• Εκτύπωση

Αυτοί έκαναν την κινηματογραφική ληστεία στα Άσπρα Σπίτια; - Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.


O 44χρονος «Πελοποννήσιος» ποινικός, ο Γιώργος Πετρακάκος, ο 33χρονος δραπέτης «καρφάκιας» και κάποια ακόμη νέα «στρατολογημένα» μέλη αποτελούν την πολυσύνθετη ομάδα κρούσης ληστών με ποινικά και τρομοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας.

Ο «καρφάκιας» ήταν ο... απαγωγέας του ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια της πρώτης εναέριας απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο πριν από 1,5 χρόνο μετατράπηκε σε δραπέτη, αφού δεν επέστρεψε στις φυλακές μετά την άδεια που είχε λάβει. Είχε διεκδικήσει τη χορήγηση άδειας με απεργία πείνας και έντονη αντιεξουσιαστική υποστήριξη, με αποτέλεσμα τελικά να τη λάβει.

Ο 44χρονος ποινικός της... Πελοποννήσου, σημειώνουν οι αστυνομικοί, αρέσκεται να ανοίγει διάλογο με τους πολίτες κατά τη διάρκεια ληστειών, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα τους πειράξουν, ότι τα χρήματα είναι ασφαλισμένα, μη σας νοιάζει» και άλλες τέτοιες εκφράσεις.

Και στο Δίστομο, εκείνος που φαίνεται να είχε το «πρόσταγμα», είχε παρόμοια συνομιλία με δύο γυναίκες (η μία έγκυος) και έναν άνδρα. «Σιγά και εμείς χρωστάμε αλλά δεν κάνουμε ληστείες», του είπε ένας πολίτης, για να λάβει την παρακάτω αινιγματική ή αποπροσανατολιστική απάντηση του δράστη: «Και τι νομίζεις κάνουμε μόνο ληστείες, δεν έχεις ακούσει στις ειδήσεις για τους ληστές-τρομοκράτες;».

ΕΛ.ΑΣ.: Και νέο μέλος στη ληστεία στο Δίστομο

Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές, ακόμη και πριν από τη ληστεία στο Δίστομο, είναι σε θέση να γνωρίζουν τα περισσότερα από τα πρόσωπα που αποτελούν τη «μικτή» ληστρική ομάδα, ενώ έχουν σχηματίσει και μία γεωγραφική ακτίνα τοποθεσιών, κυρίως στον νομό Κορινθίας, που εικάζεται πως υπάρχει χώρος απόκρυψης προσώπων, οχημάτων, σκαφών και οπλισμού, η οποία ολοένα και μικραίνει...

Στην κινηματογραφική ληστεία του Διστόμου Βοιωτίας, προκύπτει η συμμετοχή ενός τέτοιου «νέου», τουλάχιστον σε σωματομετρικά χαρακτηριστικά, που δεν είχε εντοπιστεί στις προηγούμενες ληστείες στο Συκούριο, το Μαραθώνα και τη Σαρωνίδα. «Πρόκειται για ομάδα ποινικών, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Αλλάζουν σύνθεση σε κάθε ένοπλη ληστεία. Ο Νίκος Μαζιώτης συνεργάστηκε μαζί τους προκειμένου να έχει οικονομικό “μέρισμα” από τις ληστρικές επιδρομές και παροχή οπλισμού.

Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει προκύψει ταυτοποίηση άμεσης συμμετοχής αυτών των ποινικών σε τρομοκρατικές ενέργειες, ωστόσο δεν είναι και απίθανο», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι η διευθύντρια της Tράπεζας στο Δομοκό, πληκτρολόγησε για το άνοιγμα των δύο χρηματοκιβωτίων, τον κωδικό ασφαλείας, που δηλώνει στα κεντρικά ότι αυτό έγινε με την απειλή βίας, οπότε ειδοποιήθηκε και η αστυνομία. Το ένα και μοναδικό περιπολικό που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην ευρύτερη περιοχή ήταν σε μεγάλη απόσταση και δεν πρόλαβε να προσεγγίσει έγκαιρα. Οι δράστες φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένοι για αυτή την εκδοχή αλλά και ψύχραιμοι για το ενδεχόμενο να βρεθούν τετ α τετ με αστυνομικούς.

Οι ληστές είχαν «αγωνία» για το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, ο 35χρονος ταμίας, που πήραν όμηρο, κατέθεσε στους αστυνομικούς, την «αγωνία» των δραστών για την πιθανότητα πτήσης του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. και εντοπισμού τους από αυτό. «Μέσα στο αυτοκίνητο αλλά και στο φουσκωτό που ήμουν μαζί τους, εκείνος που φαινόταν να είχε “αρχηγικό” ρόλο, έλεγε συνεχώς στους άλλους δύο συνεργούς του να κοιτούν ψηλά. “Βλέπετε να έρχεται ελικόπτερο. Να κοιτάτε συνέχεια ψηλά μήπως δείτε ελικόπτερο”, τους έλεγε», καταθέτει ο 35χρονος ταμίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την ώρα της ληστείας, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., βρισκόταν στον «αέρα» και κλήθηκε άμεσα να κινηθεί προς την περιοχή. Στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κόλπου όμως υπήρχε και μεγάλη κίνηση σκαφών αναψυχής και αλιευτικών, με αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί από αέρος το 10μετρο φουσκωτό των δραστών.

Η ομηρία της Σαρωνίδας

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι αυτή η «μικτή» ομάδα ποινικών έχει σχεδιάσει διαφορετικές εναλλακτικές ληστρικές κρούσεις, κάτι που φαίνεται στο Δίστομο, όταν «απέτυχε» αυτή της Σαρωνίδας.

Και πάλι στις 14:00, στις 8 Αυγούστου 2014, τρία και πάλι άτομα, μπήκαν στην Τράπεζα, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος και Κεφαλληνίας. Οι δύο φορούσαν περούκες και ο τρίτος φόρμα ηλεκτρολόγου.

Είχαν ζητήσει να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, αλλά ο ταμίας δεν ήξερε τον κωδικό. Οι δράστες νόμιζαν ότι πατήθηκε ο κωδικός του σιωπηλού συναγερμού και πήραν για λίγο όμηρο τον διευθυντή της Τράπεζας.

Διέφυγαν με ένα μερσεντές, το οποίο έκαψαν στην οδό Γαλαναίων πίσω από μια εκκλησία. Την 1η Ιουλίου 2014, η ίδια «τριάδα» είχε εισβάλει σε Τράπεζα στον Μαραθώνα. Εκεί το χρηματοκιβώτιο ήταν ανοικτό. Από το εσωτερικό του, από τα ταμεία και το ΑΤΜ, άρπαξαν 70.000 ευρώ.

«Έχουν “έξοδα”»

Αυτή την έντονη αναζήτηση μεγάλων χρηματικών ποσών με ιδιότυπες και απανωτές ένοπλες ληστείες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., την εξηγούν ως ανάγκη προμήθειας χρημάτων, που χρειάζονται για την κατοχή πολλών χώρων, αγορές οπλισμού και «οδοιπορικών», τα οποία αυξάνουν τα «έξοδα» των δραστών.

Επίσης, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, ότι μεγάλο μέρος των 1.700.000 ευρώ, που είχαν αποκομίσει από τις τουλάχιστον έξι ληστείες, που έγιναν από το 2012 έως και το 2014, βρίσκονται σε οίκημα ή χώρο, που μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, οι «συνεργάτες» του αποφεύγουν να προσεγγίσουν.

Μία άλλη εξήγηση, που δίνουν οι ίδιοι αξιωματικοί, είναι η σύντομη χρηματοδότηση εντυπωσιακού τρομοκρατικού χτυπήματος, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενόψει ΔΕΘ, όπως παραδοσιακά συνήθιζε να κάνει ο Επαναστατικός Αγώνας τα τελευταία χρόνια της δράσης του.

Είναι πολύ πιθανόν, εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο Νίκος Μαζιώτης προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο σύλληψής του, ως «ταμίας» της ομάδας του ή τουλάχιστον ως διαχείριση του δικού του μεριδίου, να είχε μεν κρατήσει κάποια χρήματα για τα «πρώτα έξοδα» της Παναγιώτας Ρούπα και του παιδιού του, όπως και ασφαλές δίκτυο υποστήριξης και κρησφύγετου για αυτούς, αλλά μεγάλο μέρος των χρημάτων να βρίσκεται κάπου που τα μέλη της ομάδας του και οι «συνεργάτες» του δεν θέλουν να πλησιάσουν.

Αυτή τη στιγμή, αυτές οι «μικτές» ληστρικές ομάδες, από τις ληστείες σε Συκούριο Λάρισας, Μαραθώνα, Σαρωνίδα και Δίστομο έχουν στο «ταμείο» τους περίπου 550.000 ευρώ, στα οποία προτίθενται οι όποιες «οικονομίες» άλλων συνεργαζόμενων μελών τους.

Το «άνδρο» της Κορινθίας

Τα μέλη της ομάδας Μαζιώτη και των «συνεργαζόμενων» συνεργών, φαίνεται να είναι «προετοιμασμένοι από παλιά», όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που διαπιστώνουν ότι το 10μετρο γρήγορο φουσκωτό έχει κλαπεί στις 22 Αυγούστου 2012 από την Καλαμάτα, περίπου 1,5 μήνα από την ημερομηνία που ο Νίκος Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα αποφάσισαν να κινηθούν και πάλι στην παρανομία.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης, συμμετείχε σε ληστεία στη Νεμέα, τον Μάιο του 2012, ενώ τηρούσε ακόμη τους περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται ότι το TOYOTA RAV 4, που έκαψαν οι δράστες, μετά τη ληστεία, είχε πλαστές πινακίδες, και διαπιστώθηκε από τον αριθμό πλαισίου ότι είχε κλαπεί τον περασμένο Μάιο, από την περιοχή της Κηφισιάς, και ενδεχομένως ήταν το δεύτερο όχημα που χρησιμοποίησαν οι ληστές της Τράπεζας στο Συκούριο Λάρισας, στις 5 Ιουνίου 2014.

Μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη και τον εντοπισμό του σπιτιού στο Μαρούσι, όπου έμενε μαζί με την καταζητούμενη σύντροφό του και το γιο του, στο εσωτερικό του μεταξύ άλλων βρήκαν αρκετές αποδείξεις από αγορές στην Κορινθία.

Σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις και στοιχεία, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσανατόλισαν τις έρευνες στην Κορινθία, καθώς εκτιμούν ότι εκεί βρισκόταν τουλάχιστον ένα κρησφύγετο.

Μετά τη ληστεία στο Δίστομο, και τον χρόνο κλοπής του φουσκωτού, εκτιμούν ότι αυτός ο χώρος, πέρα από χώρο απόκρυψης προσώπων, ήταν χώρος στάθμευσης οχημάτων, αποθήκη οπλισμού αλλά και «αγκυροβόλιο». «Δεν θα μπορούσαν για δύο χρόνια να είχαν αυτό το σκάφος σε κοινή θέα. Έχουν μεγάλο χώρο απόκρυψης» εικάζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, που εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον σύντομο εντοπισμό αυτού του χώρου, χωρίς να μπορούν να πουν ακόμη ότι αυτό θα συνδυαστεί και με συλλήψεις μελών των «μικτών ληστρικών ομάδων»...

thetoc.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB