Δερματολογικές εφαρμογές των λέιζερ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 18:24 Δερματολογικές εφαρμογές των λέιζερ

Τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο έχουν εξελιχθεί διαφορετικοί τύποι λέιζερ, που έχουν αλλάξει ριζικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση σε όλο το φάσμα της ιατρικής καθώς και στον τομέα της Δερματολογίας.

Τα νέα και εξελιγμένα λέιζερ σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη γνώση του ιατρού προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων τόσο της κλινικής όσο και της κοσμητικής Δερματολογίας, που παλαιότερο ήταν πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στη Δερματολογία εκπέμπουν παλμικό μονοχρωματικό φως και καταστρέφουν επιλεκτικά το στόχο (πχ βλάβη δέρματος ή τρίχα) χωρίς να επηρεάζουν το φυσιολογικό δέρμα. Ανάλογα με το θεραπευτικό στόχο, κάθε φορά επιλέγεται διαφορετικός τύπος λέιζερ που συνδυάζει διαφορετικές παραμέτρους(όπως το μήκος κύματος φωτός, η διάρκεια του παλμού, η ενέργεια). Η έκθεση του στόχου στη δέσμη του φωτός διαρκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το λέιζερ να δρα σε συγκεκριμένο βάθος κάτω από την επιδερμίδα χωρίς να την επηρεάζει.

Στην κοσμητική Δερματολογία, ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι τα λέιζερ που αφορούν την αποτρίχωση καθώς και τα λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αποτρίχωση με λέιζερ

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους άνδρες μα κυρίως τις γυναίκες της σύγχρονης εποχής. Η αποτρίχωση με λέιζερ άνοιξε μια νέα σελίδα στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, καθώς αποτελεί την ιδανική μέθοδο για τη σχετικά ανώδυνη λύση στο πρόβλημα. Μία δέσμη μονοχρωματικού φωτός απορροφάται επιλεκτικά από τους σχηματισμούς που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης (το στέλεχος και το θύλακα της τρίχας) χωρίς να επηρεάζουν την επιδερμίδα. Τα κύρια σημεία υπεροχής της αποτρίχωσης με λέιζερ σε σύγκριση με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης είναι η σταδιακή μείωση της τριχοφυΐας, η γρήγορη και σχετικά ανώδυνη εφαρμογή και η ασφάλεια για το δέρμα.

Fractional CO2 laser

Το Fractional CO2 laser αποτελεί μία σύγχρονη και πρωτοποριακή μέθοδο κατά τη διάρκεια της οποίας προκαλούνται εκλεπτυσμένοι μικροτραυματισμοί στο δέρμα, με αποτέλεσμα να επισπεύδεται η διαδικασία της ανάπλασής του.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται επιλεκτική σάρωση της επιφάνειας που θέλουμε να βελτιώσουμε, στοχεύοντας στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί που παράγονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη, τα οποία διατηρούν την όψη μας νεανική και σφριγηλή. Το CO2 laser διεγείρει μηχανικά την παραγωγή νέου κολλαγόνου που θα οδηγήσει στην ανάπλαση του δέρματος. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται χωρίς να καταστραφεί η επιδερμίδα όπως συμβαίνει με άλλους τύπους laser ή με τα ισχυρά peeling.

Το γεγονός ότι με το laser δεν ερεθίζεται όλη η επιφάνεια του δέρματος αλλά μόνο επιλεκτικά συγκεκριμένα σημεία, έχει ως αποτέλεσμα να μην προκαλείται έντονος ερεθισμός. Η ερυθρότητα του δέρματος μπορεί να διαρκέσει για λίγες ώρες και κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας. Συνήθως, ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 3-4 εβδομάδες.

Το fractional CO2 laser είναι μια θεραπεία κατάλληλη για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών, των λεπτών ρυτίδων, των ουλών ακμής, των βλαβών που προκαλεί ο ήλιος και των δυσχρωμιών του δέρματος (πχ πανάδες, φακίδες) και για οποιονδήποτε επιθυμεί ανανέωση του δέρματός του.

Επιπλέον, με το CO2 laser μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα σπίλους (ελιές), μυρμηγκιές, θηλώματα, κονδυλώματα, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, ξανθελάσματα κα. Η θεραπεία έχει μικρή διάρκεια και μπορεί τοπικά να εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα.

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση