από άπαχο γάλα (τυρί άπαχο, γιαούρτι αγελάδας χωρίς πέτσα), ρυζόγαλο, κρέμα σε περιορισμένη ποσότητα  -Αυγά βραστά μόνο το ασπράδι  -Κατά προτίμηση ελαιόλαδο ωμό  -Χορταρικά, τρυφερά και βρασμένα με ελαιόλαδο ωμό (κολοκυθάκια, καρότα, αγκινάρες, ραδίκια, ντομάτες χωρίς τη φλούδα)  -Πατάτες βραστές ή ψητές ή πουρέ  -Φρούτα ώριμα, κομπόστες, μαρμελάδες, χυμούς φρούτων, ζελέδες  -Ροφήματα (ελαφρό τσάι και καφέ, χαμόμηλο)  -Γλυκά χωρίς βούτυρο, κρόκους αυγών και κρέμα σαντιγύ.

Γεώργιος Θ. Λιάγκος 
Γενικός Χειρουργός Λαμία & Αθήνα
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Χειρουργός Metropolitan Hospital
Μ: 6936994993 Τ: 2231118070
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας

www.liagkos-surgery.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση