Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και φλεβικής στάσης με ενδοσκοπικό laser

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 14:19 Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και φλεβικής στάσης με ενδοσκοπικό laser

Η Φλεβική  ανεπάρκεια  συνίσταται στην παλινδρόμηση του αίματος στα κάτω άκρα λόγω χαλάρωσης των βαλβίδων των σαφηνών φλεβών. Αυτό αποτελεί την κυρίαρχη αιτία της εμφάνισης κιρσών αλλά και μιας σειράς επιπλοκών   που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μη αναστρέψιμες.

Η χαλάρωση και η δυσλειτουργία των βαλβίδων των φλεβών είναι η αρχή της δημιουργίας της πάθησης. Έχει μελετηθεί η συχνότητα της πάθησης στις ΗΠΑ και έχει βρεθεί ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής νόσου, δηλαδή πάνω από 25% του γενικού πληθυσμού.

Η πρώτη αναφορά στην Ελλάδα έγινε  από τον αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία στο  12ο. Αγγειοχειρουργικό  Συνέδριο  που  έλαβε  χώρα στο Ζάππειο το 2010 , με παρουσίαση  εκατοντάδων περιστατικών.

Από την πρώτη επέμβαση στον κόσμο  που έγινε  το 2000 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι σήμερα , έχουμε χρησιμοποιήσει  3 γενιές laser , με τελευταίο το ανώδυνο laser 1470 nm. Πάνω  από 2000 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από το  2006 μέχρι σήμερα από την προσωπική μου ενασχόληση με την εξειδικευμένη αυτή μέθοδο.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και η φλεβική στάση , είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες με  συχνότητα που αγγίζει το 70% μετά το 50 έτος της ηλικίας. Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση  και θεραπεία  για την αποφυγή των επιπλοκών της που είναι: θρομβώσεις, δερματικές φλεγμονές, έκζεμα, άτονα έλκη, λεμφοίδημα , ερυσίπελας , λοιμώξεις του υποδόριου ιστού και συνεχείς εισαγωγές στο νοσοκομείο κλπ.

Η επέμβαση με ενδοαυλικό laser μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθήσεις ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ,σε παχύσαρκους, και σε ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Έτσι καταργήσαμε την ανοικτή επέμβαση αποφεύγοντας τραυματισμούς ιστών και νεύρων  αλλά και δουλεύοντας με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια λόγω της συνεχούς υπέρηχο γραφικής καθοδήγησης της μεθόδου.

Το ενδοαυλικό laser είναι μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις τέσσερις με έξι ημέρες ακόμα και στις σοβαρές περιπτώσεις, αντίθετα με την παλιά μέθοδο που έφτανε τον 1 μήνα και  περισσότερο.

Η επέμβαση  με  laser:

• Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη .

Διαρκεί 40-50 λεπτά για το κάθε σκέλος και δεν απαιτεί τομές.

Αποκαθίσταται η χαλάρωση   και η σωστή λειτουργία των φλεβών χωρίς αφαίρεση των σαφηνών.

• πραγματοποιείται με σεβασμό των ιστών χωρίς τραύμα και με βάση τη φυσιολογική λειτουργία των φλεβών.

• Διορθώνεται  η ανεπάρκεια των βαλβίδων και με συνοδό βαλβιδοπλαστική .

• Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα , διότι δεν αφήνει ουλές ,και ελαχιστοποιεί  το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου.

• Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες.

• Δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα όπως η παλιά μέθοδος διότι δεν έχει  χειρουργικό τραύμα.

• Δεν έχει τις υποτροπές  των κλασσικών μεθόδων .

• Ο ασθενής  επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες Όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί η πάθηση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπισθεί στην αρχή συντηρητικά και αργότερα επεμβατικά. Στην αρχή τα συμπτώματα είναι ήπια με ελαφριά  κούραση των άκρων , και ήπιο οίδημα. Αργότερα και  σταδιακά εμφανίζεται  οίδημα που δεν υποχωρεί με την κατάκλιση, και όταν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση τότε προκαλεί  δερματίτιδα, έκζεμα, χρόνια φλεγμονή, πάχυνση του δέρματος και δημιουργία τροφικών διαταραχών όπως υπέρχρωση, ερυσίπελας και άτονο  έλκος.

Η ανεπάρκεια και η φλεβική στάση επεκτείνεται σε όλα τα σημεία του σκέλους, στις διατιτρώσες και στις διακλαδώσεις των σαφηνών φλεβών κάνοντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση.

Η χειρότερη επιπλοκή είναι η θρόμβο -φλεβίτιδα και η εν τω βάθει θρόμβωση. Η πρώτη είναι επιφανειακή και προσβάλλει το επιφανειακό δίκτυο, είναι επώδυνη με θορυβώδη συμπτώματα, η δε δεύτερη είναι αρκετά σοβαρή , προσβάλλει το εν τω βάθει δίκτυο, και μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του θρόμβου στους πνεύμονες( πνευμονική εμβολή), με αυξημένο ποσοστό θανάτων.

Επειδή σήμερα διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων με laser και μπορούμε να τις θεραπεύσουμε με ασφάλεια χωρίς νοσηρότητα και επιπλοκές, θα πρέπει οι ασθενείς να αναγνωρίζουν τα πρώτα συμπτώματά τους και να συμβουλεύονται τον ειδικό αγγειοχειρουργό.

Άλλωστε το μέλλον ανήκει στις αναίμακτες ενδοσκοπικές τεχνικές και το laser κατέχει την κυριαρχία διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 210 7296277.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση