Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιμπήματα και καλοκαιρινές διακοπές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 19:52 Τσιμπήματα και καλοκαιρινές διακοπές

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα έντομα κυριαρχούν στη φύση και έχουν εύκολη πρόσβαση στο δέρμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και καλά προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές χωρίς απρόοπτα, ειδικά όταν έχουμε στην παρέα μας βρέφη ή παιδιά.

Στην περίπτωση που μας τσιμπήσει κάποιο έντομο (όπως πχ κουνούπια, σκνίπες, σφήκες), στο σημείο του τσιμπήματος αρκεί συνήθως η χρήση τοπικού σκευάσματος κορτιζόνης για τη γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης. Αν το έντομο έχει κεντρί (πχ μέλισσα), πρώτο μας μέλημα είναι να το απομακρύνουμε. Αν κάποιος είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας, πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένεση αδρεναλίνης με τη μορφή στυλό, δισκίο κορτιζόνης και αντιϊσταμινικό δισκίο.

Από τα έρποντα έντομα πρέπει να προσέχουμε τα τσιμπούρια. Τα συναντάμε σε μέρη που υπάρχουν ζώα όπως πρόβατα και σκύλοι. Αν δεν τα απομακρύνουμε έγκαιρα, αυτά καθηλώνουν το κεφάλι τους με τη βοήθεια αγκίστρων μέσα στο δέρμα. Στην περίπτωση που αγκιστρωθούν, θα πρέπει το άτομο να επισκεφθεί άμεσα δερματολόγο, ο οποίος θα απομακρύνει το τσιμπούρι. Διαφορετικά, εξελίσσεται σε ένα ενοχλητικό κνησμώδες κοκκίωμα, που μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αφαίρεση.

Ανεπιθύμητους επισκέπτες μπορεί να συναντήσουμε και μέσα στη θάλασσα. Το άγγιγμα της τσούχτρας είναι επώδυνο και δίνει την εικόνα μαστιγώματος. Για την αντιμετώπισή του ξεπλένουμε την περιοχή με ξιδόνερο και αν επιμείνει ο ερεθισμός, συνιστάται η χρήση κορτιζονούχου κρέμας.

Τα καθαρά νερά είναι προϋπόθεση για την παρουσία αχινών. Το πάτημά τους είναι ατύχημα που συχνά απαιτεί ιατρικό προσωπικό για να απομακρύνει τα αγκάθια τους.

Τα παραπάνω αποτελούν τις πιο συχνές περιπτώσεις τσιμπημάτων που μπορούμε να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στα φάρμακα που παίρνουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια των διακοπών και που συνήθως έχουμε στο φαρμακείο του αυτοκινήτου. Πριν το ταξίδι μας θα πρέπει να ελέγξουμε ποια φάρμακα λήγουν και χρειάζονται αντικατάσταση.

Καλές διακοπές!

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος