• Εκτύπωση

Πολ Σίνγκερ: Το «κοράκι» που οδήγησε την Αργεντινή σε χρεοκοπία



Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Σίνγκερ, είναι γνωστός για την εμμονή του με την Αργεντινή. Η κατάσχεση της φρεγάτας Libertad και το 500% κέρδος που «ρούφηξε» από το Περού.


Το hedge fund του Πολ Σίνγκερ αγόρασε το δημόσιο χρέος της Αργεντινής μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2001. Σε αντίθεση με πάνω από το 90% των κατόχων ομολόγων, αρνήθηκε να αναδιαρθρώσει τις επενδύσεις του και δεχθεί ένα κούρεμα, το 2005 και το 2010.

Γι 'αυτό, η Αργεντινή τον αποκάλεσε – όπως και τα άλλα τα hedge funds που ακολούθησαν το παράδειγμά του- «γύπα» , «κοράκι» ή αλλιώς vulture capitalist.

Σε μήνυσή του που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Σίνγκερ υποστήριξε ότι η Αργεντινή δεν θα μπορούσε νόμιμα να ευνοήσει τους κατόχους ομολόγων που δέχθηκαν το κούρεμα εις βάρος του ιδίου και των υπολοίπων Hedge funds που κατέχουν ομόλογα της χώρας.

Το αποτέλεσμα έγινε λίγο-πολύ γνωστό από τις πρώτες πρωινές ώρες: Η Αργεντινή δεν πλήρωσε το Σίνγκερ και χρεοκόπησε.

Ο 69χρονος Πολ Σίνγκερ είναι επικεφαλής της Elliott Capital Management, της οποίας το hedge fund NML ήταν από αυτά που απέρριψαν το κούρεμα και σήμερα διεκδικεί 225 εκατ. ευρώ. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes.

Η κόντρα του με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, κάθε άλλο παρά... κρυφή είναι. Όπως αναφέρει η El Pais, σε κάθε επίσκεψή της στις ΗΠΑ τύπωνε φυλλάδια στα οποία πραγματοποιούσε επίθεση στην πολιτική της.

Επίσης το 2012, κατάσχεσε πλοίο της Αργνετινής το οποίο μόλις είχε ολοκληρώσει η εκπαίδευση των ναυτών και έφτασε στο λιμάνι της Γκάνας. Εκεί οι τοπικές Αρχές τους ενημέρωσαν ότι το πλοίο κατάσχεται μετά από εντολή της NML για χρέη της κυβέρνησης.
 

Μετά από 70 μέρες και ενώ το πλήρωμα είχε ήδη επιστρέψει στη χώρα του, τα Ηνωμένα Έθνη δικαίωσαν την Αργεντινή και η φρεγάτα Libertad επέστρεψε στη χώρα της με την Φερνάντεζ να κατακεραυνώνει τα hedge funds και τις πρακτικές τους.

Ο Σίνγκερ έχει και άλλη ιστορία «επιθέσεων» σε προβληματικές οικονομίες, όπως εκείνη κατά την οποία κατάφερε να βγάλει 500% κέρδος από την κυβέρνηση του Περού κάνοντάς της αλλεπάλληλες αγωγές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε από το Περού 43 εκατ. ευρώ για ένα χρέος που είχε πληρώσει μόλις 8 εκατ ευρώ – κέρδος 500%, μετά από αλλεπάλληλες αγωγές που είχε κάνει κατά της χώρας.

Εκτός από το ρόλο του ως... γύπα, ο Πολ Σίνγκερ είναι από τους πιο γνωστούς χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων, αν και δεν συμφωνεί πάντα με τις θέσεις τους, και σημαντικό πρόσωπο επιρροής στη Wall Street.

thetoc.gr

 

 


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB