Κορωνοϊός: Πόσες ώρες αντέχει ο ιός στην ατμόσφαιρα και πόσες πάνω σε επιφάνειες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 14:11 Κορωνοϊός: Πόσες ώρες αντέχει ο ιός στην ατμόσφαιρα και πόσες πάνω σε επιφάνειες (φώτο Reuters)

Η μελέτη αναφέρει την αντοχή του ιού σε διάφορα υλικά όπως το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό.

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει πανικό σε όλο τον πλανήτη με πολλούς να αναρωτιούνται πόσο ανθεκτικός είναι στον αέρα αλλά και στις επιφάνειες που έχουν αγγίξει άνθρωποι που ανιχνεύθηκαν θετικοί στη νόσο.

Αρκετές χώρες παρουσιάζουν ελλείψεις σε μάσκες και απολυμαντικά που τείνουν να γίνουν σπάνια είδη ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Μια νέα μελέτη που επικαλείται το LiveScience.com αναφέρει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα έως και 3 ώρες, στο χαλκό έως και 4 ώρες, στο χαρτί έως και 24 ώρες, στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι από 2 έως 3 μέρες.

Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων preprint medRxiv την Τετάρτη 11 Μαρτίου, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Οι άλλες μελέτες για τους κορωνοϊούς

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο "The Journal of Hospital Infection" ανέλυσε προηγούμενες έρευνες για τους τύπους των ιών SARS και MERS οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν πάνω σε μία επιφάνεια -όπως το μέταλλο, το γυαλί ή το πλαστικό- έως και 9 μέρες, ενώ ο ιός της γρίπης τύπου Α και Β παραμένει σε μία επιφάνεια έως και 48 ώρες.

Οι ιοί που παραμένουν έξω από το ανθρώπινο σώμα συνήθως δεν επιβιώνουν για τόσο καιρό σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 30 βαθμούς Κελσίου.

"Εξολόθρευση" με απολυμαντικά

Οι επιστήμονες, επίσης, διαπίστωσαν ότι τύποι κορονοϊού μπορούν να "εξολοθρευτούν" αποτελεσματικά με οικιακά απολυμαντικά. Για παράδειγμα, απολυμαντικά με 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο (λευκαντικό) μπορούν να "σκοτώσουν" αποτελεσματικά τον κορωνοϊό μέσα σε ένα λεπτό. Παρόλο που ο νέος κορωνοϊός είναι παρόμοιο στέλεχος με τον SARS δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριφερθεί το ίδιο.

Το πιθανότερο είναι πως ένα άτομο να προσβληθεί με τον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη και τα μάτια του, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Αν και ο ιός επιβιώνει στον αέρα, η νέα μελέτη δεν μπορεί να πει αν οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον αέρα, σύμφωνα με το Associated Press.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση