Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και αν η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 08:00 Και αν η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο;

Συχνά κατά το παρελθόν έχουν εκφραστεί εκτιμήσεις ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, ενός φθηνού και διαδεδομένου φαρμάκου παγκοσμίως, θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου.

Ωστόσο οι σχετικές μελέτες είχαν πραγματοποιηθεί σε μικρή κλίμακα.

Μια απάντηση σε αυτή την απορία έρχεται τώρα να δώσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή που ξεκίνησε στη Βρετανία, στην οποία θα μετάσχουν 11.000 άνθρωποι που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου.

«Προσθήκη Ασπιρίνης Φάση 3»

Πρόκειται για την κλινική δοκιμή που φέρει τον τίτλο «Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3» και σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, θα διαρκέσει 12 χρόνια.

Μεταξύ των ασθενών που θα λάβουν μέρος, οι 9.000 είναι από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 από την Ινδία.

Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στη δεύτερη 100 μιλιγκράμ, ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο.

Ολοι τους στη συνέχεια θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.

Ίσως «αλλάξουν τα δεδομένα»

Σύμφωνα με τη Δρα Φιόνα Ρέντινγκτον, αυτή η κλινική δοκιμή μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα».

«Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση» για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, υπεύθυνη ερευνητικής μονάδας του πανεπιστημίου UCL, τόνισε πως «αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια.

efsyn.gr