• Εκτύπωση

Λάδι στη φωτιά - Οι Ουκρανοί κατέλαβαν ρωσικά τεθωρακισμένα (φωτό, βίντεο)



Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους «ρωσικά τεθωρακισμένα». Συνεχίζεται το διπλωματικό πόκερ με φόντο τις οδομαχίες σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των ρωσοουκρανικών συνόρων.


Λάδι στη φωτιά ρίχνουν τα τελευταία 24ωρα Ουκρανοί και Ρώσοι στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς εντείνονται οι μάχες στους δρόμους του Λουγκάνσκ αλλά και οι αλληλοκατηγορίες για πρακτικές που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές.
Το Κίεβο υποστήριξε σήμερα από την πλευρά του ότι κατέλαβε δύο τεθωρακισμένα που ανήκουν σε μια αερομεταφερόμενη μεραρχία του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια μαχών γύρω από την πόλη Λουγκάνσκ
Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, έχουν στα χέρια τους έγγραφα τα οποία πιστοποιούν πού ανήκουν, χωρίς όμως να παρουσιάσει έως τώρα τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία.



«Σε μάχες κοντά στο Λουγκάνσκ, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατέλαβαν δύο θωρακισμένα της αερομεταφερόμενης μεραρχίας του Πσκοφ στη Ρωσία. Στο ένα από τα οχήματα βρέθηκε ένα σύνολο ντοκουμέντων: μια άδεια οδήγησης και στρατιωτικά έγγραφα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.



«Το προσωπικό και τα οχήματα ανήκουν στην στρατιωτική μονάδα 74268 του πρώτου λόχου αλεξιπτωτιστών των αερομεταφερόμενων δυνάμεων του Πσκοφ», στη βορειοδυτική Ρωσία, συνέχισε ο ίδιος.



«Ανάμεσα στα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν περιλαμβάνεται ένα σακίδιο αξιωματικού» ενός ίλαρχου, συνέχισε ο Λισένκο, προσθέτοντας πως το πλήρωμα των τεθωρακισμένων οχημάτων αυτό τα εγκατέλειψε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Αν οι πληροφορίες αυτές αποδειχθούν αληθείς θα πρόκειται για την πρώτη αδιάσειστη απόδειξη της εμπλοκής των ρωσικών τακτικών δυνάμεων στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις τους έλαβαν ενισχύσεις, 1.200 άνδρες εκπαιδευμένους στη Ρωσία και δεκάδες θωρακισμένα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε και αυτές τις πληροφορίες.

Ανθρωπιστική βοήθεια
Οι πρώτες νταλίκες της ρωσικής οχηματοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας πέρασαν σήμερα το σταθμό ελέγχου εντός του ρωσικού εδάφους και κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από την περιοχή.
Τα φορτηγά έχουν μετακινηθεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού μεθοριακού σταθμού. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος ή αν έχουν σταματήσει στο ουκρανικό φυλάκιο ελέγχου.



Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Τουλάχιστον 415.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας ή στη Ρωσία κυρίως» ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας «υπάρχουν 190.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άριαν Ρούμερι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Επιπλέον σύμφωνα με την UNHCR 197.400 άνθρωποι έχουν καταφύγει προς τη Ρωσία (78.000 εκ των οποίων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα).
Την ίδια ώρα 14.600 έχουν φύγει προς την Πολωνία και 13.883 προς τη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, που δημοσιεύτηκε την 5η Αυγούστου, 117.000 άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία και 168.000 είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία.

Σκληρές οδομαχίες
Εν τω μεταξύ οβίδες έπληξαν το κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία κοντά στο στάδιο της Σαχτάρ Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 10 εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πόλης.


newsit.gr






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB