Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα του πολύ επιθετικού καρκίνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 10:46 Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα του πολύ επιθετικού καρκίνου

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυττάρων από καρκινικούς όγκους στους ιστούς των πνευμόνων.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το 10-15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και τυπικά περιλαμβάνει ταχέως αναπτυσσόμενους, επιθετικούς όγκους. Το κάπνισμα είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με αυτή την μορφή καρκίνου.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές καρκίνου του πνεύμονα: μικροκυτταρικός και μη-μικροκυτταρικός. Ο δεύτερος είναι πολύ πιο συχνός και έχει καλύτερη προοπτική ίασης από τον πρώτο.

Τα καρκινικά κύτταρα που σχετίζονται με τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα τείνουν να είναι μικρότερα και οι όγκοι αναπτύσσονται σχετικά γρήγορα, γεγονός που κάνει την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωσή του δύσκολη.

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, αλλά το κάπνισμα (ακόμα και το παθητικό) είναι η κύρια αιτία του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Στις ΗΠΑ, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 83% των θανάτων αντρών και για το 76% των θανάτων γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο.

Όταν ο καπνός του τσιγάρου εισπνέεται, μικροσκοπικά σωματίδια βλάπτουν τους ιστούς των πνευμόνων. Κάθε φορά που ένα κύτταρο αυτο-επισκευάζεται, αναγεννάται, υπάρχει μια πιθανότητα τα πράγματα να πάνε στραβά. Εάν προκύψουν ορισμένες μεταλλάξεις, τότε αυτό το κύτταρο μπορεί να γίνει καρκινικό. Με την επαναλαμβανόμενη έκθεση στον καπνό και την επακόλουθη βλάβη, οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ένα καρκινικό κύτταρο πνεύμονα αυξάνεται δραματικά.

Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Περίπου το 98% όσων διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα είναι πάνω από την ηλικία των 45 ετών και περίπου το 66% τουλάχιστον 65 ετών.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

-κάπνισμα
-έκθεση στον καπνό τσιγάρου
-έκθεση σε ακτινοβολία
-αξονικές τομογραφίες
-έκθεση σε αμίαντο, πίσσα, ή αιθάλη
-έκθεση σε καύσιμο ντίζελ
-έκθεση σε νικέλιο, ή βηρύλλιο
-διαμονή/διαβίωση σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση
-έκθεση σε αρσενικό από το πόσιμο νερό
-διάγνωση με το ιό του AIDS (HIV)
-κατανάλωση συμπληρωμάτων από β-καροτένιο σε συνδυασμό με πολύ βαρύ κάπνισμα

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Συμπτώματα

Συχνά τα συμπτώματα δεν ξεκινούν μέχρι να έχει ήδη εξαπλωθεί ο όγκος. Πολλά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί μερικές φορές να αποδωθούν λανθασμένα σε άλλες παθήσεις. Η θέση, το μέγεθος και η έκταση του καρκινικού όγκου επηρεάζει σημαντικά την πιθανότητα να εκδηλώσει πρώιμα συμπτώματα ο ασθενής.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

-βραχνάδα ή τραχύς βήχας
-αλλαγές στον τρόπο βήχα
-συριγμός
-δυσκολία στην αναπνοή
-κούραση
-πονοκέφαλος
-πνευμονία
-μακροχρόνιες λοιμώξεις του θώρακα
-πόνος στο στήθος, ή πόνος κατά την αναπνοή
-βήχας με αίμα
-απώλεια της όρεξης
-πόνος ή δυσκολία στην κατάποση
-πρήξιμο στο πρόσωπο ή στις φλέβες του λαιμού
-υγρό στους πνεύμονες ή στην εξωτερική επένδυση της καρδιάς

Εάν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα εξελιχθεί σε μακροχρόνια κατάσταση, ή σας προβληματίζει, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Τα άτομα άνω των 55 ετών, ή εκείνα με χρόνιο βαρύ κάπνισμα ή έκθεση σε καπνό, θα πρέπει να παρακολουθούνται ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Στάδια

Υπάρχουν γενικά τέσσερις διακριτά στάδια του καρκίνου του πνεύμονα:

Στάδιο 1: Ο καρκίνος περιορίζεται στον πνεύμονα. Οι όγκοι είναι τυπικά 5 εκατοστά ή λιγότερο σε διάμετρο.

Στάδιο 2: Ο καρκίνος περιλαμβάνει όγκους που έχουν υπερβεί τα 5 εκατοστά σε διάμετρο ή έχουν εξαπλωθεί στους περιβάλλοντες ιστούς. Μπορεί να έχουν πληγεί και οι λεμφαδένες.

Στάδιο 3: Ο καρκίνος ορίζεται από μεγάλους όγκους που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα γειτονικά όργανα, ή από μικρότερους όγκους σε λεμφαδένες μακριά από τους πνεύμονες.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος περιλαμβάνει όγκους που έχουν εξαπλωθεί πέρα από τους πνεύμονες και έχει κάνει μετάσταση σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

http://www.medicalnewstoday.com

πηγή: iatropedia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση