Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ατμίστε" τα λαχανικά σας για περισσότερες βιταμίνες !

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 11:06 "Ατμίστε" τα λαχανικά σας για περισσότερες βιταμίνες !

Πώς πρέπει να φτιάχνω τα λαχανικά μου στον ατμό;

Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε (από μικρή ηλικία) να τρεφόμαστε υγιεινά και να αγαπάμε τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα ! Όλοι πλέον γνωρίζουμε την αξία των λαχανικών για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και για έναν γερό οργανισμό. Μετά από πολλά χρόνια, ό κόσμος, σιγά – σιγά αρχίζει να καταλαβαίνει τη σημασία της σωστής διατροφής και ενστερνίζεται νέες συνήθειες στην καθημερινότητά του ... μια από αυτές είναι και η αποφυγή των τηγανητών τροφίμων !

(!!!) : Το μαγείρεμα στον ατμό (εκτός από εξαιρετικά υγιεινό) είναι και πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο γρήγορο από το τηγάνισμα ... και είναι μια συνήθεια που σας προσθέτει υγεία και σας αφαιρεί κιλάκια ! Μαζί με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γυμναστικής μπορείτε να επιτύχετε ταχύτατα αποτελέσματα σε απώλεια κιλών ! (μπορείτε να δείτε πολλά Tips για άσκηση εδώ : http://health-fitness.gr/)

Ακόμα και η έλλειψη χρόνου σε καθημερινή βάση (λόγω πολλών ωρών στο γραφείο, παιδιών και λοιπών υποχρεώσεων στο σπίτι και εξωτερικών εργασιών) δυσκολεύει την απόφασή μας να ακολουθούμε ένα υγιεινό και σταθερό διατροφικό πρόγραμμα ... γεγονός που το γνωρίζουμε πολύ καλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα ; Καταλήγουμε σε γρήγορες λύσεις ανάγκης με φαγητό “απ' έξω” (όπως τυρόπιτες, σοκολάτες, μπισκότα, fast food και άλλα ανθυγιεινά και παχυντικά σνακ) που μας προσθέτουν βάρος και μας στερούν πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Χωρίς λοιπόν καμία αμφιβολία η μοναδική λύση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να συνδυάσουμε το υγιεινό φαγητό με μια εύκολη και γρήγορη παρασκευή που δε θα απαιτεί πολλές ώρες στην κουζίνα, δύσκολες μαγειρικές τεχνικές και ιδιαίτερη επιδεξιότητα ! Η λύση λέγεται “ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ” !

Τα λαχανικά στον ατμό είναι η πιο υγιεινή μαγειρική τεχνική αλλά και η πιο απλή, αφού δε λερώνει την κουζίνα, δεν απαιτεί καμία γνώση μαγειρικής ... και φυσικά γίνεται σε χρόνο μηδέν !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν και το μαγείρεμα στον ατμό είναι η πιο απλή διαδικασία, θα πρέπει να γνωρίζουμε 1 – 2 πραγματάκια, ώστε τα λαχανικά μας να διατηρούν και μετά το μαγείρεμά τους όλα τα θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά που έχουν να μας προσφέρουν !

Μια βόλτα στον μανάβη (ειδικά τώρα την άνοιξη) θα σας βοηθήσει να γεμίσετε το καλάθι σας με πολλά και πολύχρωμα λαχανικά. Διαλέξτε τα λαχανικά και τα χόρτα της αρεσκείας σας και ετοιμάστε όμορφα και γευστικά πιάτα που θα σας “σώσουν” από περιττές θερμίδες και θα προετοιμάσουν το σώμα σας για το καλοκαίρι στην παραλία !

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ :

  • Κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους ομοιόμορφους με ίδιο μέγεθος για να μαγειρευτούν το ίδιο.
  • Ξεχωρίζουμε τα λαχανικά μας σε παρόμοιες υφές και τα προσθέτουμε την ανάλογη ώρα για μαγείρεμα, ώστε να μην είναι άλλα παραβρασμένα και άλλα ωμά.
  • Βάλτε τελευταία τα χόρτα που (φυσικά !) χρειάζονται λιγότερο χρόνο από τα υπόλοιπα λαχανικά (π.χ. το κουνουπίδι, τις πατάτες ή τα καρότα).

Ενδεικτικός χρόνος μαγειρέματος (αφού εξαρτάται και από το μέγεθος που θα κοπούν) για τα λαχανικά ώστε να είναι ζωντανά (και όχι λιωμένα) και να διατηρούν τις βιταμίνες και τα πολύτιμα στοιχεία τους.

οι πατάτες : 15 – 20 λεπτά
η κολοκύθα : 15 – 20 λεπτά
τα κολοκυθάκια : 5 – 6 λεπτά
τα σπαράγγια : 5 λεπτά
το μπρόκολο : 5 – 6 λεπτά
τα καρότα : 7 – 8 λεπτά
ο αρακάς : 2 λεπτά
τα λαχανάκια Βρυξελλών : 8 – 9 λεπτά
τα χόρτα : 4 – 5 λεπτά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Προσθέστε λίγο αλατάκι και πιπέρι, σκόρδο (ωμό ή σωταρισμένο) και φρέσκο κρεμμυδάκι στα ατμισμένα λαχανικά σας, φρέσκο χυμό από λεμόνι και (φυσικά !) αγνό παρθένο ελαιόλαδο ! Επίσης, μοναδικό άρωμα, γεύση και φρεσκάδα μπορούν να προσθέσουν και τα φρέσκα βότανα στα λαχανικά σας (π.χ. μαϊντανός, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο ... ακόμα και λεβάντα ή τόσα ακόμα φρέσκα αρωματικά βότανα της φύσης) !