Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 13:08 Γιατί τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο

Γιατί η προληπτική οδοντιατρική είναι σημαντική;

Η προληπτική οδοντιατρική σημαίνει ένα υγιές χαμόγελο για το παιδί σας.

Τα παιδιά με υγιή στόμα μασούν πιο εύκολα και κερδίζουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα που τρώνε. Μαθαίνουν να μιλούν πιο γρήγορα και με σαφήνεια. Έχουν περισσότερες πιθανότητες γενικής υγείας, επειδή φλεγμονές στο στόμα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το υπόλοιπο σώμα. Ένα υγιές στόμα είναι πιο ελκυστικό, δίνοντας στα παιδιά αυτοπεποίθηση  για την εμφάνισή τους. Επίσης, η προληπτική οδοντιατρική σημαίνει λιγότερο εκτεταμένη και λιγότερο δαπανηρή θεραπεία για το παιδί σας.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η προληπτική οδοντιατρική;

Η προληπτική οδοντιατρική ξεκινά με το πρώτο δόντι. Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο ή τον οδοντίατρο σας κατά την εμφάνιση του πρώτου δοντιού ή κατά την ηλικία του ενός έτους. Θα μάθετε πώς να προστατεύετε την οδοντική υγεία του βρέφους σας. Καθώς οι επισκέψεις σας συνεχίζονται,

το παιδί θα μάθει επίσης πως να φροντίζει τα δόντια του και θα αποκτήσει μια θετική εμπειρία με τον οδοντίατρο, για ένα μέλλον χωρίς φοβίες. Και όσο νωρίτερα είναι η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες πρόληψης των οδοντικών ασθενειών, βοηθώντας το παιδί σας να χτίσει ένα χαμόγελο ελεύθερο από τερηδόνες.

Ποιο ρόλο παίζουν οι γονείς στην πρόληψη;

Μετά την αξιολόγηση της οδοντικής υγείας του παιδιού σας, ο παιδοδοντίατρος ή ο γενικός οδοντίατρος θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φροντίδας στο σπίτι για το παιδί σας. Αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει οδηγίες για το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος, συμβουλές διατροφής και, εάν είναι απαραίτητο, η χρήση φθορίου. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει σωστές συνήθειες υγιεινής για την υπόλοιπη ζωή του.

Πώς βοηθούν οι οδοντίατροι να αποτρέψουν τα οδοντικά προβλήματα;

Ο καθαρισμός, η στίλβωση και η χρήση φθορίου είναι όλα

μέρος του προγράμματος πρόληψης του παιδιού σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ακόμη θεραπείες που μπορούν να προλάβουν τυχόν οδοντικές καταστροφές στο μέλλον . Για παράδειγμα, ο παιδοδοντίατρος ή ο οδοντίατρος σας μπορεί να κάνει χρήση προληπτικών σφραγισμάτων (Sealants) στα πρώτα μόνιμα οπίσθια δόντια, σαν μια λάκα/βερνίκι, με σκοπό να καλύψει τις οπές και τις σχισμές των δοντιών αυτών και να μειώσει τις πιθανότητες καταστροφής τους από τερηδόνα.

Προληπτική Ορθοδοντική Θεραπεία

Η Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικής συστήνει να γίνει η αρχική ορθοδοντική αξιολόγηση όχι αργότερα από την ηλικία των 7 ετών ή κατά την πρώτη ένδειξη ορθοδοντικών προβλημάτων με σκοπό:

  • Δημιουργία χώρου όταν υπάρχει συνωστισμός
  • Δημιουργία συμμετρίας του προσώπου μέσω της επίδρασης της ανάπτυξης της γνάθου
  • Μείωση του κινδύνου τραυματισμού στα προεξέχοντα μπροστινά δόντια
  • Διατηρώντας χώρο για τα δόντια που ανατέλλουν
  • Μείωση της ανάγκης για μελλοντικές εξαγωγές δοντιών
  • Μείωση του χρόνου μελλοντικής ορθοδοντικής θεραπείας

Σύμφωνα με μελέτες της Αμερικανικής Ένωσης Ορθοδοντικής, οι μη θεραπευμένες  λανθασμένες θέσεις των δοντιών μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία προβλημάτων. Τα συνωστισμένα δόντια είναι πιο δύσκολο για να καθαριστούν σωστά και να γίνει σωστή χρήση νήματος, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία τερηδόνας και / ή στην φλεγμονή των ούλων. Σταυροειδή σύγκλειση (όταν ένα ή περισσότερα δόντια της άνω γνάθου βρίσκονται πίσω από τα αντίστοιχα της κάτω) μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή ανάπτυξη και ανώμαλη φθορά των δοντιών. Επίσης, όταν τα άνω πρόσθια δόντια δεν μπορούν να κλείσουν και να έρθουν σε επαφή με τα κάτω πρόσθια, μπορούν να οδηγήσουν σε συνήθειες όπως προεξοχής της γλώσσας και δυσκολία λόγου. Τελικά, η ορθοδοντική κάνει περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο. Δημιουργεί μια γενικότερη υγεία.

Διατήρηση χώρου ορθοδοντικά

Οι συσκευές διατήρησης χώρου, είναι συσκευές από μέταλλο ή πλαστικό που είναι προσαρμοσμένα στο στόμα του παιδιού σας. Είναι μικρά και διακριτική στην εμφάνιση. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν εύκολα να τις προσαρμόσουν μετά τις πρώτες ημέρες.
Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν είναι να κρατήσουν τον κενό χώρο που έχει απομείνει από ένα δόντι που λείπει. Σταθεροποιούν τα υπόλοιπα δόντια, αποτρέποντας την μετακίνηση μέχρι το μόνιμο δόντι να πάρει τη φυσική του θέση στη γνάθο. Είναι πιο προσιτό και πιο εύκολο για το παιδί σας να κρατάει τα δόντια σε κανονικές θέσεις με μια συσκευή διατήρησης χώρου, παρά να τα μετακινεί στη θέση τους με ορθοδοντική θεραπεία αργότερα.

Φθόριο

Το φθόριο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη μείωση των κοιλοτήτων στα παιδιά. Το φθόριο ενσωματώνεται στο σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό σε όξινη επίθεση από τροφές και ροφήματα. Το φθορίδιο βοηθά στην ανανέωση (ενίσχυση) του σμάλτου κατά τα πρώτα στάδια της φθοράς των δοντιών ή των λευκών κηλίδων (αφαλάτωσης). Το φθόριο λειτουργεί καλύτερα τοπικά όταν εφαρμόζεται σε χαμηλές δόσεις συχνά, όπως από νερό ή στις οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούνται δύο φορές την ημέρα.

Τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες φθορίου επειδή προστίθενται στην παροχή νερού της πόλης. Ωστόσο, εάν η πόλη σας δεν προσθέτει φθόριο στην παροχή ύδατος, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας ή τον παιδοδοντίατρο σας για το αν θα σας χορηγήσει ή όχι συμπληρώματα φθορίου για τα παιδιά σας.

Νέες εφαρμογές πρόληψης με πρωτεΐνες γάλακτος

Ένα επαναστατικό Αυστραλιανό προϊόν για την στοματική υγεία που αναπτύχθηκε από μια ομάδα οδοντιάτρων και επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης για την καταπολέμηση της τερηδόνας και της ευαισθησίας των δοντιών βρίσκεται στη διάθεσή μας. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ασβέστιο και φωσφορικά άλατα που προέρχονται από πρωτεΐνες γάλακτος (καζεΐνη) και δουλεύουν με την εκ νέου μεταλλικοποίηση της επιφάνειας των δοντιών, αποτρέποντας ζημιές στην επιφάνεια τους. Η χρήση συνιστάται σε διαβρώσεις των δοντιών, σε πρόωρη φθορά τους, στην φθορίαση, σε αλλοιώσεις οφειλόμενες σε ορθοδοντική θεραπεία αλλά και για ευαίσθητα δόντια. Μιλήστε με τον παιδοδοντίατρο ή τον γενικό σας οδοντίατρο για αυτό το πρόγραμμα πρόληψης της υγείας των δοντιών.

 

Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία
psclinic.gr