• Εκτύπωση

Έπιασαν εγκληματική ομάδα Αλβανών που λήστευε ηλικιωμένους



Είχαν διαπράξει σωρεία ληστειών και κλοπών - Με ορμητήριο την Μακεδονία χτυπούσαν σε διάφορες περιοχές στοχεύοντας ηλικιωμένους που ζούσαν σε χωριά - Είχαν χτυπήσει αρκετές φορές και στην Εύβοια, όπου το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας τελικά κατάφερε μετά από συστηματική έρευνα να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει.


Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδος, κατάφερε να τερματίσει τη συστηματική και εξακολουθητική δράση ομάδας έξι (6) αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν διαπράξει σωρεία ληστειών και κλοπών σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας, με την σύλληψη τριών (3) μελών της, υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 39, 34 και 30 ετών και την ταυτοποίηση τριών (3) ακόμη ομοεθνών συνεργών τους, ηλικίας 46, 35 και 32 ετών, επιτεύχθηκε μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική – συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Η αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα για το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, τα τρία μέλη της σπείρας συνελήφθησαν χθες (14-09-2014), κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης, στο πλαίσιο διαδοχικών οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές της Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης Ευβοίας, καθώς και στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του αστυνομικού Τμήματος Νέων Μουδανιών.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, δομημένη εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), προκειμένου να συγκαλύπτουν την εγκληματική τους δράση και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας ως βάση – ορμητήριο περιοχές της Μακεδονίας και δρώντας με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, προέβαιναν αρχικά στην κατόπτευση και επιλογή των υποψήφιων «στόχων» τους, η οποία γινόταν με βασικό κριτήριο οι ένοικοι των σπιτιών να είναι ηλικιωμένοι, προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες αντίδρασης.

Επιπλέον επέλεγαν οικίες οι οποίες βρίσκονταν σε απομονωμένα δημοτικά διαμερίσματα, έτσι ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους και ευχερέστερη η δυνατότητα διαφυγής τους.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται τουλάχιστον στις ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:
 

  • Πρώτες πρωινές ώρες της 27-03-2014, διέπραξαν ληστεία σε βάρος 72χρονης ημεδαπής στην οικία της, στην περιοχή του Μίστρου Ευβοίας. Συγκεκριμένα δύο τουλάχιστον από τους δράστες, με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησαν την παθούσα και αφού έδεσαν και φίμωσαν αυτή, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ, έξι χρυσές λίρες, χρυσαφικά και κοσμήματα, αξίας (2.000) ευρώ.
  • Πρώτες πρωινές ώρες της 27-04-2014, διέπραξαν ληστεία σε βάρος ζευγαριού ημεδαπών στην οικία τους, στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας. Συγκεκριμένα τρεις από τους δράστες, αφού άσκησαν σωματική βία σε βάρος του 70χρονου ιδιοκτήτη και της 63χρονης συζύγου του, αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα ρολόι χειρός και έναν χρυσό σταυρό με την αλυσίδα του.
  • Πρώτες πρωινές ώρες της 13-05-2014, διέπραξαν ληστεία σε βάρος 89χρονου ημεδαπού στην οικία του, στην περιοχή του Μύτικα Ευβοίας. Συγκεκριμένα τρεις από τους δράστες, αφού άσκησαν σωματική βία σε βάρος του παθόντα, έδεσαν αυτόν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (1.150) ευρώ.
  • Το χρονικό διάστημα από 17-03-2014 έως και 27-03-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή της Νεροτριβιάς Ευβοίας, από την οποία αφαίρεσαν μία τηλεόραση, αξίας (700) ευρώ.
  • Το χρονικό διάστημα από 19-03-2014 έως και 26-03-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, από την οποία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο.
  • Την 21/22-03-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή των Πολιτικών Ευβοίας, όπου από την πυλωτή της οικίας αφάιρεσαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Το ανωτέρω αυτοκίνητο εντοπίστηκε την 07-05-2014 στην περιοχή της Νέας Αρτάκης.
  • Την 26-03-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή της Μακρυκάπας Ευβοίας, από την οποία αφαίρεσαν χρυσαφικά – κοσμήματα, αξίας (2.000) ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα του ιδιοκτήτη.
  • Την 26-03-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή επίσης της Μακρυκάπας Ευβοίας, από την οποία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ, καθώς και χρυσαφικά – κοσμήματα, αξίας (2.000) περίπου ευρώ.
  • Την 27-04-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή Μετόχι Ευβοίας, από την οποία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και πλήθος εγγράφων και μικροαντικειμένων των ιδιοκτητών.
  • Την 27-04-2014, διέπραξαν κλοπή από οικία, στην περιοχή της Νέας Αρτάκης Ευβοίας, από την οποία αφαίρεσαν τρία κινητά τηλέφωνα, αξίας (100) ευρώ.
  • Την 26-03-2014, διέπραξαν απόπειρα κλοπής από οικία, στην περιοχή της Μακρυκάπας Ευβοίας.
     

Σε βάρος των έξι μελών της σπείρας σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης από το Α’ Ανακριτικό Τμήμα Χαλκίδας, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξη ληστειών κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και κατά περίπτωση για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Χαλκίδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων, καθώς και η ενδεχόμενη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς ή/και συναφείς εγκληματικές ομάδες.


 


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB