Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλιοθεραπεία: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB - Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 09:42 Ηλιοθεραπεία: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB - Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως είναι επιβλαβής και μπορεί να βλάψει το δέρμα σας. Μέρος αυτής της βλάβης είναι μικρής διάρκειας (προσωρινή), όπως το ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, αν επιτρέψετε στον ήλιο να “κάψει” το δέρμα σας (μακροχρόνια έκθεση), τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Όταν κάνετε ηλιοθεραπεία, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι επιβλαβούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας: UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα, καταστρέφοντας το μεσαίο στρώμα (χόριο). Το χόριο περιέχει τους ελαστικούς ιστούς που διατηρούν το δέρμα ελαστικό.

Ως εκ τούτου, οι ακτίνες UVA επισπεύδουν την γήρανση του δέρματος και προκαλούν τις γνωστές σε όλους μας ρυτίδες. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (την επιδερμίδα). Αυτό προκαλεί το μαύρισμα από τον ήλιο, αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα.

ηλιοθεραπεία

Και οι δύο τύποι ακτίνων, UVA και UVB, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που “επιτρέπετε” να σας συμβεί ένα ηλιακό έγκαυμα, αυξάνετε μόνοι σας τις πιθανότητες να εκδηλώσετε κάποιο μελάνωμα.

ηλιοθεραπεία

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία στο δέρμα σας. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, παράγεται περισσότερη μελανίνη για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV. Αυτό κάνει πιο σκούρο το δέρμα και είναι αυτό που οι άνθρωποι αναφέρουν ως “μαύρισμα”.

Παρά το γεγονός ότι η μελανίνη προστατεύει το δέρμα σας από το έγκαυμα, εντούτοις δεν εμποδίζει τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV.

Πηγή: iatropedia.gr