• Εκτύπωση

Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη ληστεία στο Δίστομο - Γιατί φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα


Οι ομοιότητες με άλλες ληστείες σε Σπέτσες, Συκούριο Λάρισας, Μαραθώνα και Σαρωνίδα. Τα πρόσωπα και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια.

«Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη χρηματοδότηση “μικτών” τρομοκρατικών ομάδων. Φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε πριν από την εκδήλωση σοβαρής και επικίνδυνης τρομοκρατικής ενέργειας», αποκαλύπτουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μετά την εκδήλωση της κινηματογραφικής ληστείας και πρόσκαιρης ομηρίας του ταμία της Τράπεζας, στο Δίστομο Βοιωτίας.

Από τις πρώτες αναλύσεις των βίντεο από το κλειστό κύκλωμα της Τράπεζας και παρά τη φανερή μεταμφίεση των δραστών οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διακρίνει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.

Συμπληρώνουν δε πως υπάρχουν ενδείξεις για αιματηρή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικού στόχου, εγκαταστάσεων ή εκπροσώπων των ΜΜΕ, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο... απαγωγής προσώπων που προέρχονται από αυτές τις ομάδες εργαζομένων, ως αντίποινα στη σύλληψη και τον τραυματισμό του Νίκου Μαζιώτη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η κινηματογραφική ληστεία με λεία κοντά στα 300.000 ευρώ, είναι «καρμπόν» σε μεθοδολογία και πρόσωπα -με λίγες «απουσίες»- σαν αυτές που εκδηλώθηκαν στις Σπέτσες, στο Συκούριο Λάρισας και πρόσφατα σε Μαραθώνα και Σαρωνίδα Αττικής.

«Είναι ποινικοί-τρομοκράτες της ομάδας Παλαιοκώστα και Μαζιώτη», ισχυρίζονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., και συμπληρώνουν πως τα ίδια πρόσωπα αποτελούν και το υποστηρικτικό δίκτυο κάλυψης της καταζητούμενης Παναγιώτας Ρούπα, καθώς και του Χριστόδουλου Ξηρού.

«Σαν να μην συνελήφθη ποτέ ο Μαζιώτης»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι σχεδόν βέβαιοι ότι ανάμεσα στους τρεις μεταμφιεσμένους δράστες, που έκατσαν για τουλάχιστον 20 λεπτά στο εσωτερικό της Τράπεζας ήταν ο καταζητούμενος Γιώργος Πετρακάκος, ένας ακόμη 44χρονος ...πρώην ποινικός, ενώ δεν αποκλείουν συμμετοχή ακόμη και του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Από τις πρώτες αναλύσεις των βίντεο από το κλειστό κύκλωμα της Τράπεζας αν και είναι φανερή η μεταμφίεση των δραστών με περούκες, μουστάκια και υπογένεια, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διακρίνει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον καταζητούμενο, αλλά και σε κάποια άλλα ύποπτα πρόσωπα.

Οι ληστές κινήθηκαν σε νομούς που φαίνεται ότι γνωρίζουν καλά, καθώς έχουν δράσει αρκετές φορές σε αυτές , ενδεχομένως έχουν και κρησφύγετα. Στους νομούς Κορινθίας, Αχαίας και Αργολίδας έχουν επικεντρωθεί οι αστυνομικές έρευνες.

Μία ακόμη δυσάρεστη διαπίστωση για τους αστυνομικούς είναι το γεγονός, πως παρά το «πρόσφατο πλήγμα» ενάντια της εγχώριας τρομοκρατίας με τη σύλληψη ενός εκ των σημαντικότερων συντελεστών της, του Νίκου Μαζιώτη, οι συνοδοιπόροι του στο ένοπλο αντάρτικο πόλης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να προβούν σε μία τόσο δυναμική και θεαματική ένοπλη ληστεία.

«Είναι πλέον φανερό ότι οι θιασώτες της νεοτρομοκρατίας δεν κάνουν τα ίδια λάθη. Οι πρωταγωνιστές της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα και όχι μόνο, έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό και μεγάλο δίκτυο, μέσα από το οποίο μπορούν να κρύβονται, να οπλίζονται και να ενεργούν. Δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να έχουν κρησφύγετα, οπλισμό και κυρίως “σοβαρές” ποινικές συνεργασίες, που έχουν τις ίδιες επιδιώξεις με εκείνους», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

«Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τη σύλληψη Μαζιώτη και βλέπουμε ότι “συνεργοί” του, προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο κλεμμένο τον Αύγουστο του 2012 από την Καλλιθέα, μεγάλο φουσκωτό που είχε κλαπεί λίγες μέρες πριν από τη ληστεία από την περιοχή της Καλαμάτας και σχετικά βαρύ οπλισμό», επισημαίνουν αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, οι οποίοι είναι πλέον βέβαιοι ότι ποινικοί και τρομοκράτες προετοιμάστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά για πολλά ενδεχόμενα. «Είχαν σχέδιο απόκρυψης, διαφυγής και δράσης ακόμη και μετά τη σύλληψη σημαντικού επιχειρησιακού στελέχους, όπως αυτή του Νίκου Μαζιώτη», εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σπέτσες όπως Δίστομο

Αν εξαιρέσεις την τοποθεσία, ίσως και τον αριθμό των ατόμων που εισέβαλλαν στην Τράπεζα του Διστόμου, η ληστεία ήταν σαν «επανάληψη» αυτής που είχε σημειωθεί στις Σπέτσες, δύο χρόνια νωρίτερα.

Στο νησί του Αργοσαρωνικού, ο Νίκος Μαζιώτης φορούσε την ίδια περούκα, βερμούδα και αθλητικά παπούτσια. Σε εκείνη τη ληστεία ο Γιώργος Πετρακάκος εμφανίστηκε με καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου με λευκό σκελετό. Ολοι τους είχαν πετσέτες γύρω από το λαιμό τους σαν να πήγαιναν για... μπάνιο.

Η ληστεία είχε σημειωθεί στις 16 Ιουλίου 2012, στην πολυσύχναστη περιοχή της Ντάπιας, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα του νησιού. Εκείνη την ημέρα στο υποκατάστημα της Τράπεζας είχε παραδοθεί μεγάλο χρηματικό ποσό. Στο υποκατάστημα μπήκαν τέσσερα άτομα, από τα οποία μία ήταν νεαρή γυναίκα μετρίου αναστήματος.

Οι δράστες κρατούσαν πιστόλια. Εφτασαν στο νησί με δύο μοτοσικλέτες κι από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι είχαν έλθει με φέρι-μποτ το προηγούμενο απόγευμα από το Πόρτο Χέλι.

Αμέσως μετά τη ληστεία, έχοντας ως «ασπίδα» δύο γυναίκες υπαλλήλους, τράπηκαν σε φυγή. Η σύντομη αυτή ομηρία δεν υπήρξε λόγω κάποιας προσπάθειας επέμβασης από διερχόμενους πολίτες -όπως συνέβη στην Πάρο- αλλά από τον φόβο μήπως είχαν ειδοποιηθεί αστυνομικοί του γειτονικού τμήματος, από κάποιον υπάλληλο που είχε πατήσει το μπουτόν του σιωπηλού συναγερμού. Για τον ίδιο λόγο, στη ληστεία του Διστόμου, πήραν μαζί τους τον 35χρονο ταμία, και τον ανάγκασαν να πηδήξει στη θάλασσα, όταν αισθάνθηκαν ασφαλείς, αλλά και να καθυστερήσουν την ενημέρωση των διωκτικών αρχών από τον όμηρο.

Οι πρωταγωνιστές της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να έχουν κρησφύγετα, οπλισμό και κυρίως “σοβαρές” ποινικές συνεργασίες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Τις μοτοσικλέτες της ληστείας των Σπετσών τις άφησαν σε παραλιακή περιοχή και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και εξαφανίστηκαν προς την περιοχή Σαλαντί της Αργολίδας όπου πυρπόλησαν το σκάφος. Είχαν αρπάξει περίπου 450.000 ευρώ.

Ιδιος ο χρόνος παραμονής με τη ληστεία του Συκούριου

Στη ληστεία του Διστόμου οι δράστες παρέμειναν στο υποκατάστημα κάτι παραπάνω από 15 λεπτά, χρόνος που απαιτούνταν για να παρέλθει η χρονοκαθυστέρηση και να ανοίξουν τα δύο χρηματοκιβώτια. Στην Τράπεζα του Συκούριου Λάρισας, έμειναν 27 λεπτά εξαιτίας του λάθους «άγχους και φόβου» από τον διευθυντή, που πάτησε λάθος κωδικό την 1η φορά.

Αυτή η ληστρική επιδρομή εκδηλώθηκε στις 5 Ιουνίου 2014, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να έχουν κάποια στοιχεία συμμετοχής, των Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκου Μαζιώτη και Γιώργου Πετρακάκου.

«Μην κάνετε καμία χαζομάρα, τα λεφτά είναι ασφαλισμένα. Δεν είναι δικά σας», είπε ένας από τους τρεις δράστες της ληστείας. «Έχουμε πολλές ενδείξεις ότι ο βραχύσωμος, λίγο κάτω από 1.70, γεροδεμένος άνδρας, είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Φορά καπέλο, γυαλιά ηλίου και πρόσθετο μουστάκι» λένε οι αστυνομικοί, ενώ και ο ψηλότερος, εύσωμος με… μάγουλα, που στέκεται κοντά στην πόρτα της Τράπεζας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που παραπέμπουν στον 35χρονο καταζητούμενο Γιώργο Πετρακάκο, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τον ντυμένο «στρατιώτη» ληστή, με παντελόνι παραλλαγής, αντίστοιχο χιτώνιο, στρατιωτικά άρβυλα, στρατιωτικό τζόκει, γυαλιά ηλίου και... πρόσθετο μουστάκι, οι αστυνομικοί δεν είναι σίγουροι πως είναι ο Νίκος Μαζιώτης, θεωρούν όμως ότι βρισκόταν εκεί, ίσως όμως με άλλο ρόλο.

Στο πρόσωπο και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του «στρατιώτη»-ληστή της, αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, βλέπουν πολλές «ομοιότητες» με έναν νεαρό αντιεξουσιαστή, που δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές. Αυτό το πρόσωπο φαίνεται να είναι το δεύτερο μετά τον Γιώργο Πετρακάκο, όπως αποκαλύπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που είναι συνοδοιπόρος των Νίκου Μαζιώτη και Βασίλη Παλαιοκώστα στις ένοπλες ληστείες, ενδεχομένως και σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα ή άλλα στοιχεία που να πιστοποιούν την παράνομη δράση του. Ο συγκεκριμένος νεαρός, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, έχει μακρινή «συγγένεια» με άτομο που έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας, δεν έχει προσαχθεί ποτέ ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, διάγει μία φυσιολογική οικογενειακή και κοινωνική ζωή, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να τον έχουν τοποθετήσει με έντονες ενδείξεις στο «κάδρο» των ερευνών.

«Θα φας σφαίρα στο κεφάλι»

Η εισβολή στην Τράπεζα του Συκούριου, με τη σαφέστατη τρομοκρατική ένδειξη, είχε καταγραφεί στις 14:00, μεσημέρι Πέμπτης, στην «Τράπεζα Πειραιώς», που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Συκουρίου Λάρισας.

Αρχικά μπήκε ο «κοντός γεροδεμένος», ακολουθεί ο «ψηλός φαντάρος» και στη συνέχεια ο «φυσιολογικός εύσωμος με... μάγουλα», που φορούσε χιαστί μία τσάντα πλάτης. Εκείνη την ώρα στην Τράπεζα βρίσκονταν ο διευθυντής, 2-3 υπάλληλοι και δύο πελάτες. Οι δράστες έβγαλαν πιστόλια και δήλωσαν ότι κάνουν ληστεία.

Ο «ψηλός φαντάρος» έπιασε τον διευθυντή και με την απειλή όπλου του υπέδειξε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Κανείς δεν πάτησε το κουμπί του συναγερμού. Ο διευθυντής ακολούθησε τη διαδικασία για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου που διαρκεί 12 τουλάχιστον λεπτά. Οταν ο χρόνος πέρασε, ο διευθυντής έπρεπε να πληκτρολογήσει τον κωδικό για να ανοίξει η πόρτα. Πολύ πιθανόν εξαιτίας της εύλογης ταραχής του να έκανε λάθος τον αριθμό. Αυτό το λάθος προϋποθέτει άλλα 12 λεπτά αναμονής, προκειμένου να προβεί στην ίδια διαδικασία πληκτρολόγησης. Ο «φαντάρος» εκνευρίστηκε και τον ρώτησε: «Πάτησες τον συναγερμό;». Ο διευθυντής του εξήγησε τι είχε συμβεί, με τον δράστη να του λέει απειλητικά: «Αμα δεν ανοίξει θα φας σφαίρα στο κεφάλι».

Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια αναμονής, οι δράστες χαρακτηρίστηκαν από άνεση και ψυχραιμία στις κινήσεις τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του 20λέπτου μπήκαν στην Τράπεζα η καθαρίστρια και δύο ακόμη πελάτες, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν επίσης από τους δράστες που τους καθοδηγούν να καθίσουν ήσυχα στις καρέκλες. Την ώρα της αναμονής ανοίγματος του χρηματοκιβωτίου, ο «φαντάρος» απαίτησε από τον διευθυντή του υποκαταστήματος να ανοίξει το ΑΤΜ. Πράγματι εκείνος το άνοιξε. Αφαίρεσαν από εκεί περίπου 20.000 ευρώ, τα οποία τοποθέτησε ο 3ος δράστης, στο σακίδιο πλάτης. Τελικά άνοιξε και το χρηματοκιβώτιο, με τον 3ο δράστη να συμπληρώνει στο σακίδιο επιπλέον 150.000 ευρώ.

Οι τρεις δράστες αρχικά επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Toyota avensis, το οποίο είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε άλλου τύπου όχημα. Το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει κλαπεί 6 μήνες νωρίτερα από περιοχή της Αθήνας. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, οι δράστες το πυρπόλησαν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την Τράπεζα, σε χωματόδρομο πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Εκεί φαίνεται να επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα, τύπου τζιπ, χρώματος μαύρου, πιθανόν BMW X3, έλεγαν σχετικές πληροφορίες, το οποίο ήταν κλεμμένο από την περιοχή της Καρδίτσας, και εξαφανίστηκαν. Από τα εντυπώματα των ελαστικών του τζιπ και τις μαρτυρίες κατοίκων, «χαράχθηκε» η πορεία διαφυγής των δραστών, από περιοχή που σίγουρα «κάποιος πρέπει να γνωρίζει».

thetoc.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB