Τι είναι το ιατρικό μπαλονάκι και η χρήση του εκτός της καρδιάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 10:15 Τι είναι το ιατρικό μπαλονάκι και η χρήση του εκτός της καρδιάς

Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Σε όλους είναι γνωστό ότι η επανάσταση στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου εδώ και δεκαετίες έγινε με τα μπαλονάκια, καθώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χωρίς την ανάγκη χειρουργείου. Πλέον η τεχνολογία της ενδαγγειακής χειρουργικής έχει επιτρέψει τη χρήση παρόμοιων συσκευών και σε μεγαλύτερα αγγεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Μέσω ειδικού καθετήρα στο επίπεδο του στενωμένου αγγείου φουσκώνουμε ένα ιατρικό μπαλόνι που επαναφέρει την αρτηρία στο αρχικό της σχήμα.

 

Η αθηρωματική νόσος είναι μία πάθηση όλων των αγγείων και ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί και στεφανιαίοι ασθενείς. Κάθε αρτηρία του ανθρωπίνου σώματος μπορεί να πάσχει με αποτέλεσμα τη στένωση ή και απόφραξή της. Αυτό μπορεί να γίνει τελείως ασυμπτωματικά και  ο ασθενής να μην το καταλαβαίνει, αλλά μπορεί και να δίνει συμπτωματολογία που όμως μπερδεύει τον ασθενή που τελικά αργεί να ζητήσει βοήθεια αγγειοχειρουργού.

Έτσι αν το πρόβλημα εμφανιστεί σε αρτηρία του ποδιού, ο ασθενής μπορεί να μην έχει την παραμικρή ενόχληση, μπορεί να αισθάνεται κάποιον πόνο όταν περπατάει, αλλά μπορεί και να εμφανίζει πληγές στα πόδια. Όχι σπάνια αυτοί οι ασθενείς αργούν να απευθυνθούν σε ιατρό ή πηγαίνουν σε άλλες ειδικότητες ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν λόγω ηλικίας και αρθρίτιδα ή οστεοπόρωση.

Αν το πρόβλημα εμφανιστεί όμως σε αρτηρία του νεφρού, τότε τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο μία ανθεκτική υπέρταση που δεν υποχωρεί παρά τη χορήγηση πολλών φαρμάκων. Στένωση αρτηρίας του εντέρου έχει ως συμπτώματα μεταγευματικό άλγος (πόνος μετά το φαγητό) και απώλεια βάρους, ενώ στένωση της καρωτίδας, μια αρτηρία που χορηγεί αίμα στον εγκέφαλο, ως πρώτο σύμπτωμα μπορεί να έχει παροδικά σκοτώματα στην όραση του σύστοιχου οφθαλμού, και σπάνια ο ασθενής θα αναζητήσει αγγειολόγο.

Όλα αυτές οι αγγειακές παθήσεις στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζονταν μόνο χειρουργικά. Πλέον, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, είναι δυνατή η ενδαγγειακή προσπέλαση χωρίς χειρουργείο, μόνο με τοπική αναισθησία και με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων να γίνει εφικτή η διαστολή της στενωμένης αρτηρίας. Έτσι γίνεται αποκατάσταση στη ροή του αίματος και άμεση επίλυση όλων των συμπτωμάτων.

Η μέθοδος του ιατρικού μπαλονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί (πάντα σε επιλεγμένες καταστάσεις) πλέον σε όλα τα αγγεία του ανθρωπίνου σώματος, από τις καρωτίδες μέχρι τα κνημιαία αγγεία περιορίζοντας την ανάγκη νοσηλείας (μία μέρα είναι αρκετή στις περισσότερες των περιπτώσεων), την ανάγκη αναισθησίας (μόνο τοπική ένεση) και χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

Ασφαλώς σε προχωρημένες καταστάσεις ολικής απόφραξης ή εκτεταμένων στενώσεων μπορεί να προτιμηθεί η χειρουργική αποκατάσταση ή και συνδυασμός και των δύο μεθόδων (υβριδική αγγειοχειρουργική). Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς είναι ότι η εξέλιξη στις ιατρικές τεχνικές μάς έχει δώσει ένα επιπλέον όπλο, πέρα από το νυστέρι, με πάρα πολλές ενδείξεις και καλά αποτελέσματα.

Ειδικά για τις αγγειακές παθήσεις, η πρόληψη έχει τον βασικότερο λόγο, καθώς στα αρχικά στάδια, είναι δυνατόν να σταματήσει η εξέλιξη της πάθησης μόνο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Διαβητικοί, καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και άνδρες καπνιστές χρειάζεται να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξετάσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους τα αγγεία τους. Ακόμα και σε προχωρημένη νόσο υπάρχουν πλέον αναίμακτες λύσεις. Επειδή τα συμπτώματα πολλές φορές είναι παραπλανητικά (ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια) καλό είναι να ζητούμε τη συμβουλή ειδικού αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αγγειοχειρουργό κ. Τζορμπατζόγλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aggeia.eu

ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ M.D M.Sc
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
 
Απόφοιτος Ιατρικής Αθηνών
MASTER ΣΕ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
 
ΒΥΡΩΝΟΣ 9, 1ος όροφος ΛΑΜΙΑ
Τηλ: 2231103220, 6986540433
 
Δέχεται κατόπιν ραντεβού
Προσαρμοσμένη αναζήτηση