Μονόδρομος η αξιοποίησή του από τοπική κοινωνία και ΥΠ.ΠΟ - (Φωτορεπορτάζ- video)


Ως συγκλονιστικό χαρακτήρισε το εύρημα του θολωτού τάφου μυκηναϊκής εποχής η προϊσταμένη της Ι΄ΕΠΚΑ κα. Αθανασία Ψάλτη κατά τη σημερινή ξενάγηση στο χώρο του μνημείου.

Ο θολωτός τάφος, που ήρθε στο φως στο πλαίσιο των εργασιών του αρδευτικού στον ελαιώνα της Άμφισσας, εντοπίστηκε στην τοποθεσία "Αμπλιανός" και, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε η κα. Ψάλτη, ανήκει στην Υστεροελλαδική εποχή, όπως σας είχαμε ενημερώσει χτες (εδώ).

Ειδικότερα φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε από το 1400 π.Χ. περίπου και για δύο αιώνες στη συνέχεια, ίσως και περισσότερο. Κατά συνέπεια ανήκει στην Υστεροελλαδική ΙΙΙα-γ περίοδο, εποχή που συμπίπτει με την πλήρη ακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Στη σημερινή ξενάγηση προς το κοινό και τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής που προέβη η Ι΄ΕΠΚΑ, στη δικαιοδοσία και την επίβλεψη της οποίας ανήκει η ανασκαφή, παρέστησαν ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κ. Ι.Ράμμος, ο επίσης νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δελφών, κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Ν. Φουσέκης, καθώς και αρκετοί κάτοικοι της Άμφισσας. Τις αρχαιολογικές κι επιστημονικές λεπτομέρεις της ανασκαφής, του τάφου και των ευρημάτων του ανέλυσε ο υπεύθυνος του έργου, αρχαιολόγος της Ι΄ΕΠΚΑ, κ. Ν. Πετρόχειλος.

Η κα Ψάλτη αναφερόμενη στον εντοπισμό του θολωτού τάφου τον χαρακτήρισε ως συγκλονιστικό γεγονός και ως ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο, ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο του αρδευτικού έργου στον ελαιώνα της Άμφισσας έχουν εντοπιστεί άλλα 100 περίπου σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με κυριότερο, βέβαια, το θολωτό τάφο. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντοπιστούν μελλοντικά κι άλλα ευρήματα αναλόγου ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Αφού στη συνέχεια υπογράμμισε το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει ο εντοπισμός του μνημείου στα Μ.Μ.Ε. σε πανελλαδικό επίπεδο, επεσήμανε πως για πρώτη φορά η Άμφισσα θα αποκτήσει οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο λόγω του τάφου και χαρακτήρισε ως μονόδρομο την ανάδειξή του, τόσο για το ΥΠ.ΠΟ., όσο και για την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας το ρόλο και την ευθύνη σε αυτό των νεοεκλεγμένων αυτοδιοικητικών αρχών στην περιοχή.



"Συνδέεται, έτσι ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών με το εσωτερικό της περιοχής, ενώ δημιουργείται κι ένα τρίγωνο υψίστης αρχαιολογικής κι οικονομικής σημασίας για την περιοχή μεταξύ Δελφών-Άμφισσας κι αρχαιολογικού χώρου Νεωρίου Κίρρας, όπου η ανασκαφή είναι εν εξελίξει" σημείωσε χαρακτηριστικά η Προϊσταμένη της Ί ΕΠΚΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε και τις νέες ευκαιρίες ανάδειξης του Κάστρου των Σαλώνων, του οποίου η θέα από το θολωτό τάφο ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεν μεσολαβούσε η απόκρυψή της από τον ελαιώνα, πιθανολογώντας παράλληλη εγκατάσταση εκεί με αυτήν που έφερε στο φως η ανακάλυψη του μυκηναϊκού τάφου.

Σχετικά με τη δημοσιοποίηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κα Ψάλτη ανέφερε πως αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η δημοσιοποίηση της εξέλιξης αυτής θεωρείται πως προστατεύει το μνημείο από τυχόν απόπειρες αρχαιοκαπηλίας και δεύτερον για λόγους ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη.

Επόμενα στάδια στην επιστημονική έρευνα του μνημείου και των ευρημάτων του, αφού προχωρήσει η αποζημίωση του κατόχου του αγροτεμαχίου, όπου βρίσκεται ο θολωτός τάφος, θα είναι η συντήρηση τους, η μελέτη του ανθρωπολογικού υλικού που έχει βρεθεί κι η εν ευθέτω χρόνω πλήρης επιστημονική δημοσίευσή του.

Τέλος, η κα. Ψάλτη ευχαρίστησε το προσωπικό της ελλιπώς στελεχωμένης, όπως τη χαρακτήρισε, Ί Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τις αστυνομικές αρχές της περιοχής για τη συνδρομή τους στη φύλαξη του μνημείου, καθώς και τον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου, καθηγητή του Πολυτεχνείου, κ. Τζαμτζή, από την Άμφισσα για την άδειά του να κοπούν ελαιόδεντρα από αυτό, προκειμένου να προχωρήσει η ανασκαφή.



Δείτε το Φωτορεπορτάζ

Πηγή: amfissaface



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB