Κοινό κρυλόγημα - Γρίππη - Πνευμονία (του Κώστα Χαντζή)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:47 Κοινό κρυλόγημα - Γρίππη - Πνευμονία (του Κώστα Χαντζή)

Γράφει ο Κώστας Χαντζής...

Διάφοροι  ιοί προκαλούν το  κοινό κρυολόγημα ή  οξεία ρινοφαρυγγίτιδα. Μεταδίδονται δι’ επαφής ή δια σταγονιδίων του πάσχοντος.

Η υγρασία και το ψύχος,  επειδή πάντα ο κόσμος λέει πως κρύωσα,  ευνοούν την εμφάνισή του λόγω κόπωσης  και ελάττωσης της γενικής αντίστασης του οργανισμού και πρόκλησης  αγγειόσπασμου του ρινικού βλεννογόνου.  Δρουν επίσης επιβαρυντικά, επειδή αυξάνουν τον συγχρωτισμό ατόμων σε κλειστούς χώρους και στον μειονεκτικό αερισμό τους.  Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς και η υπερθέρμανση και ο πολύ ξηρός αέρας  δρουν επιβαρυντικά και δεν συνιστώνται.   Η συχνότητά του είναι μεγαλύτερη  στην παιδική ηλικία λόγω ανωριμότητας του  ανοσοποιητικού συστήματος και  υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)  που παρεμποδίζουν τη σωστή αναπνοή και την απομάκρυνση της βλέννας  προς τον φάρυγγα.

Αρχίζει  με αίσθημα καύσου στον ρινοφάρυγγα, φτερνίσματα, ρίγη, κακή διάθεση και χαμηλό πυρετό.   Ακολουθεί άφθονη λεπτόρρευστη ορώδης ρινόρροια με απόφραξη της μύτης,  ανοσμία και πονοκέφαλο.  Η συνήθης πορεία είναι μικρόβια που υπάρχουν επάνω μας και  δεν μας προκαλούν ασθένεια  (σαπρόφυτα)  να υπερπολλαπλασιαστούν και  να μας  επιμολύνουν.   Τα μικρόβια αυτά είναι  στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος της ινφλουέντζας και  καταρροϊκή  ναϊσσέρια συνήθως.  Η  ρινόρροια  τώρα γίνεται από υδαρής  βλεννοπυώδης- παχύρευστη – κιτρινοπράσινη. Η φλεγμονή μπορεί τώρα να επεκταθεί προς τα ιγμόρεια ή τα αυτιά και ιδιαίτερα  στα παιδιά  λόγω ανατομικής κατασκευής.   Μπορεί άνθρωποι με άλλες  ασθένειες  να έχουν παρόμοια εικόνα?

Ναι,  η  αγγειοκινητική ρινίτιδα, η αλλεργική  ρινίτιδα, η γρίπη, τα αρχικά στάδια κοκκύτη- ιλαράς – οστρακιάς έχουν παρόμοια συμπτώματα. 

Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει,  τα αντιβιοτικά χρειάζονται μόνο στις επιπλοκές.  Συνιστώνται ανάπαυση, παυσίπονα και αντιπυρετικά, πολλά υγρά,  βιταμίνη  C,  αποσυμφορητικά μύτης για λίγες μέρες  και όχι κατάχρηση.  Η απομόνωση βοηθά την μη περαιτέρω μετάδοση σε άλλα άτομα.

 ΓΡΙΠΗ

Είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη όχι μόνο της μύτης, αλλά και του λαιμού και των πνευμόνων.  Συνοδεύεται από τα ίδια περίπου συμπτώματα αλλά πολύ πιο έντονα με μυαλγίες, αρθραλγίες και καταβολή δυνάμεων.  Είναι συνήθης από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο,  αν και σήμερα λόγω των εύκολων αεροπορικών μετακινήσεων  και των μεγάλων ταξιδιών μπορεί να υπάρχουν λίγα περιστατικά και το καλοκαίρι.  Μερικές φορές συνοδεύεται στα παιδιά ιδιαίτερα με εμετό ή διάρροια.  Μεταδίδεται όπως και το κοινό κρυολόγημα και έχει χρόνο επώασης 2-4 ημέρες.  Για να ξεχωρίσει κάποιος μη  ιατρός τις δυο αυτές νοσηρές οντότητες  πρέπει να ξέρει ότι τα άτομα με γρίπη φαίνονται πιο άρρωστα και πιο εξασθενημένα με υψηλότερο πυρετό, έντονο βήχα και με λιγότερη καταρροή και βουλωμένη μύτη.

Η διάρκεια της γρίπης  είναι τουλάχιστον μια εβδομάδα. Η θεραπεία, η πρόληψη και η μετάδοση είναι όπως και στο κοινό κρυολόγημα.  Εδώ ευτυχώς όμως υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού, που πρέπει να γίνεται 2-3  εβδομάδες πριν την έλευση της  εποχής γρίπης. Συνιστάται  παραμονή στο σπίτι και μια ακόμη ημέρα αφού κοπάσει ο πυρετός  για την παρεμπόδιση της μετάδοσης.  Η επιμόλυνση είναι λόγω καταβολής ευκολότερη, αλλά εδώ εκτός από ιγμορίτιδα και ωτίτιδα φοβάται κανείς την βρογχίτιδα και προπάντων πνευμονία ή τον συνδυασμό τους (βρογχοπνευμονία).

Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ  είναι μια οξεία φλεγμονή του πνεύμονα βακτηριακής ή  ιογενούς αιτιολογίας.  Έχει σημασία εάν είναι ενδονοσοκομειακή ή της κοινότητας –εξωνοσοκομειακή-.  Τα μικρόβια σχεδόν είναι τα ίδια, αλλά υπάρχουν και ιογενείς   από αναπνευστικό συγκυτιακό  ιό,  ιούς   παρά-ινφλουέντσας και γρίπης.

Μερικές φορές υπάρχει και μυκητιασική πνευμονία ή άλλες ειδικές πνευμονίες και πνευμονία εξ εισροφήσεως. Προκαλείται από εισπνοή βακτηρίων-ιών-μυκήτων.  Ένας υγιής οργανισμός το αντιμετωπίζει, όταν όμως ο οργανισμός είναι εξασθενημένος ή ηλικιωμένος ή μακροχρόνια κατακεκλιμένος, επιτρέπει στα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν και τότε επέρχεται η αντιστροφή και το κοινό κρυολόγημα και ευκολότερα η γρίπη μεταπίπτει σε πνευμονία ή βρογχοπνευμονία.  Τα συμπτώματα είναι βήχας, υψηλός πυρετός με ρίγη – εφίδρωση, πόνοι στο σώμα και στο κεφάλι, γενική καταβολή και αδιαθεσία, πόνος στα πλευρά, κίτρινα ή πράσινα παχύρευστα πτύελα.

Τα αντιβιοτικά ή συνδυασμοί αντιβιοτικών εδώ είναι απαραίτητα.  Μπορεί να γίνει απαραίτητη η εισαγωγή σε νοσοκομείο εάν υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, γιατί μπορεί να γίνει και απειλητική    για τη ζωή.  Η υποχώρηση  είναι σταδιακή  και ο βήχας και η καταβολή μπορεί να διαρκέσει πάνω από 15 ημέρες. Για τον πνευμονιόκοκκο που προκαλεί σοβαρή λοίμωξη σε καρκινοπαθείς, διαβητικούς, αλκοολικούς, ανοσοκατεσταλμένους ή ανοσοανεπαρκείς συνανθρώπους μας (AIDS),  ευτυχώς υπάρχει εμβόλιο και πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Επειδή και η ηλικία είναι από μόνη της επιβαρυντικός παραγοντας  πρέπει και οι άνω των 60 ετών να το   έχουν υπ’όψιν τους.

Να τα γράψω πιο απλά δεν γίνεται.  Ελπίζω να σας βοηθήσω, εάν παραστεί ανάγκη.

Καλή Χρονιά, με υγεία

Κώστας Χαντζής
Ωτορινολαρυγγολόγος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση