Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πηγαίνοντας στον Οδοντίατρο ενώ είστε έγκυος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 11:02 Πηγαίνοντας στον Οδοντίατρο ενώ είστε έγκυος

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αφήστε τον οδοντίατρό σας να γνωρίζει ότι είστε έγκυος, ώστε να ακολουθήσετε τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για την εξέταση και τη θεραπεία.

Η κύηση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας - και αυτό ισχύει και για το στόμα σας.

Δεδομένου ότι τα δόντια και τα ούλα σας μπορεί να επηρεαστούν από τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην οδοντική σας υγεία όταν είστε έγκυος.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη μερικά μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ακολουθείτε όταν πηγαίνετε στον οδοντίατρο. Εδώ είναι πώς να παραμείνετε στην κορυφή της οδοντιατρικής φροντίδας κατά την περίοδο της κυήσεως.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την οδοντική σας υγεία

Τα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι γυναίκες με τα δόντια και το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Ουλίτιδα κυήσεως. Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης ορμόνης μπορούν να οδηγήσουν σε ουλίτιδα, μια φλεγμονή των ούλων. Αυτό, μαζί με τις αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορεί να προκαλέσει κόκκινα και διογκωμένα ούλα και μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Βέβαια συμβαίνει με την παρουσία μικροβίων (οδοντικής μικροβιακής πλάκας).

Περιοδοντική νόσο. Ορισμένες έγκυες γυναίκες βιώνουν μια πιο σοβαρή πάθηση, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται βακτηριακή λοίμωξη κάτω από τη γραμμή των ούλων, γεγονός που μπορεί να βλάψει τις ίνες που κρατούν τα δόντια σας στη θέση τους. Η περιοδοντική νόσος μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του μωρού, καθώς οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πρόωρα ελλιποβαρύ μωρά.

Κοκκίωμα εγκυμοσύνης. Ένα κοκκίωμα εγκυμοσύνης είναι μια κόκκινη ανάπτυξη που εμφανίζεται συνήθως κατά μήκος της άνω γραμμής των ούλων σας. Αυτή η οζώδης ανάπτυξη αιμορραγεί εύκολα. Ενώ αυτό δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να είναι άβολο και να επηρεάζει τον τρόπο που μιλάτε και τρώτε. Τα κοκκιώματα της εγκυμοσύνης εμφανίζονται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο και επηρεάζουν το 2 έως 10 τοις εκατό των εγκύων.

Στεγνό στόμα. Πολλές έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ξηρότητα στο στόμα τους που προκαλείται από μείωση του σάλιου, η οποία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές. Η ξηροστομία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών οδοντικών προβλημάτων. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να σας βοηθήσει.

Διάβρωση της αδαμαντίνης. Οι συχνοί εμετοί μπορεί να οδηγήσουν σε διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτου) στο πίσω μέρος των μπροστινών δοντιών σας. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε συχνούς εμετούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επειδή οι αλλαγές στην στοματική υγεία είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην οδοντιατρική περίθαλψη ενώ είστε έγκυος. Για να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  • Τρώτε υγιεινά. Τρώγοντας πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες υποστηρίζεται τόσο την υγεία του μωρού σας, όσο και και προστασία των δοντιών σας.
  • Βουρτσίστε τακτικά. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα φθορίου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, φροντίζοντας να βουρτσίζετε για τουλάχιστον δύο λεπτά.
  • Μην ξεχάσετε το οδοντικό νήμα. Το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση της ουλίτιδας κατά την εγκυμοσύνη.
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα. Το ξέπλυμα με ένα ήπιο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των βακτηρίων που συμβάλλουν στην ουλίτιδα. Μια καλή επιλογή είναι ένα στοματικό διάλυμα με ενεργό οξυγόνο.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Δείτε τον οδοντίατρό σας για εξετάσεις καθώς και οδοντικό καθαρισμό ενώ είστε έγκυος.

Ειδικοί οδοντιατρικοί παράγοντες για τις έγκυες γυναίκες

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να πηγαίνετε στον οδοντίατρο ενώ είστε έγκυος και να ακολουθείτε το κανονικό πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία του αγέννητου μωρού σας:

  • Πείτε στον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος. Ανεξάρτητα από τον μήνα που διανύεται την κύηση, βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρος σας γνωρίζει ότι είστε έγκυος. Με αυτόν τον τρόπο, εάν υπάρχει ανάγκη για λήψη ακτινογραφιών ή η χορήγησης φαρμάκων, ο οδοντίατρός σας μπορεί να ζυγίζει τους κινδύνους για το αγέννητο μωρό σας.
  • Αποφύγετε τις μεγάλες θεραπείες όταν είναι δυνατόν. Εάν χρειάζεται να εκτελέσετε κάποια σημαντική εργασία στα δόντια ή στο στόμα σας, είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου γεννηθεί το μωρό σας, αν είναι δυνατόν. Ωστόσο, εάν έχετε περιοδοντική νόσο, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα ειδικό είδος καθαρισμού που ονομάζεται αποτρύγωση και ριζική απόξεση, το οποίο καθαρίζει τις μολυσμένες περιοχές κάτω από τα ούλα και γύρω από τις ρίζες των δοντιών σας.
  • Προγραμματίστε προσεκτικά την οδοντιατρική σας επίσκεψη. Είναι ιδανικό να βλέπετε τον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς το μωρό σας είναι πιο ευάλωτο κατά τη διάρκεια του πρώτου και τρίτου τριμήνου, όταν σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη (πρώτο τρίμηνο) και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξάνεται (το τρίτο τρίμηνο).
  • Κάνε ερωτήσεις. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια μιας οδοντιατρικής διαδικασίας, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας. Επίσης, συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εγκυμοσύνης. Μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι αυτό που γίνεται είναι ασφαλές για το μωρό σας.

 

Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία
psclinic.gr