Μπύρα και κρασί: Τι λένε οι επιστήμονες για το συνδυασμό των δυο ποτών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 18:22 Μπύρα και κρασί: Τι λένε οι επιστήμονες για το συνδυασμό των δυο ποτών
Η επιστημονική απάντηση για το πότε θα μεθύσετε…

Πότε κινδυνεύετε να μεθύσετε χειρότερα; Αν πιείτε κρασί πριν από τη μπύρα ή μπύρα πριν από το κρασί; Στο δίλημμα αυτό, που απασχολεί κατά καιρούς ουκ ολίγους, η επιστημονική απάντηση είναι «σολομώντεια»: Ό,τι και να διαλέξετε, στο τέλος θα μεθύσετε, οπότε μην αγχώνεστε!

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων Βίτεν/Χέρντεκε και Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής "American Journal of Clinical Nutrition", χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές 10 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπύρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπύρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπύρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιεί πρώτα μπύρα, τώρα ήπιαν κρασί - και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε μία κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, καθώς επίσης να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από μηδέν ως 56 πόσα απομεινάρια του μεθυσιού («χανγκόβερ») τους είχαν μείνει το επόμενο πρωί με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.ά.).

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ήταν το μεθύσι και τα «μεθεόρτια» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ «χανγκόβερ» σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το ποτό τις «πιάνει» περισσότερο.

«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κανείς πιεί μπύρα πριν από το κρασί, θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής Γερμανός ερευνητής Γιέραν Κέχλινγκ. «Στην πραγματικότητα αν πιεί κανείς αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει χανγκόβερ».

«Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα "χανγκόβερ", αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος: αποτελούν ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν την μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο δρ Κάι Χένσελ του Κέιμπριτζ. «Δυστυχώς το "χανγκόβερ" είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πίνοντας τα ποτά με μια ορισμένη σειρά», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα του "χανγκόβερ", σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνουν, όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν ξανά σχεδόν στο μηδέν. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.

Το «χανγκόβερ» μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι «μπέρμπον» προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση