Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λερώνει» ο καφές τα δόντια σας;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 18:16 «Λερώνει» ο καφές τα δόντια σας;

Όταν ξεκινάτε τη μέρα σας, όπως πολλοί άνθρωποι, μπορείτε να βασιστείτε σε ένα φλιτζάνι καφέ. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει στα δόντια σας; Οι λάτρεις του καφέ πρέπει να έχουν υπόψιν τους: Η πρωινή σας ρουτίνα μπορεί να επηρεάσει την οδοντική σας υγεία.

Εάν μπορεί να ”λεκιάσει” τα ρούχα σας, μπορεί να “λεκιάσει” και τα δόντια σας. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τον καφέ. Ο καφές περιέχει συστατικά που ονομάζονται τανίνες, τα οποία είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που διασπάται στο νερό. Βρίσκονται επίσης σε ποτά όπως κρασί ή τσάι.

Οι τανίνες προκαλούν έγχρωμες ενώσεις που κολλούν στα δόντια σας. Όταν αυτές οι ενώσεις κολλήσουν, μπορούν να αφήσουν πίσω τους μια ανεπιθύμητη κίτρινη απόχρωση. Αρκεί μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα για να προκαλέσει “λεκιασμένα” δόντια.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον αποχρωματισμό των δοντιών χωρίς να σταματήσετε το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα;

Απαλλαγείτε από τους λεκέδες του καφέ

Μην πανικοβάλλεστε αν είστε λάτρης του καφέ. Μερικές φορές, οι οδοντίατροι μπορούν να σας απαλλάξουν από τους λεκέδες του καφέ κατά τη διάρκεια του εξαμηνιαίου καθαρισμού. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι προγραμματίζετε κανονικά ραντεβού.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε τους λεκέδες του καφέ χρησιμοποιώντας λευκαντικές οδοντόκρεμες και λωρίδες λεύκανσης σε τακτική βάση. Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα με τη σφραγίδα αποδοχής του ΕΟΦ.

Μαζί με τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να ξεκινήσετε μια θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι.

Επιπλέον, σκεφτείτε να κάνετε τη μετάβαση από μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα σε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία παρέχει περισσότερη καθαριστική ισχύ.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.

Οι άλλες παγίδες του καφέ

Όπως κάθε ποτό που δεν είναι νερό, ο καφές μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηριδίων στο στόμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των δοντιών και του σμάλτου. Αυτό μπορεί να κάνει τα δόντια σας να γίνουν λεπτά και εύθραυστα.

Ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή αναπνοή επειδή κολλάει στη γλώσσα. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, τρώτε φαγητό προτού πιείτε καφέ και χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα μετά το τέλος της κατανάλωσης.

Πρόληψη λεκέδων καφέ

Αν το να σταματήσετε την κατανάλωση του αγαπημένου σας πρωινού ροφήματος δεν είναι μια επιλογή, αποτρέψτε τους λεκέδες μειώνοντάς την ποσότητά τους. Ίσως να επιλέγετε ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί και πράσινο τσάι αργότερα την ημέρα.

Αποφύγετε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, καθώς αυτά επιταχύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για τον αποχρωματισμό των δοντιών. Πιείτε τον καφέ σας γρήγορα αντί για μικρές γουλιές καθ’ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηριδίων. Επιπλέον, πιείτε ένα ποτήρι νερό αφού τελειώσετε τον καφέ σας για να ξεπλύνετε το στόμα και τα δόντια σας.

Αν προτιμάτε τον παγωμένο καφέ, πιείτε το με ένα καλαμάκι για να μειώσετε τον κίνδυνο κηλίδων. Τέλος, βουρτσίστε τα δόντια σας περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ και μόνο αφού ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό πριν.

Θυμηθείτε, ο καφές είναι όξινος. Το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως μετά το φαγητό ή το οποιοδήποτε όξινο ρόφημα, αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και προκαλεί διαβρώσεις αλλά και χρωματισμό αυτών.

Άλλα τρόφιμα και ποτά που λεκιάζουν τα δόντια

Φυσικά, ο καφές δεν είναι ο μόνος ένοχος που λερώνει τα δόντια. Για να διατηρήσετε ένα λευκό χαμόγελο, προσέξτε για άλλα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να αφήσουν πίσω τους μια κιτρινωπή απόχρωση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • κρασί
  • μούρα (βατόμουρα, κεράσια)
  • σάλτσες τομάτας και ντομάτες
  • ανθρακούχα
  • μαύρο τσάι
  • καραμέλες
  • “αθλητικά” ποτά

Τα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ

Μπορείτε ακόμα να πίνετε καφέ και να διατηρείτε ένα λευκό, υγιές χαμόγελο.

Πώς να απολαμβάνετε καφέ και να αποφεύγετε τους λεκέδες; Με απλά λόγια, πιείτε με μέτρο. Όχι περισσότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε το τακτικό βούρτσισμα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο.

Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία
psclinic.gr