Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτρίχωση με laser: Γιατί τώρα είναι η καλύτερη εποχή να ξεκινήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 18:15 Αποτρίχωση με laser: Γιατί τώρα είναι η καλύτερη εποχή να ξεκινήσεις

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και είναι η ώρα να εμφανιστούμε στην παραλία μεμαγιώ, πολλές γυναίκες και άνδρες αρχίζουν να σκέφτονται την αποτρίχωση με laser, συνήθως όμως αυτή δεν είναι η ιδανική στιγμή.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται μια σειρά από συνεδρίεςγια την ολοκλήρωση της αποτρίχωσηςμε laser, οι οποίες πρέπει να απέχουν μερικές εβδομάδες μεταξύ τους για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να δει κάποιος αποτέλεσμα είναι συνήθως 2-3 μήνες και το αποτέλεσμα διαρκώς βελτιώνεται από αυτό το σημείο και μετά.

Αν ξεκινήσει κανείςτις συνεδρίες με laser αποτρίχωσης το φθινόπωρο ή το χειμώνα, μέχρι να ξαναζεστάνει ο καιρός, θα έχει επιτύχει πολύ μεγάλη μείωση της τριχοφυΐας του.

Επιπρόσθετοι λόγοι για να ξεκινήσει κανείς αποτρίχωση με laserτώρα είναι:

  • Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες το δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο, καθώς η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Επίσης, μετά από κάθε συνεδρία θα χρειαστεί να προστατευθούν οιευαίσθητες περιοχές που έχουν υποστεί θεραπεία από το φως του ήλιου. Αυτό είναι προφανώς πιο εύκολο να γίνει τους φθινοπωρινούς ή τους χειμερινούς μήνες, αφού ούτως ή άλλως φοριούνται περισσότερα ρούχα.
  • Η αποτρίχωση με laser λειτουργεί καλύτερα σε σκουρόχρωμες τρίχες και φυσιολογικό δέρμα.
  • Τέλος, όσοι προνοούν ανταμείβονται, μιας και μπορούν να εκμεταλλευτούν τιςπροσφορές για τις συνεδρίες αποτρίχωσης με laser, που εμφανίζονται ειδικά αυτήν την περίοδο.

Η επιστήμη πίσω από την αποτρίχωση με laser

Hαποτρίχωσημεlaser χρησιμοποιεί μονοχρωματική ακτίνα φωτός, η οποία επιλεκτικά καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας, στοχεύοντας τη χρωστική μελανίνη που περιέχουν. Η μελανίνη της τρίχας απορροφά την ενέργεια που εκπέμπει το laser,με αποτέλεσμα σταδιακά να καθυστερεί η εκ νέου ανάπτυξη της τρίχας. Καθώς το laserστοχεύει τη μελανίνη, ο συνδυασμός σκουρόχρωμης τρίχας και ανοιχτόχρωμου δέρματος είναι ο ιδανικός για την καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Είναι η θεραπεία με laser αποτρίχωσης κατάλληλη για όλους και για όλες τις περιοχές;

Γενικά, τηνκαλύτερηανταπόκρισηστηθεραπείαμεlaserαποτρίχωσηςτηνπαρουσιάζουνάτομαμεμεγάληαντίθεσηστο χρώμα της τρίχας και του δέρματός τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι άτομα με μαυρισμένο δέρμα ή λιγότερο σκουρόχρωμες τρίχες δε θα έχουν καλό αποτέλεσμα, απλά είναι αρκετά πιθανό να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.

Η αποτρίχωση με laserείναι αποτελεσματική σε όλες τις περιοχές του σώματος. Οι περιοχές που πραγματοποιείται συχνότερα είναι το πρόσωπο, οι μασχάλες, το μπικίνι, τα χέρια και τα πόδια για τις γυναίκες και το στέρνο, η κοιλιά και η πλάτη για τους άνδρες. Επομένως ναι, η θεραπεία με laser αποτρίχωσης είναι κατάλληλη για όλους τους φωτότυπους δέρματος και για όλες τις περιοχές του σώματος.

Πόσος χρόνος απαιτείται;

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας συνεδρίας εξαρτάται από το μέγεθος της θεραπευόμενης περιοχής. Γενικά, μία συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και 1 ώρα. Όταν ξεκινήσει η συνεδρία, το αίσθημα θα είναι μία ελαφρά ενόχλησηπου πολλοί την παρομοιάζουν με τσίμπημα που διαρκεί μερικά δέκατα του δευτερολέπτου. Μετά τη συνεδρία ο θεραπευόμενος μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η απευθείας έκθεση στον ήλιο. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας τουλάχιστον για 1-2 εβδομάδες μετά τη συνεδρία.

Αποτελέσματα της θεραπείας

Δενυπάρχειαμφισβήτησηότι η αποτρίχωση με laserείναι αποτελεσματική και αποτελεί την προτιμώμενη θεραπεία αποτρίχωσης, καθώς προσφέρει πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα με ασφάλεια, συγκρινόμενη με άλλες μεθόδους όπως το κερί, το ξύρισμα, η φωτόλυση και η ηλεκτρόλυση (βελόνα).

Η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία μείωσης της τριχοφυίας, καθώς τα περισσότερα άτομα παρατηρούν σημαντική μείωση μετά από 3-5 συνεδρίες .

Οι συνεδρίες ιδανικά  πραγματοποιούνται κάθε 4-5 εβδομάδες.

Μετά την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος και την ολοκλήρωση των συνεδριών, αρκετοί θεραπευόμενοι χρειάζεται να πραγματοποιήσουν μία θεραπεία συντήρησης κάθε 1 με 2 χρόνια.

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος