Πώς το Bonding μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση και την αίσθηση των δοντιών σας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 13:54 Πώς το Bonding μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση και την αίσθηση των δοντιών σας

Το Bonding μπορεί να είναι μια οικονομική λύση για τα δυσχρωμικά, σπασμένα ή φθαρμένα δόντια άλλα, και δευτερεύοντα θέματα αισθητικής οδοντιατρικής.

Έχετε ένα φθαρμένο, σπασμένο ή δυσχρωμικό δόντι; Το Bonding μπορεί να το κάνει να μοιάζει και πάλι «σαν καινούργιο» χωρίς να προκαλεί μεγάλη ζημιά στον προϋπολογισμό σας.

Τι είναι το Bonding;

Το Bonding είναι μια διαδικασία αισθητικής οδοντιατρικής στην οποία ένα σύνθετο υλικό εφαρμόζεται στο δόντι, σμιλεύεται, γυαλίζεται, δίνοντας το επιθυμητό σχήμα. Ονομάζεται  Bonding επειδή τα υλικά συνδέονται με το δόντι. Το Bonding είναι ιδανικό για μικρές εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής, όπως η αποκατάσταση ενός σπασμένου ή φθαρμένου δοντιού ή ακόμη και το κλείσιμο μικρών κενών μεταξύ των δοντιών. Βέβαια, δεν αποκλείονται αποκαταστάσεις ολόκληρων των προσθίων δοντιών για αλλαγή  στο σχήμα, τη θέσης και τη φορά τους.

Τι εμπλέκει το Bonding;

Ο οδοντίατρός σας θα εφαρμόσει πρώτα φωσφορικό οξύ στην επιφάνεια των δοντιών σας, το οποίο τραχύνει την επιφάνεια για να βοηθήσει το υλικό να παραμείνει στη θέση του. Αυτή η διαδικασία δεν βλάπτει. Το υλικό που μοιάζει με πλαστελίνη τοποθετείται έπειτα πάνω στην επιφάνεια του δοντιού, διαμορφώνεται και σμιλεύεται. Ένα ειδικό φως χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το υλικό να σκληρύνει και να συγκολληθεί. Τέλος, το σύνθετο υλικό γυαλίζεται με μια σειρά από ειδικά λαστιχάκια και βουρτσάκια, με σκοπό να δώσει ένα ομαλό φινίρισμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Bonding.

 Το Bonding είναι λιγότερο δαπανηρό από τις όψεις πορσελάνης, αλλά έχει και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του Bonding περιλαμβάνουν:

Κόστος. Το μέσο κόστος του Bonding κυμαίνεται από 50 έως 200 ευρώ ανά δόντι.

Ταχύτητα. Το Bonding συνήθως απαιτεί μόνο μία επίσκεψη στο ιατρείο. Η όλη διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί σε 30 έως 60 λεπτά ανά δόντι.

Ευκολία. Η αναισθησία συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Σε σύγκριση με τις όψεις πορσελάνης και τις στεφάνες (θήκες), το Bonding απαιτεί επίσης τη μικρότερη αφαίρεση σμάλτου, αν και στις μέρες μας ένας εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει την ίδια ποσότητα δοντιού για την κατασκευή μιας όψης.

bonding 2

Τα μειονεκτήματα του Bonding περιλαμβάνουν:

Το υλικό μπορεί να λεκιάσει. Σε αντίθεση με τις στεφάνες (θήκες) και τις όψεις πορσελάνης, το Bonding έχει την τάση να αποχρωματίζεται με την πάροδο του χρόνου. Ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και ο καπνός τσιγάρων μπορούν να λεκιάσουν το υλικό που χρησιμοποιείται στο Bonding, καθιστώντας το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δόντια. Για να ελαχιστοποιήσετε τη χρώση, θα χρειαστεί να αποφύγετε αυτές τις ουσίες για 24 έως 48 ώρες αφού πρώτα πραγματοποιηθεί το χτίσιμο των δοντιών σας. Εάν είστε καπνιστής, καλό θα είναι να επιλέξετε μια διαφορετική αισθητική θεραπεία. Επειδή το υλικό συγκόλλησης είναι πορώδες, κίτρινο χρώμα από την έκθεση στον καπνό τσιγάρων μπορεί να προσκολληθεί με την πάροδο του χρόνου.

Λιγότερο ανθεκτικό. Επιπλέον, το υλικό που χρησιμοποιείται στο Bonding δεν είναι τόσο ισχυρό και μακράς διαρκείας όσο οι όψεις και οι στεφάνες από πορσελάνη. Μπορεί εύκολα να σπάσει. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως, η οδοντιατρική αυτή εργασία μπορεί να διαρκέσει τρία έως επτά χρόνια.

Πότε το Bonding είναι μια καλή επιλογή

Αν έχετε ένα μικρό θέμα αισθητικής - όπως ένα ραγισμένο ή αποχρωματισμένο δόντι, ένα κενό ανάμεσα στα δόντια σας, ή ασημένια σφραγίσματα που φαίνονται όταν χαμογελάτε – το Bonding μπορεί να βοηθήσει.

Το Bonding χρησιμοποιείται επίσης στην αισθητική οδοντιατρική για να αλλάξει το σχήμα ή τη φορά του δοντιού. Σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης και τη λεύκανση, το Bonding δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λευκάνει ολόκληρο το χαμόγελό σας. Η τεχνική αυτή μπορεί επίσης να είναι κατάλληλη να καλύψει τις λευκές κηλίδες ή για να αποκαταστήσει μικρές κοιλότητες που δεν εκτίθενται σε υπερβολική δύναμη κατά το μάσημα. Αντίθετα το υλικό που χρησιμοποιείται μπορεί να μην είναι αρκετά ανθεκτικό για μεγάλες κοιλότητες.

bonding 3

Συντήρηση μετά το Bonding

Επειδή το Bonding είναι πιο ευαίσθητο στη χρώση και το σπάσιμο από άλλες μορφές αισθητικής οδοντιατρικής, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρήσετε τα δόντια σας φυσικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το Bonding σε σχήμα κορυφής:

Κόψτε τον καφέ, το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Εάν είστε καπνιστής, αυτός είναι ένας καλός λόγος να σταματήσετε - για να μην αναφέρουμε ότι το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για ασθένεια των ούλων και καρκίνο του στόματος.

Δεδομένου ότι το Bonding μπορεί να σπάσει εύκολα, αποφύγετε να δαγκώνετε τα νύχια σας ή να μασάτε σκληρά αντικείμενα, όπως πάγο, μολύβια και ακατέργαστα καρότα.

Καλέστε τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε αιχμηρές άκρες ή εάν τα δόντια σας είναι παράξενα όταν δαγκώνετε. Εάν είναι απαραίτητο, η διαδικασία του Bonding μπορεί να επισκευαστεί ή να αποκασταθεί ευκολότερα απ’ ότι άλλες προσθετικές επεμβάσεις.

Επειδή το χτίσιμο των δοντιών έχει κάποια καλλιτεχνική ικανότητα για βέλτιστα αισθητικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν οδοντίατρο που γνωρίζει τη διαδικασία. Μην διστάσετε να ζητήσετε να δείτε πριν και μετά τις φωτογραφίες των προηγούμενων ασθενών του οδοντιάτρου.

Το Bonding δεν είναι κατάλληλη σε κάθε περίπτωση, αλλά μπορεί να είναι ένας γρήγορος και σχετικά φθηνός τρόπος για να βελτιώσετε το χαμόγελό σας. Τέλος, εάν αισθάνεστε καλά για την εμφάνιση των δοντιών σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή στοματικής σας υγεία.

 
Δημήτριος Σπηλιόπουλος
Οδοντίατρος - Λαμία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση