• Εκτύπωση

“Δεν είναι ωραίο να είσαι πατέρας ενός κατά συρροή δολοφόνου” - Οι φόβοι του πατέρα του μακελάρη της Νορβηγίας



Ο κατά συρροή δολοφόνος που σκόρπισε το θάνατο στο Όσλο ακόμα πιο επικίνδυνος, σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα του, καθώς παραδέχεται ότι μέσα στη φυλακή υιοθετεί πιο ακραίες απόψεις.


Ο πατέρας του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους στο κέντρο του Όσλο και σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, δήλωσε σήμερα ότι οι φασιστικές, αντιμεταναστευτικές απόψεις του γιου του φαίνεται να γίνονται πιο ακραίες στη φυλακή.

«Δεν είναι ωραίο να είσαι ο πατέρας ενός κατά συρροή δολοφόνου», δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης Γενς Μπράιβικ, 78 ετών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της αυτοβιογραφίας του «Δικό μου λάθος;». Ο ίδιος είπε ότι το να ανακαλύπτεις ότι ο γιος σου είναι κατά συρροή δολοφόνος ξεπερνά και τους χειρότερους εφιάλτες ενός γονιού.

«Πιστεύω ότι γίνεται ολοένα και πιο ακραίος, ίσως να γίνει πιο επικίνδυνος», πρόσθεσε ο Γενς Μπράιβικ, αφού ο 35χρονος γιος του τού έστειλε μια επιστολή στην οποία αρνείται το αίτημα του πατέρα του να τον δει για πρώτη φορά μετά το μακελειό του 2011.

Ο Γενς Μπράιβικ σημείωσε ότι ως πατέρας έχει «λίγες ελπίδες» ότι ο γιος του θα δείξει μεταμέλεια. Στην επιστολή του προς τον πατέρα του ο Άντερς θέτει δύο όρους για να δεχθεί να τον δει: ο Γενς θα πρέπει να δηλώσει ότι είναι φασίστας και να αποκηρύξει τους γονείς του επειδή δεν τάχθηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Νορβηγίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γενς Μπράιβικ εξέφρασε τον φόβο ότι ο Άντερς ενδέχεται να επηρεάσει άλλους εξτρεμιστές από τη φυλακή με την ακραία αντιμεταναστευτική ιδεολογία του.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Άντερς Μπράιβικ είχε αναφέρει σε μια άλλη επιστολή του ότι αποκηρύσσει τη βία και είναι διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη, όμως έθεσε μια σειρά όρων για να το κάνει αυτό—μεταξύ αυτών και να του επιτραπεί να σχηματίσει ένα φασιστικό κόμμα.

Ο Γενς Μπράιβικ είχε μόνο περιστασιακή σχέση με τον γιο του, αφού έχασε τη μάχη για την κηδεμονία του μετά το διαζύγιό του από τη μητέρα του Άντερς όταν εκείνος ήταν 4 ετών.

«Συχνά νιώθω ενοχές και υπεύθυνος για όσα έκανε», επισημαίνει στο βιβλίο του, ενώ διερωτάται αν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το μακελειό, αν ήταν καλύτερος πατέρας. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν είχα υπάρξει καλύτερος πατέρας, ίσως να ήταν ένας καλύτερος άνθρωπος σήμερα» αναφέρει.

Παρόλα αυτά άλλα μέλη της οικογένειας του Άντερς έχουν δηλώσει ότι δεν είχαν παρατηρήσει κάποια προειδοποιητικά σημάδια για τη συμπεριφορά του καθώς μεγάλωνε.

newsit.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB