Οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν με επτά μορφές καρκίνου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 09:30 Οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν με επτά μορφές καρκίνου

Η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με την παραγωγή των ορμονών από τα λιποκύτταρα - ειδικά των οιστρογόνων τα οποία πιστεύεται ότι τροφοδοτούν την ασθένεια...

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επτά μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες κινδυνεύουν με καρκίνο του μαστού, του εντέρου, των νεφρών και του παγκρέατος.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν επίσης ότι το 8,2% των γυναικών που προσβάλλονται από κάποια μορφή καρκίνου σχετίζεται με την παχυσαρκία. Δηλαδή σε πραγματικούς αριθμούς κάθε χρόνο 18.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία σε μια ομάδα 1.000 παχύσαρκων γυναικών. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι 274 θα διαγνωστούν κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους με καρκίνο. Αντίστοιχη έρευνα σε 1000 υγιείς γυναίκες  έδειξε ότι 194 θα προσβληθούν με καρκίνο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια πιθανότητα είναι ότι συνδέεται με την παραγωγή των ορμονών από τα λιποκύτταρα - ειδικά των οιστρογόνων τα οποία πιστεύεται ότι τροφοδοτούν την ασθένεια.

Περίπου το 12% των καρκίνων του μαστού μετά την εμμηνόπαυση -συνδέεται με την παχυσαρκία. Πέρυσι από μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες έχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 4,45% όλων των καρκίνων στους άνδρες είχε σχέση με την παχυσαρκία. Οι ειδικοί συστήνουν το προφανές: Μείωση σωματικού βάρους μέσω της σωστής διατροφής και αύξηση της σωματικής άσκησης.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση