• Εκτύπωση

Ο Σάββας Κουμπούρας για τη λειτουργία στο ΔΑΚ Λαμίας


Αγαπητό Lamia Report

Με αφορμή δημοσιευμένο κείμενο – καταγγελία και σχόλιο που ακολούθησε για τη λειτουργία του ΔΑΚ Λαμίας, θεωρώ επιβεβλημένη τη δημόσια και επώνυμη τοποθέτησή μου στο θέμα.


Το περιεχόμενο της τοποθέτησής μου έχει μορφοποιηθεί επί σειρά δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων, υπηρέτησα το σωματειακό αθλητισμό ως αθλητής (στίβου, μπάσκετ, ποδοσφαίρου), ως παράγοντας και ως προπονητής. Ευτύχησα δε, ως πρωταθλητής στίβου, να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου σε διεθνείς αγώνες και ως Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Πρωταθλητών να καταθέσω μελέτες-προτάσεις για τον υψηλό αθλητισμό.


Αυτές οι βιωματικές εμπειρίες, που είναι  και τα ανεκτίμητα μετάλλια της προσωπικότητάς μου, πορεύονται σε διαλεκτική σχέση με τη στέρεη επιστημονική μου κατάρτιση στα θέματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Στη δε διοίκηση του Αθλητισμού εμβάθυνα εισέτι περισσότερο με τη μεταπτυχιακή μου σπουδή.


Απαντώντας ευθέως στον σχολιάζοντα με το όνομα «πολίτης» (20), λέγω καταρχήν ότι οι πολίτες, οι οποίοι εκφράζονται διαδικτυακά, δεν είναι απαραίτητο να είναι «εγκάθετοι», όπως τους αναφέρει, ούτε «παροτρυνόμενοι από  κάποιους στιβικούς», επειδή οι απόψεις τους δεν του είναι αρεστές.


Συνεχίζω με τα σχόλιά του:

Α. Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος υπάλληλος του Δήμου στο ΔΑΚ, με ευθύνη την εφαρμογή  των κανόνων λειτουργίας των χώρων (του χλοοτάπητα και του στίβου).

Β. Η απάντηση στο ερώτημά σας βρίσκεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου για θέματα Αθλητισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι για τις ανάγκες του αγωνιστικού αθλητισμού (πόσο μάλιστα για τον υψηλό αθλητισμό) κάποιοι χώροι δεν πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους και η καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης πρέπει να έχει την ανάλογη υποστήριξη. Με λυπεί όμως το γεγονός, να κόπτεστε μόνο για την προστασία του χλοοτάπητα και να μην επιδεικνύετε ανάλογη ευαισθησία και για το στίβο. Αλήθεια, γιατί αποκαλείτε το ΔΑΚ Λαμίας «γήπεδο ποδοσφαίρου», όταν επί δεκαετίες αυτό λειτούργησε ως γήπεδο ποδοσφαίρου ΚΑΙ στάδιο, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες, Βαλκανιονίκες, Πανελληνιονίκες κλπ

Γ. Αγαπητέ «πολίτη», μόνο τα Σωματεία του στίβου διαθέτουν γραφεία, όπως τα ονομάζετε; ΟΛΑ τα Σωματεία (ποδοσφαιρικά, κολυμβητικά, αθλοπαιδιών) διαθέτουν χώρους στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου χωρίς να πληρώνουν. Και για να πληροφορήσω υπεύθυνα τους αναγνώστες, αυτοί οι χώροι (σε ότι φορά το στίβο) είναι κατεξοχήν αποθήκες αθλητικών οργάνων. Όταν διέθετε αθλητικά στιβικά όργανα το ΔΑΚ, δεν υπήρχαν απαραίτητα αποθήκες.

 Αναφέρεστε στα γραφεία, δεν επιδεικνύετε όμως, αγαπητέ «πολίτη», ανάλογη ευθιξία για τους αθλητικούς χώρους του Δήμου Λαμιέων, οι οποίοι έχουν εκχωρηθεί αποκλειστικά σε κάποια Σωματεία. Μήπως αυτό επιθυμείτε και για το ΔΑΚ;

Δ. Σε ότι αφορά τη συνδρομή των αθλητών, μπορείτε να μας πείτε, αγαπητέ «πολίτη», σε ποιο άθλημα, σε ποιο Σύλλογο (κολύμβηση, ποδόσφαιρο, υδατόσφαιρα, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα) δεν πληρώνουν οι γονείς των παιδιών; Όσον αφορά το στίβο του Συλλόγου μου, οι συνδρομές μοιραία και δυστυχώς θεσπίστηκαν, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις σταμάτησαν και οι λιγοστοί χορηγοί αδυνατούν πλέον να προβούν σε χορηγίες. Τα Σωματεία στίβου παίρνουν συνδρομή, γιατί άλλως πως δεν θα λειτουργούσαν. Σημειωτέον ότι τα έξοδα για μετακίνηση-διαμονή-διατροφή, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε αγώνες, καλύπτονται και από  τα Σωματεία.

Ε. Είμαστε στη διάθεσή σας, αγαπητέ «πολίτη», όποτε επιθυμείτε, να έρθετε στο Σύλλογό μας και να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τα οικονομικά δεδομένα.

Ζ. Τέλος, με φωτογραφίζετε αγαπητέ «πολίτη», όταν λέτε ότι «δεν υλοποιεί ο Δήμος την πληρωμή για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, επειδή ένας κύριος προπονητής στίβου ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος». Άλλος στιβικός προπονητής δεν ήταν υποψήφιος πλην εμού.


Πράγματι, ο Δήμος δεν προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης για πληρωμή των χώρων. Απ’ ότι γνωρίζω, ξεκίνησε προ ετών πρώτα από τα κολυμβητικά Σωματεία και εκεί σταμάτησε. Όμως ουδεμία σχέση έχει η απόφαση του Δήμου να διαφοροποιήσει την απόφασή του με την εμπλοκή μου στα αυτοδιοικητικά ως υποψήφιος, για τον απλούστατο λόγο, ότι η απόφαση και η μετέπειτα διαφοροποίηση του Δήμου έγιναν πριν από μερικά χρόνια, ενώ η υποψηφιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος ήταν προ ολίγων μηνών.


Επανέρχομαι στο θέμα του ενοικίου για τα Σωματεία και πιστεύω ότι  ο Δήμος καλώς έπραξε και δεν υλοποίησε την απόφασή του να πληρώνουν τα Σωματεία, που φιλοξενούνται στους αθλητικούς χώρους, διότι, όπως είχα ισχυρισθεί στη συζήτηση που έγινε τότε και ισχυρίζομαι ακόμα, πρέπει να προχωρήσει πρώτα σε άλλα μέτρα (μεταξύ των άλλων, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό του τα αθλητικά σωματεία) και έσχατα να καταλήξει στα Σωματεία. Για την ιστορία πληροφορώ τους αναγνώστες, πως μόνο μία συνάντηση έγινε για το θέμα αυτό προ ετών (το τονίζω) με τη συμμετοχή αποκλειστικά και  μόνο κολυμβητικών Σωματείων.


Αναλογιστήκατε, αγαπητέ πολίτη, όταν λέτε, ότι δεν πληρώνουν ενοίκιο τα στιβικά Σωματεία, για τι ποσό μιλάμε; Ο Δήμος καλούσε τα κολυμβητικά Σωματεία προ ετών στη συνάντηση που προανέφερα, να πληρώνουν 150 ευρώ το μήνα έκαστο. Τα τρία στιβικά Σωματεία, δηλαδή, αν κατέβαλλαν από 150 ευρώ το μήνα, θα εισέπραττε ο Δήμος 5.400 ευρώ το χρόνο. Σημειωτέον ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν ξοδεύει ο Δήμος για το Στίβο ετησίως.


Μπήκατε στον κόπο να αναλογισθείτε τι χάνει ο Δήμος από τα ενοίκια των αθλημάτων πισίνας, του ποδόσφαιρου, των αθλημάτων σάλας; Καταφέρεσθε εναντίον του αθλήματος των Ολυμπιακών και Βαλκανικών μεταλλίων με τόσο μένος, όταν αυτό το άθλημα δεν σας ξοδεύει καθόλου, φορολογούμενε πολίτη.

Κατά τα λοιπά μας λέτε, ότι θέλετε «να μπει στο δήμο μια έννομη τάξη». Και γι’ αυτό σας ρωτώ, αγαπητέ «πολίτη», γνωρίζετε αν ο Δήμος εισπράττει τον αναλογούντα φόρο επί των εισιτηρίων και των διαφημιστικών πινακίδων των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στους αθλητικούς χώρους; Θέλετε να μας πείτε ότι η έννομη τάξη στο Δήμο διασαλεύεται από τη λειτουργία των στιβικών Σωματείων;!!!


Κύριε «πολίτη», το μοντέλο του αγωνιστικού αθλητισμού στη χώρα μας είναι ο σωματειακός αθλητισμός. Εάν καταρρεύσει το αθλητικό σωματείο, καταρρέει και ο αθλητισμός. Στη σημερινή εποχή με τα γνωστά προβλήματα επιβάλλεται να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Επίσης, ως συντεταγμένη Πολιτεία και ως Κοινωνία επιβάλλεται να υποστηρίξουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό. Όπου ο Δήμος έχει παραχωρήσει αθλητικούς χώρους για αποκλειστική χρήση ενός αθλήματος και ενός Συλλόγου, καλώς έπραξε, εφόσον οι πολίτες έτσι δεν στερούνται αυτό το άθλημα. Γιατί τελικά να μην αξιοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και να τα περιμένουμε όλα από το Δήμο; Όλα τα αθλήματα πρέπει να τύχουν της φροντίδας του Δήμου, καθώς επίσης και οι πολίτες να τύχουν της φιλοξενίας βάσει κανονισμών λειτουργίας σε κατάλληλους αθλητικούς χώρους.


Απαντώ και στο επόμενο σχόλιο του «πολίτη»(23):

Α. Φυσικά και δεν πρέπει να γυμνάζονται στο χόρτο όλοι οι αθλητές στίβου. Σε όλα τα στάδια της Ελλάδας όμως επιλεγμένοι αθλητές στίβου χρησιμοποιούν ΚΑΙ το χόρτο. Και στο ΔΑΚ έτσι ξεκίνησε την περίοδο 2013-14, αλλά κατέληξε να χρησιμοποιείται ο χλοοτάπητας από όλο τον κόσμο. Εσείς ΜΟΝΟ αθλητές στίβου βλέπετε στο χόρτο;

Β. Από πού συμπεραίνετε ότι τα στιβικά σωματεία θέλουν τσιφλίκι τους το ΔΑΚ Λαμίας; Σε ότι με αφορά, πιστεύω σε Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΑΚ.

Γ. Δεν γνωρίζω καμία απόφαση του Δήμου Λαμιέων για τη χρήση του Γηπέδου Καλυβίων. Παρακαλώ τον κ. «πολίτη» να μας αναφέρει την απόφαση του Δήμου να χρησιμοποιείται το γήπεδο Καλυβίων ως χώρος προπόνησης στίβου, διαφορετικά είναι κοινός συκοφάντης.  Όσο για το σχόλιο «είναι λίγο μακρυά;» (από τι άραγε;), θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε εβδομαδιαίως σε όμορους νομούς για προπονήσεις σε ταρτάν.


Πιστεύω ότι διαφώτισα εκτενέστατα το αναγνωστικό κοινό και παρακαλώ πολύ για την ηρεμία όλων των αθλουμένων και για την έλλειψη φανατισμού. Ως Λαμιώτες επιβάλλεται να υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες όλων των εμπλεκομένων στον αθλητισμό με σκοπό το δημόσιο συμφέρον.


Με εκτίμηση

Σάββας Κουμπούρας
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

 


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB