Έξι κόλπα για τη Διδασκαλία της Στοματικής Υγιεινής στα Παιδιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 11:40 Έξι κόλπα για τη Διδασκαλία της Στοματικής Υγιεινής στα Παιδιά

Αντί να μεταφέρετε τον φόβο σας από τον οδοντίατρο στα παιδιά σας, διδάξτε τους αυτές τις σημαντικές συνήθειες.

Φόβος για τον οδοντίατρο; Θα μπορούσατε να περάσετε αυτόν τον φόβο στα παιδιά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Rey Juan Carlos της Μαδρίτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη της «οδοντοφοβίας» συνδέεται στενά με τη συμπεριφορά των γονέων στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο ο μπαμπάς απαντά στον οδοντίατρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το πώς και το παιδί και η μητέρα επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους.

Τα παιδιά ζουν με το παράδειγμα των γονιών τους, οπότε η παραμονή τους στο γραφείο του οδοντιάτρου μπροστά στα παιδιά σας είναι το κλειδί για το πώς θα συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια των μελλοντικών καθαρισμών τους και επηρεάζει επίσης εάν θα κολλήσουν ή όχι με άλλες καλές οδοντικές συνήθειες. Από τη διατήρηση μιας χαλαρής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στον οδοντίατρο μέχρι την ενθάρρυνση του καθημερινού βουρτσίσματος, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας μεγαλώνουν με υγιή δόντια. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Δείξτε Πώς γίνεται αυτό

Επειδή γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας είναι από το δικό σας παράδειγμα, το μικρό παιδί σας θα πρέπει να βλέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε πρωί και βράδυ. Αν κάνετε συνήθως αυτό πριν σηκωθούν ή αφότου πάνε στο κρεβάτι, αλλάξτε τη ρουτίνα σας για να είναι παρόντες. Μπορείτε ακόμη και να αφήσετε το παιδί σας να σας βοηθήσει να βουρτσίζετε τα δόντια σας όπως ακριβώς τα βοηθάτε με τα δικά τους. Είναι δίκαιο! Μπορείτε επίσης να βρείτε βίντεο στο YouTube παιδιών της ίδιας ηλικίας με το παιδί σας που να διασκεδάζουν το βούρτσισμα χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα. Τα παιδιά αγαπούν να έχουν σχέση με τους συνομήλικους όταν μαθαίνουν μια νέα δεξιότητα.

Κάντε σαν μια ιστορία

Ενώ σας βλέπει να φροντίζετε τα δόντια σας είναι μια καλή αρχή, δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτή την εικόνα έτσι ώστε το παιδί κάνει ό, τι θέλετε. Χρησιμοποιήστε το χρόνο βουρτσίσματος των δοντιών για να πείτε μια ιστορία. Εάν είστε δημιουργικοί, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ιστορία που ενσωματώνει μυθικούς χαρακτήρες όπως τον ιππότη (οδοντόβουρτσα) και τα ξωτικά (πλάκα) σε ένα επικό αγώνα στο σπήλαιο του δράκου (το στόμα τους). Πρέπει να κρατήσουν το στόμα ανοιχτό, ώστε να μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει με τους χαρακτήρες της ιστορία σας. Το τραγούδι ή το άκουσμα ενός τραγουδιού είναι επίσης καλό. Ή, πάρτε την επίδειξη στο σαλόνι και να τους τα βουρτσίζετε ενώ παρακολουθούν ένα αγαπημένο DVD.

Χρησιμοποιήστε “υψηλή τεχνολογία”

Γιατί τα εργαλεία φροντίδας των δοντιών δεν πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδια; Το νούμερο 1 εργαλείο για να βοηθήσετε το παιδί να ασκήσει καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής είναι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Κάνει το βούρτσισμα εύκολο και διασκεδαστικό, ενώ είναι ήπια στα ευαίσθητα ούλα. Ακόμη μπορείτε να βάλετε μια φάλαινα ή ένα σιντριβάνι σε σχήμα δελφινιού στη βρύση του μπάνιου σας για να το κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Αξιοποιήστε τη δύναμη της εικόνας

Η οπτική απεικόνιση είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρόκειται να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διατηρούν τα δόντια τους καθαρά. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά θα εντυπωσιαστούν με τη θέα ενός στόματος γεμάτου οδοντικής πλάκας. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που αποκαλύπτουν την οδοντική πλάκα (μασώμενα δισκία ή στοματικά διαλύματα) για να επισημάνετε τις περιοχές συσσώρευσης που μπορεί να μην έχουν βουρτσίσει. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε και εσείς, με σκοπό να δείξετε ότι όλοι χάνουν μερικές φορές κάποια σημεία και να γνωρίσουν πού πρέπει να βουρτσίσουν καλύτερα. Απλά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι το να βουρτσίζουν δυνατά δεν είναι η λύση. Πρέπει να βουρτσίζουν απαλά με κυκλικές κινήσεις κατά μήκος της γραμμής των ούλων και των επαφών μάσησης και να ακολουθούν σωστή τεχνική νήματος για να απαλλαγούν από την πλάκα. Αν έχει προχωρήσει και έχει γίνει πέτρα, απαιτείται μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό.

Ένας βοηθός της μαμάς

Εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να κάνει καλή δουλειά ώστε να βουρτσίζει τα δόντια του σωστά και δεν θέλει να το κάνετε εσείς, είναι εντάξει. Μπορείτε πάντα να φέρετε ένα τρίτο μέλος για να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία. Αυτή θα είναι μια μαριονέτα, ένα αρκουδάκι. Διακοσμήστε το για να είστε ο οδοντίατρος (π.χ. ο Donald το σκυλάκι οδοντίατρος) και να κάνει αυτός το βούρτσισμα και το νήμα. Η μαριονέτα οδοντιάτρου μπορεί επίσης να πάει μαζί με το παιδί σας στο πρώτο ραντεβού με τον πραγματικό οδοντίατρό ώστε να κάνει την εμπειρία λιγότερο τρομακτική.

Δώστε τους τα εργαλεία για να αναλάβουν δράση

Τι γίνεται με τα μεγαλύτερα παιδιά; Έρχεται η στιγμή που πρέπει να περάσετε από τη φωτιά και να αφήσετε το παιδί σας να αναλάβει περισσότερα για την οδοντιατρική του περίθαλψή. Περίπου στην ηλικία των 5 ή 6, τα παιδιά έχουν επαρκή επιδεξιότητα και κινητικό έλεγχο για να βουρτσίζουν σωστά (αν και μάλλον θα πρέπει να τους θυμίζουν το βούρτισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς θα πρέπει να επιβλέπονται μέχρι την ηλικία των 7 ή 8). Σε αυτή την ηλικία, μπορούν να εκτιμήσουν κάποια εργαλεία που τους βοηθούν στη ρουτίνα τους για την στοματική υγιεινή. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ξυπνητήρι ή μια υπενθύμιση στο κινητό σας όταν είναι ο χρόνος βουρτσίσματος των δοντιών . Ή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα χρονόμετρο που χτυπά κάθε 30 δευτερόλεπτα για να τους κάνει να ξέρουν να προχωρήσουν στο επόμενο "τεταρτημόριο" του στόματός τους. Με την πάροδο του χρόνου, θα κερδίσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τις δεξιότητές τους για τη διατήρηση της καλής οδοντικής υγιεινής τους.

 

Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση