Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουλών ακμής

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 10:28 Αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουλών ακμής

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Η ακμή

Η ακμή αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Συνήθως ξεκινά στην εφηβεία με λίγα στίγματα στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη και το στέρνο. Η βαρύτητά της μπορεί να ποικίλλει, με τα πιο σοβαρά περιστατικά ακμής να παρουσιάζουν ουλές, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση του ασθενή.

Στην πλειοψηφία των ατόμων η ακμή υποχωρεί στο τέλος της εφηβείας ή λίγο μετά τα 20 χρόνια, σε κάποιους όμως μπορεί να επιμένει για κάποιες δεκαετίες, καθώς 5-7% των γυναικών άνω των 40 ετών συνεχίζουν να έχουν ακμή.

Εκτός από τα καλλυντικά που υπάρχουν διαθέσιμα στο φαρμακείο, ο Δερματολόγος έχει στη διάθεσή του διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Τοπικές θεραπείες

  2. Από του στόματος αντιβιοτικά

  3. Από του στόματος αντισυλληπτικά

  4. Κάψουλες ισοτρετινοΐνης (σκεύασμα παλαιότερα γνωστό με την ονομασία Roaccutane), με αξιόλογα αποτελέσματα σε χιλιάδες ασθενών με ακμή.

Από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ακμής είναι οι ουλές και η θεραπευτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπισή τους επιλέγεται μετά από κλινική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης από τον ειδικό Δερματολόγο.

Τόσο η ακμή όσο και οι ουλές έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής συχνά παραγνωρίζονται και για αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το θεράποντα ιατρό.

Η έγκαιρη προσέλευση στον ιατρό και η έναρξη θεραπείας για την ακμή είναι η καλύτερη πρόληψη δημιουργίας ουλών. Αν παρόλ΄ αυτά υπάρχουν ουλές, μετά τη θεραπεία της ακμής ο Δερματολόγος επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισής τους.

Fractional laser CO

Στις μέρες μας, η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των ουλών ακμής είναι το Fractional laser CO 2. Η θεραπεία με Fractional laser CO 2 διεγείρει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του ίδιου του οργανισμού, η οποία αναπλάθει το κατεστραμμένο δέρμα κάνοντάς το φρέσκο, λαμπερό και υγιές.

Η εξελιγμένη τεχνολογία του Fractional laser CO 2 οδηγεί στην ανάπλαση του δέρματος, σαρώνοντας την επιδερμίδα και προκαλώντας μικροτραυματισμό σε καθορισμένες μικροσκοπικές ζώνες της επιδερμίδας, αφήνοντας ανέπαφες τις ενδιάμεσες ζώνες.

Αυτή η διαδικασία είναι αποτελεσματική στην ανάπλαση του δέρματος ακόμα και σε βαθιές ουλές ακμής, καθώς οι ενδιάμεσες ζώνες επιδερμίδας που δεν έχουν τραυματιστεί από το laser χρησιμεύουν ως περιοχές από τις οποίες ξεκινά η επούλωση.

Το fractional laser CO 2 στοχεύει περίπου το 30% της επιφάνειας του δέρματος, αφήνοντας το υπόλοιπο 70% διαθέσιμο να επουλώσει γρήγορα την περιοχή στην οποία έγινε η θεραπεία. Η μεγάλη ακρίβεια της εφαρμογής του Fractional laser CO 2 εγγυάται την ασφάλεια για τις θεραπείες τόσο στο πρόσωπο όσο και σε άλλες περιοχές όπως ο λαιμός, το στήθος, η πλάτη και τα χέρια.

Η δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας.

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος