Λεύκη: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 18:19 Λεύκη: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Τι είναι

Η λεύκη είναι μια διαταραχή του χρώματος του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή τωνμελανινοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν τη χρωστική μελανίνη. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση λευκών ακανόνιστων κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται περίπου στο 1-2% του γενικού πληθυσμού. Παρόλο που η λεύκηδεν προκαλεί πόνο ή άλλη ενόχληση, συνοδεύεται από μια αρνητική κοινωνική και ψυχολογική επίδραση για τους ασθενείς.

Σε ποιους εμφανίζεται

Η λεύκη εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες με θερμό κλίμα. Παρόλο που έχει πλέον αποδειχτεί πως ο ήλιος δεν ευθύνεται για τη διαταραχή αυτή,ο ήλιος αποτελείτον παράγοντα που την ενεργοποιεί και κάνει πιο έντονη την αντίθεση στο χρώμα του δέρματος.

Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο ή στη φυλή, εμφανιζόμενη με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες και σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος.

Πάσχω από λεύκη;

Την περίοδο που διανύουμε δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου, αρκετοί άνθρωποι παρατηρώντας αποχρωματισμό κάποιων σημείων του δέρματός τους αναρωτιούνται αν πάσχουν από λεύκη. Η λεύκη μοιάζει με τις μεταφλεγμονώδειςυπομελαγχρώσεις, Οι μεταφλεγμονώδειςυπομελαγχρώσεις είναιφυσιολογικές λευκές κηλίδες σε διάφορα σημεία του δέρματος, που συνήθως εμφανίζονται σε άτομα νεαρής ηλικίας στο τέλος του καλοκαιριού ή στην αρχή του φθινοπώρου. Οι φυσιολογικές αυτές βλάβες εμφανίζονται σε σημεία του δέρματος που τον προηγούμενο χειμώνα έπασχαν από έκζεμα. Το έκζεμα μειώνει την παραγωγή των μελανινοκυττάρων στο δέρμα, το οποίο δεν προλαβαίνει για κάποιους μήνες να μαυρίσει. Ο Δερματολόγος είναι εκείνος που θα ξεχωρίσει τις μεταφλεγμονώδειςυπομελαγχρώσεις από τη λεύκη.

Θεραπεία

Η θεραπεία της λεύκης είναι μακροχρόνια και μπορεί να είναι τοπική, συστηματική ή ακόμα και χειρουργική σε κάποιες περιπτώσεις. Στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Ο θεράποντας Δερματολόγος θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος και το σημείο που βρίσκονται στο σώμα.

Συστάσεις για τους ασθενείς με λεύκη

1. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντα.

2. Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επίσης, το δέρμα τους είναι πιο ευάλωτο στην αθροιστική δράση του ήλιου, αφού απουσιάζουν τα μελανινοκύτταρα που φυσιολογικά το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως, το «διαζύγιο» με τον ήλιο εξασφαλίζει στα άτομα με λεύκη καλή υγεία του δέρματός τους για πολλές δεκαετίες.

3. Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.

4. Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.

5. Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

6. Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημείο.

 
Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση