• Εκτύπωση

Έφυγε ο Λαμιώτης Κώστας Αρβανίτης...


Στη μνήμη του Κώστα Αρβανίτη (1937-2014)

“Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό,
αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα.”
Konrad Adenauer, Γερμανός Καγκελάριος

Υπάρχει μια ελληνική παροιμία που ταιριάζει στο χαρακτήρα διαρκούς προσφοράς και θυσίας του Κώστα Αρβανίτη. Αυτή λέει : “Τι κι αν σε δέρνουν δεκατρείς, αν δεν σε δέρνει ο νους σου.”

Αυτό έκανε σ’ όλη τη ζωή του αυτός ο ανεξάντλητος άνθρωπος, που αγάπησε τη Λαμία και την τίμησε όσο λίγοι αυτοδιοικητικοί και βέροι Λαμιώτες. Αναζητούσε δραστηριότητες για να προσφέρει έργο, χωρίς υστεροβουλία και απολαβή. Μόνο για να προσφέρει στους συμπατριώτες του και να αποβαίνει χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο.

Γεννημένος το 1937 στη Λαμία, ο Κώστας τελείωσε την Εμπορική Σχολή Λαμίας. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο εκδηλώθηκε νωρίς και σύντομα μπήκε στην ομάδα του “Ολυμπιακού Λαμίας”. Μετά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις, το 1963-64 έγινε διοικητικός υπάλληλος στο Δήμο Λαμιέων.

Το 1965 παντρεύτηκε την καλή του κυρία Νίκη Ριζοπούλου και απέκτησαν δύο θαυμάσια παιδιά (Νίκο, Χρυσοβαλάντη). Η αγάπη του και σφοδρή επιθυμία για ανώτερες σπουδές τον οδήγησε να γραφτεί στην Πάντειο Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, από το οποίο το 1973 πήρε το πτυχίο του, ενώ παράλληλα εργαζόταν.

Στη δεκαετία του ’80, προήχθη “κατ’ εκλογήν” και ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Δήμου Λαμιέων, μια θέση όπου ανέδειξε το ταλέντο του και οργάνωσε τις διοικητικές υπηρεσίες με τον καλύτερο τρόπο. Με χαμόγελο, κατανόηση και επιθυμία να λύσει προβλήματα που ταλάνιζαν το δημότη κατάφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το 1994 έγινε συνταξιούχος. Αμέσως ζητήθηκε η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο “Ενωτική Πρωτοβουλία” του γιατρού Γιώργου Νερολή, κατά τις δημοτικές εκλογές στις 16 Οκτωβρίου 1994. Ο Κώστας Αρβανίτης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 1998 επανεκλέχθηκε με το συνδυασμό του Δημάρχου Γιώργου Κοτρωνιά. Του ανατέθηκε θέση αντιδημάρχου με αρμοδιότητα σε θέματα καθαριότητος, στην οποία ανταποκρίθηκε με μεγάλη ευσυνειδησία.

Η δημιουργία του Α.Σ. “Λαμία” και η άσβεστη φλόγα για ενασχόληση με τα ποδοσφαιρικά πράγματα του τόπου, τον οδήγησαν να μπει στα διοικητικά του Συλλόγου αναλαμβάνοντας υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Παράλληλα στο Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων διατέλεσε πρόεδρος, στην επιθυμία του να προωθήσει τα θέματα του κλάδου.

Ως ευσεβής χριστιανός με ανελλιπή εκκλησιασμό ανέβηκε στο ψαλτήρι και κοντά σε σπουδαίους ιεροψάλτες, εξελίχθηκε και έφτασε να αναλάβει τη θέση του αριστερού ψάλτη στον Ι. Ν. του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων. Παράλληλα συμμετείχε και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιεροψαλτών, όπου εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο και του ανέθεσαν τη θέση του Προέδρου!

Δεν άφησε όμως ούτε μέρα τους φίλους του. Από το 1982 που οι αδελφοί Αλ. Ρίζου ανέλαβαν την εφημερίδα “Λαμιακός Τύπος” (πριν λίγες μέρες συμπλήρωσαν 32 χρόνια), ο Κώστας στάθηκε μόνιμος συνεργάτης μέχρι πρόσφατα, στέλνοντας τα κείμενά του. Πάντα επιμελημένα, με παραινετικό λόγο, με αγάπη για το συνάνθρωπο και αναγνώστη, ειδικά στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής και ηθικής κρίσης που περνάμε.

Δεν ξεχνώ τον καλό του λόγο για μένα (ίσως να υπερέβαλε) με τη ζεστασιά και το μεγάλο χαμόγελο. Τον φωτογράφισα στα γραφεία του Λ.Τ. (η πάνω φωτογραφία) και δέχτηκε ευχαρίστως. Θεωρώ πραγματικά λιγότερους τους αποδειγμένα καλούς και άξιους Λαμιώτες, χωρίς τον Κώστα.

Στην κυρία Νίκη και στα αποκατεστημένα καλά παιδιά τους συμμερίζομαι τη λύπη της αιφνίδιας και μεγάλης απώλειας. Οφείλω ευχαριστίες για τη μεγάλη εκτίμηση που γενναία μου απέδιδε.

Υποκλίνομαι στην ευγένεια, στην καλοσύνη, στην διαρκή άδολη προσφορά και στον εξαίρετο χαρακτήρα αυτού του φανατικού Λαμιώτη και ανθρώπου, όπως τον γνώρισα και εύχομαι σε παιδιά κι εγγόνια του νάναι υγιή, πολυχρονεμένα, καλότυχα κι αγαπημένα.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
φυσικός


Δεξιά ο Κώστας Αρβανίτης (“Ολυμπιακός” Λαμίας, 1957)





Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB