Η λήψη βιταμινών συνίσταται από τους διατροφολόγους ως αποτελεσματικό μέσο παράτασης της νεότητας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 21:56 Η  λήψη βιταμινών συνίσταται από τους διατροφολόγους ως αποτελεσματικό μέσο παράτασης της νεότητας

Διακαής πόθος του ανθρώπου η παράταση της νεότητας αποτυπώνεται με ενάργεια στους μύθους, τα παραμύθια και τα λαϊκά δημοτικά τραγούδια. Από τα φαρμακευτικά βότανα και τα ελιξίρια νεότητας κατά την αρχαιότητα και τη μεσαιωνική  εποχή έως την ανάπτυξη της Αναγεννησιακής Ιατρικής και της πλαστικής χειρουργικής τον 20ο αιώνα,  η διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας απασχολεί τον άνθρωπο από αρχής κόσμου ανεξάρτητα από το τίμημα.

Η ραγδαία επιστημονική πρόοδος που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια  υπηρετώντας  ανθρώπινες ανάγκες υπόσχεται την παράταση  του μέσου όρου ζωής και την εξάλειψη των σημαδιών της φθοράς και του χρόνου. Η αλματώδης επιστημονική εξέλιξη φιλοδοξεί να πραγματώσει τη διαχρονική επιθυμία του ανθρώπου για παράταση της νεότητας σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής.  Σύμμαχος της Ιατρικής στην προσπάθειά της αυτή η επιστήμη της Διατροφολογίας λειτουργεί επικουρικά μελετώντας τον τρόπο που επιδρούν  τα τρόφιμα στο μεταβολισμό και τη θρέψη των οργανισμών. Η επιστήμη των τροφών επισημαίνει εμφαντικά τη σημασία της διατροφής  στην προσπάθεια διατήρησης της ομορφιάς και της νεότητας.
 
 Φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή  που περιέχονται στο κακάο και οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι, καθώς και τα  ω-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται στα ψάρια, αποτελούν  πολύτιμο σύμμαχο ομορφιάς, απαραίτητα συστατικά  που ρυθμίζουν τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος.
 
 Κύριο  σύμμαχο ομορφιάς αποτελούν και οι βιταμινες που χαρίζουν ομορφιά και λάμψη στο πρόσωπο και το σώμα ανανεώνοντας την όψη τους. Σημαντικός είναι ο ρόλος την βιταμίνης Α στην ανανέωση των  κυττάρων  και  στη διαφύλαξη της συνοχής του δέρματος.
 
 Η  ομαλή λειτουργία του δέρματος, η παρεμπόδιση  και ο περιορισμός  της φθοράς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οφείλονται στη βιταμίνη Β  που διακρίνεται για την αντιοξειδωτική της δράση. Η βιταμίνη Β   αυξάνει την ικανότητα του δέρματος να διατηρεί τα επίπεδα  υγρασίας που είναι απαραίτητα, ώστε να  φαίνεται υγιές παρέχοντας προστασία ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Η νιασίνη, μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια ενεργοποιώντας το μεταβολισμό και συντελώντας στην καλή λειτουργία του.
 
 Συστατικό του κολλαγόνου και της ελαστίνης που διατηρεί το δέρμα λείο και σφριγηλό δίνοντάς του  νεανικότερη εμφάνιση αποτελεί  η  βιταμίνη  C, η οποία δρα προληπτικά αποτρέποντας τη φθορά που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
 
 Ευρέως γνωστή για τις  αντιγηραντικές της ιδιότητες είναι η και η  βιταμίνη E που συχνά αποκαλείται και ως  «η βιταμίνη της νεότητας, καθώς  παρεμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επιβραδύνει  τη  γήρανση του σώματος
 
 Στην  πρόληψη των μαύρων κύκλων είναι γνωστή η συνεισφορά της βιταμίνης Κ, η οποία  μέσω της σύσπασης των τριχοειδών αγγείων σπάζει τους θρόμβους αίματος που ευθύνονται για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια κάνοντας το πρόσωπο και το βλέμμα να δείχνει νεότερο.
 
 Οι βιταμίνες που λαμβάνονται από τον οργανισμό μέσω μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα  φυτικά έλαια, τα πουλερικά, τα αυγά, το κρέας, τα ψάρια, τα καρύδια, συνίστανται από τους ειδικούς ως εξαιρετικές φυσικές πηγές βιταμινών.
 
 Συχνά, ωστόσο, η χαμηλή θρεπτική αξία των βιομηχανικών τροφών, αλλά και ο γρήγορος ρυθμός ζωής και η εντατικοποίηση της εργασίας καθιστούν απαραίτητη τη χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν στον οργανισμό την απαιτούμενη  ποσότητα βιταμινών που του χαρίζουν υγεία και ευεξία, αλλά και παρατείνουν τη νεότητα και την ομορφιά κάνοντας την αέναη επιθυμία του ανθρώπου  πραγματικότητα.
 
Ενημερωθείτε αναλυτικότερα για οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής
Προσαρμοσμένη αναζήτηση