• Εκτύπωση

Στην αντεπίθεση η Αργεντινή - Μεγαλοεπενδυτές ποντάρουν στην ανάκαμψη



Αγοραστικές «ευκαιρίες» βλέπουν George Soros και άλλα hedge funds - Η χώρα μου δεν θα δεχθεί εκβιασμό, λέει ο Κισίλοφ - Επίθεση κατά της αμερικανικής Δικαιοσύνης από τον γγ του υπουργικού συμβουλίου

Παρά την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής, τα hedge funds πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση, ενώ μεγαλοεπενδυτές στοιχηματίζουν υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, παρά τη δεύτερη χρεοκοπία μέσα σε 13 χρόνια, ποντάρουν στο ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί και θα βρεθεί λύση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Έτσι, η DE Shaw, το οικογενειακό γραφείο του George Soros, η Third Point και η Renaissance Technologies, προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε αργεντίνικες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές. Μερικές εξ αυτών είναι οι πετρελαϊκές YPF και Petrobras Argentina, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Argentina και την τράπεζα Banco Frances.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η περιπλοκότητα της συγκεκριμένης χρεοκοπίας έχει δημιουργήσει ελπίδες σε ορισμένους επενδυτές για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα ευελπιστούν ότι οι ομολογιούχοι ενδεχομένως να κερδίσουν τη διαμάχη, κερδίσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2001 και έσυραν την Αργεντινή στα δικαστήρια.

Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τους επενδυτές ο Dan Loeb, διαχειριστής του αμερικανικού hedge fund των 14 δισ. δολ. Third Point, αγόρασε ποσοστό στην YPF υποστηρίζοντας πως «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή για τη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση συμφωνίας, η Αργεντινή θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Από την πλευρά του ο Michael Novogratz, πρόεδρος του hedge fund Fortress Investments, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Αργεντινή είναι μία από τις χώρες που «βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που είναι καλές». Τόνισε επίσης ότι η χρεοκοπία μπορεί να αποδειχθεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, η Αργεντινή περνά με όλες τις δυνάμεις της στην αντεπίθεση, με στόχο τους Αμερικανούς και τη δικαιοσύνη της χώρας. Ο διαμεσολαβητής που είχε οριστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης προκειμένου να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκε «ανίκανος» από τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής Χόρχε Καπιτάνις, ενώ την ίδια ώρα ο Άξελ Κισίλοφ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως δεν θα υποκύψουν «σε κανέναν εκβιασμό».

Η σκληρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη για την πτώχευση έρχεται καθώς οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφότου οι «απρόθυμοι» αρνήθηκαν τις συμβιβαστικές προτάσεις της Αργεντινής και ζήτησαν να αποζημιωθούν στο ακέραιο. Η αμερικανική Δικαιοσύνη έχει ταχθεί τελεσίδικα υπέρ των «απρόθυμων», διατάσσοντας το Μπουένος Άιρες να τους καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 70 εκατομμύρια σε τόκους.

Οι «απρόθυμοι» δανειστές αγόρασαν αργεντίνικα ομόλογα σε τιμές ευκαιρίας μετά την πτώχευση της λατινοαμερικανικής χώρας το 2002, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010, προσφεύγοντας στην αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια, δεδομένου ότι το αργεντίνικο χρέος διέπεται από το αμερικανικό Δίκαιο.

Το Μπουένος Άιρες αποκαλεί τους απρόθυμους «όρνια», με τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ να δηλώνει πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν «εκβιασμό».

Τα hedge funds χτίζουν θέσεις στις ενεργειακές εταιρείες της Αργεντινής, στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στην Αργεντινή και τους κατόχους ομολόγων.

Οι αγορές αντέδρασαν ήπια χθες Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής -των οποίων οι τόκοι δεν πληρώθηκαν- σημείωσαν πτώση, ωστόσο δεν έφτασαν στα χαμηλά του 2013 την εποχή του παγκόσμιου sell off στις αναδυόμενες αγορές.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας σημείωσε αύξηση άνω του 11%.

protothema.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB