• Εκτύπωση

55,3% όχι στην ανεξαρτησία της Σκωτίας – Κάμερον: Ακούσαμε, έρχονται περισσότερες εξουσίες


Ούτε 400.000 ψήφος δεν ήταν η διαφορά ανάμεσα στο «όχι» στην ανεξαρτησία και το «ναι». Όμως τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως, για την ώρα, η Σκωτία παραμένει μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, "όχι" στην ανεξαρτησία είπε το 55,3% των ψηφοφόρων που μετείχαν στο δημοψήφισμα, ενώ το "ναι" συγκέντρωσε 44,77%.

Όχι στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο είπαν 2.001.926, ενώ 1.617.989 ήθελαν η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος και μετά από 307 χρόνια να αποχωρήσει από την Ένωση. Το γεγονός πως η διαφορά δεν είναι μεγαλύτερη των 400.000 ψήφων αλλά και η συμμετοχή ρεκόρ του 84,6% δείχνουν αφενός πόσο κρίσιμο ήταν το δημοψήφισμα και αφετέρου πως στη Σκωτία ξημερώνει μια νέα μέρα.


Μια μέρα που βρίσκει τη χώρα διχασμένη, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες της δεν θέλουν να λέγονται πια Βρετανοί, δεν θέλουν την Ένωση και επιθυμούσαν να δημιουργηθεί το ανεξάρτητο κράτος της Σκωτίας.

Μπορεί το «όχι» να είχε περισσότερες ψήφους, αλλά η ουσία είναι πως το «ναι» είναι ο πραγματικός νικητής, αφού έφτασε μια ανάσα από το 50% και έστειλε ηχηρότατο μήνυμα στο Λονδίνο.

Οι υποσχέσεις του Κάμερον

Ένα μήνυμα που ο (ανακουφισμένος) Ντέβιντ Κάμερον υποστηρίζει ότι το πήρε. Μένει να το αποδείξει κιόλας.

Λίγο αφού το τοπίο στη Σκωτία είχε ξεκαθαρίσει και η καρδιά του πήγε στη... θέση της, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να κάνει δηλώσεις. Στο πρόσωπό του ήταν έκδηλη η ηρεμία, αφού δεν «έσκασε» στα δικά του χέρια η διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Του αρκεί, πλέον το πρόβλημα μεταφέρεται στους επόμενους...

Λύθηκε το πρόβλημα για μια γενιά, είπε. Και ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Όχι το... έθαψαν κάτω από το χαλί!

"Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας", είπε και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες".


Ο Κάμερον μίλησε για ξεκάθαρη ψήφο. Κι αυτό, πάλι, όπως το δει κανείς είναι... Άλλωστε δε θα μπορούσε να μην κάνει ανάλογες δηλώσεις όταν ήξερε πως αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν διαφορετικό, η θητεία του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα τελείωνε και θα υποχρεωνόταν σε παραίτηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Αγγλίας και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

"Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία", πρόσθεσε ο Κάμερον.

Και όπως σημείωσε, "θα θυμόμαστε το δημοψήφισμα ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας".

Ανακούφιση και στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

"Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει", δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του "όχι" στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
Φωτογραφίες: EPA - REUTERS

newsit.gr





Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB