Σύγχρονη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και πώς μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 18:50 Σύγχρονη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και πώς μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο

Γράφει ο Χειρουργός Γεώργιος Θ. Λιάγκος MD.

Αιμορροΐδες - Αιμορροΐδοπάθεια

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας. Επιδημιολογικά ένας στους πέντε θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του. Επειδή η νόσος αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει, ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό καθυστερημένα, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και συνήθως με ελλιπή θεραπεία.

Πρέπει να τονισθεί πως οι αιμορροίδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο στην περιοχή του πρωκτού. Είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα από αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες που σχηματίζουν το αιμορροιδικό πλέγμα. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Συμπτώματα αιμορροιδοπάθειας

  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννης
  • Τοπικός ερεθισμός
  • Κνησμός
  • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο)

Συντηρητική αντιμετώπιση

Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί τρόποι είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Οι τοπικές αλοιφές μπορεί να απαλύνουν παροδικά τα συμπτώματα αλλά απαγορεύεται η κατάχρησή τους λόγω κορτιζόνης σε πολλές από αυτές.

Οριστική Θεραπεία

Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι ελάχιστα επεμβατικές με σκοπό να επιλύσουν το πρόβλημα κυρίως της αιμορραγίας και της πρόπτωσης, χωρίς όμως να διαταράξουν την λειτουργική ισορροπία του πρωκτικού σωλήνα, καθώς θα οδηγήσουν σε ακράτεια.

Εσωτερικές αιμορροΐδες 1ου, 2ου και μερικές 3ου σταδίου χωρίς χειρουργείο

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ συντήνει πως η αρχική αντιμετώπιση καλό είναι να γίνεται με μεθόδους που πραγματοποιούνται στο Ιατρείο καθώς αποτελούν ανώδυνες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με άριστα αποτελέσματα και μηδαμινές επιπλοκές, όπως η περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους και η σκληροθεραπεία. Η περίδεση (Rubber Band Ligation) έχει δείξει πως έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, χρόνο διενέργειας από 5-10 λεπτά και προσιτό κόστος.

Εικόνες: Περιγραφή της μεθόδου / περιστατικό στο Χειρουργικό μας Ιατρείο


 

Αιμορροΐδες προχωρημένου σταδίου με μοντέρνες αναίμακτες μεθόδους Υπερήχων και Laser

Ο αθενής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στην κλινική.

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών   (HAL-HAL RAR) είναι μια καλά μελετημένη, μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροίδων. Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler που βοηθά την στοχευμένη απολίνωση των αγγείων μέσω ενός ειδικά καθοδηγούμενου ράμματος με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των αιμορροίδων.

Μία ακόμη σύγχρονη μέθοδος αποτελεί  η αιμορροιδοπλαστική με LASER (LHP) που θεραπεύουν το πρόβλημα ανώδυνα και αναίμακτα. Από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγουμε ένα πολύ λεπτό καθετήρα οπτικής ίνας LHP προωθώντας τον υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου.

Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου αποσύρουμε τον καθετήρα εφαρμόζοντας, με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο, την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό. Η ενέργεια laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας μένουν ανέπαφοι.


 

Πολύ προχωρημένες περιπτώσεις

Καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων (κλασική εγχείρηση Milligan- Morgan). Η εγχείρηση αυτή δημιουργεί μετεγχειρητική τραυματική επιφάνεια και άλλοτε άλλου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο. Η αφαίρεση όμως μπορεί να γίνει και με Ultracision έτσι ώστε να έχουμε μικρότερο μετεγχειρητικό τραύμα και πόνο. Παραμένει η επέμβαση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών.

Λιάγκος Θ. Γεώργιος
Υπ.Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξάμηνη παρακολούθηση Πρωκτολογικού Ιατρείου και Παθήσεων Παχέος Εντέρου Γ.Ν. Νίκαιας

Κοντά σας για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση
 Κ: 6936994993 Σ: 2231034034
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

fb: Xειρουργικό ιατρείο Γεώργιος Θ. Λιάγκος

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ε.Σ
Ιασώ General
Metropolitan Hospital
Βιοκλινική Αθήνας - Πειραιά
Γενική Κλινική Τσεκούρα Λαμία

Προσαρμοσμένη αναζήτηση