Τα γλυκαντικά ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 10:39 Τα γλυκαντικά ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη

Η πρόληψη του διαβήτη είναι καθοριστικής σημασίας για όλους. Αν θέλετε να έχετε καλή υγεία, δώστε προσοχή σε αυτές τις συμβουλές.

Κάθε χρόνο 22 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, ένα συντριπτικός αριθμός που δείχνει το μέγεθος αυτής της νόσου. Αυτή η χρόνια διαταραχή εμφανίζεται, όπως υποδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί αυτή που παράγει αποτελεσματικά. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι παραμένει εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που αγνοεί ότι πάσχει από τη νόσο.

Είναι δυνατόν να το αποτρέψουμε; Η αλήθεια είναι πως ναι. Πώς; Με σωστή διατροφή. Μην πιστεύετε ότι φταίνε μόνο τα αναψυκτικά, καθώς υπάρχουν πολλά είδη που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Βέβαια, πέρα από τη διατροφή, θα πρέπει να φροντίσετε να μειώσετε το άγχος και να κοιμάστε καλά. Αν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, κάντε κάτι που σας διασκεδάζει, πριν πάτε για ύπνο. Αν, για παράδειγμα, αγαπάτε το ποδόσφαιρο, μπορείτε να παίξετε στοίχημα: δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και πολύ επικερδές!

Παρακολουθήστε τι πίνετε

Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων ποτών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων και των χυμών) αντιμετωπίζουν έναν «μετρίως» αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκεκριμένα 16% περισσότερο από όσους τα καταναλώνουν περιστασιακά. Η μελέτη παρακολούθησε την κατανάλωση 192.000 συμμετεχόντων για 26 χρόνια, αξιολογώντας την γενική τους υγεία κάθε τέσσερα χρόνια.

Τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε light ποτά, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη ή το κυκλαμικό οξύ, επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Δεδομένου ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να περιοριστεί σημαντικά η κατανάλωση τους. Ένα παράδειγμα είναι η Coca-Cola, η οποία έχει 39 γραμμάρια ζάχαρης. Αλλά δεν είναι μόνο αναψυκτικά, αλλά και οι 100% φυσικοί χυμοί. Πολλοί πιστεύουν ότι βελτιώνουν τη διατροφή τους καταναλώνοντας τους, αλλά η αλήθεια είναι έχουν πάρα πολύ γλυκόζη και ελάχιστες φυτικές ίνες.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι παρόλο που τα προϊόντα light δεν παρέχουν τις ίδιες θερμίδες, οι εναλλακτικές αυτές συνδέονται με άλλα προβλήματα. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του κοιλιακού λίπους ή ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ή μεταβολικού συνδρόμου. Το γεγονός που προκαλεί έκπληξη είναι καταρχήν ότι τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε ποτά light (όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη ή το κυκλαμικό οξύ) θα έπρεπε να συμβάλλουν πολύ λιγότερο στην εμφάνιση αυτών των προβλημάτων , αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Παρόλο που δεν αυξάνου το σάκχαρο στο αίμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, μια έρευνα του 2018 δείχνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Η ζάχαρη είναι μία τρομερά εθιστική τροφή. Αλλά είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτή όλη την ημέρα και η κοινωνία τη θεωρεί μια αποδεκτή μορφή εθιστικής ουσίας και γι’ αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να τη χειριστούμε ή να την αποφύγουμε. Ωστόσο, δεδομένου ότι τόσο οι ειδικοί όσο και οι συνεχώς αυξανόμενες μελέτες τονίζουν το πόσο βλαπτική είναι, θα πρέπει να γίνει συνειδητή προσπάθεια από τους καταναλωτές ώστε να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση της.

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση