Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας και να προστατευτείτε από τον ήλιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 20:44 Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας και να προστατευτείτε από τον ήλιο

Το καλοκαίρι το δέρμα όλων μας εκτίθεται στον ήλιο, την άμμο, τον αέρα, το θαλασσινό νερό… παράγοντες οι οποίοι αθροιζόμενοι το ταλαιπωρούν και το ξηραίνουν. Ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για το δέρμα είναι ο ήλιος κι επομένως για να τον χαρούμε καλό είναι να ακολουθούμε απλές συμβουλές που μας προστατεύουν από τις βλαβερές του συνέπειες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την έκθεσή μας στον ήλιο (όπως τα ηλιακά εγκαύματα) δημιουργούνται μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Έτσι, είναι προφανές ότι η αντηλιακή προστασία θα πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, με σκοπό να  προλαμβάνονται αργότερα πιθανές κακοήθειες του δέρματος καθώς και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση στον ήλιο.

Για να φροντίσετε το δέρμα τόσο το δικό σας όσο και των παιδιών σας και να το προστατέψετε από τον ήλιο, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού:

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες, δηλαδή 12πμ με 4μμ.
  • Βρέφη και μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, ιδίως πριν τη συμπλήρωση του 1ου έτους.
  • Προστατευθείτε, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα (καπέλο, γυαλιά ηλίου, μπλούζα).
  • Φορέστε στα μικρά παιδιά ρούχα ειδικής ύφανσης με ενσωματωμένο δείκτη προστασίας UPF (Ultraviolet Protection Factor), πχ μαγιώ, μπλούζες, σορτς, φόρμες και καπέλα. Είναι φυσιολογικό να αναρωτηθείτε γιατί τα αντηλιακά ρούχα με δείκτη προστασίας UPF  είναι τόσο ειδικά. Η κοινή μπλούζα εμποδίζει το 50% της UV ακτινοβολίας, ενώ τα περισσότερα από τα καλοκαιρινά ρούχα προστατεύουν ακόμα λιγότερο. Επιπρόσθετα, αν τα ρούχα βραχούν, ακόμη και αυτή η μικρή προστασία χάνεται. Τα ελαφρά σε βάρος αντηλιακά ρούχα με δείκτη προστασίας UPF όχι μόνο εμποδίζουν τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, αλλά μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα, φορώντας τα ακόμα και όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. 
  • Εφαρμόστε το αντηλιακό σας σε επαρκή ποσότητα 20-30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Φροντίστε να εφαρμόζετε τακτικά το προϊόν σας για αντηλιακή προστασία (κάθε 2-3 ώρες) και πάντοτε μετά το μπάνιο, την εφίδρωση ή εάν έχετε σκουπιστεί με την πετσέτα σας.
  • Η σωστή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο είναι προϋπόθεση για ένα καλά προστατευμένο δέρμα.

Καλό καλοκαίρι!

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος