• Εκτύπωση

Πίνουν στην υγεία του όχι! Ανακουφισμένοι οι παραγωγοί σκωτσέζικου ουίσκι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος!



- Πέρυσι οι εξαγωγές ουίσκι είχαν αποφέρει κέρδη ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ
- Ανησυχούσαν ότι θα χάσουν την υποστήριξη των Βρετανών
- Διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ το απόγευμα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία
- Λονδρέζος που στοιχημάτισε υπέρ του όχι κέρδισε 200.000 λίρες!


Οι παραγωγοί του σκωτσέζικου ουίσκι εξέφρασαν την ανακούφισή τους σήμερα μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, χαιρετίζοντας «τη σταθερότητα» της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χαιρετίζουμε τη σταθερότητα που φέρνει η επιλογή αυτή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ, γενικός διευθυντής της Σκοτσέζικης Ένωσης Ουίσκι (SWA).

Η επαγγελματική ένωση των παραγωγών ουίσκι ανησυχούσε για την έξοδο, έστω και προσωρινή, μιας ανεξάρτητης Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το αν ο τομέας θα συνέχιζε να χαίρει της υποστήριξης του ισχυρού διπλωματικού δικτύου της Βρετανίας.

Το ουίσκι είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγόμενο προϊόν της Σκωτίας μετά το πετρέλαιο. Πέρυσι οι εξαγωγές ουίσκι είχαν αποφέρει κέρδη ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η SWA επεσήμανε ότι πλέον επιθυμεί να παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για τις νέες εξουσίες τις οποίες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε να δώσει στη Σκωτία.

«Η βιομηχανία του σκωτσέζικου ουίσκι είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει έναν κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις που είναι θεμελιώδεις για τη μελλοντική επιτυχία του τομέα μας και του έθνους μας», πρόσθεσε ο Φροστ.

Κέρδισε 200.000 λίρες

Ένας Λονδρέζος κέρδισε περίπου 200.000 λίρες (σχεδόν 254.000 ευρώ) σήμερα αφού στοιχημάτισε ότι οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής τους.

Ο Λονδρέζος είχε τοποθετήσει συνολικά 900.000 λίρες σε τέσσερα διαφορετικά στοιχήματα υπέρ του «όχι» που είχε καταθέσει από τον Ιούνιο σε ένα γραφείο στοιχημάτων του Λονδίνου, ανακοίνωσε η εταιρεία William Hill.
Ο Λονδρέζος είχε τοποθετήσει συνολικά 900.000 λίρες σε τέσσερα διαφορετικά στοιχήματα υπέρ του «όχι»
Η William Hill, η μεγαλύτερη εταιρεία στοιχημάτων της Βρετανίας, επεσήμανε ότι έλαβε στοιχήματα ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων λιρών για το δημοψήφισμα, ποσό περίπου ίσο με αυτό των στοιχημάτων που κατατίθενται για τους μεγάλους αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αλλά τριπλάσιο από εκείνο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2010.

Τα γραφεία στοιχημάτων εκτιμούσαν ότι οι Σκωτσέζοι δεν θα επέλεγαν την ανεξαρτησία και γι’ αυτό τον λόγο η διαδικτυακή εταιρεία στοιχημάτων Betfair πλήρωσε νωρίτερα κάποιους από τους πελάτες της που είχαν στοιχηματίσει υπέρ του «όχι», ανακοινώνοντας ότι το αποτέλεσμα είναι σίγουρο 48 ώρες πριν το δημοψήφισμα.

Τάζουν στους σκωτσέζους οι βρετανοί

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε ότι οι Εργατικοί δεσμεύονται να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένης της Σκωτίας, ύστερα από την επικράτηση του "Όχι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Ο Μίλιμπαντ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντάς το ψήφο αλλαγής.
Σε ομιλία του στη Γλασκώβη, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών είπε: "Η αποκέντρωση δεν είναι μία καλή ιδέα μόνο για τη Σκωτία και την Ουαλία, είναι καλή ιδέα για την Αγγλία και για τη Βόρεια Ιρλανδία", είπε.
Απευθυνόμενος στους Σκωτσέζους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ο Μίλιμπαντ είπε: "Το Εργατικό κόμμα είναι αποφασισμένο να δείξει μέσα στα επόμενα χρόνια ότι μπορεί να είναι το όχημα για τις ελπίδες, τα όνειρά σας, τις φιλοδοξίες για μία καλύτερη ζωή για εσάς, μία καλύτερη ζωή για τη Σκωτία και μία καλύτερη ζωή για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο".
Πρόσθεσε ακόμη ότι "αν οι πολίτες ψήφισαν ναι ή όχι σε αυτό το δημοψήφισμα, ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, αυτή ήταν μία ψήφος για αλλαγή...Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησής της και γνωρίζουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται να αλλάξει τα πρόσωπα που την κυβερνούν. Θα παραχωρήσουμε περισσότερες εξουσίες για ένα ισχυρότερο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, μία ισχυρή Σκωτία. Και γνωρίζω ότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων θα εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευσή τους. Θα εκπληρώσουμε επίσης την επιθυμία για αλλαγή στην Αγγλία, την Ουαλία, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο".
Ο Μίλιμπαντ πρόσθεσε: "Αυτή ήταν μία ψηφοφορία για αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Μία ψηφοφορία για το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, για το σύστημα κοινωνικής μας πρόνοιας. Ήταν μία ψηφοφορία (που απέβη) υπέρ του 'Όχι' γιατί γνωρίζουμε ότι μαζί είμαστε καλύτερα".

Φάρατζ: Για την Αγγλία να αποφασίζουν μόνο άγγλοι βουλευτές

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε στο BBC: "Ο τρόπος που χειρίστηκε (το δημοψήφισμα) από την αρχή το Ουέστμινστερ ήταν χαώδης. Δόθηκαν μία σειρά από υποσχέσεις εκ μέρους των Άγγλων. Οι Άγγλοι αποτελούν το 86% του πληθυσμού αυτής της ένωσης, έχουν μείνει έξω απ' όλο αυτό (αναφερόταν στην αποκαλούμενη "Φόρμουλα Μπάρνετ", με βάση την οποία καθορίζεται η κατανομή δημοσίων δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο) τα τελευταία 18 χρόνια...αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι Άγγλοι είναι μία δίκαιη διευθέτηση".
Ο Φάρατζ είπε ακόμη ότι "θα πρέπει να έχουμε άγγλους βουλευτές να ψηφίζουν μόνο για ζητήματα της Αγγλίας".
Την ίδια ώρα, ο τσέχος πρωθυπουργός Μποχούσλαβ Σομπότκα είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον χαροποίησε επειδή "το θεωρώ μία ακόμη απόδειξη ότι ο κόσμος δεν έχει τρελαθεί τελείως".
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι αν η Βρετανία είχε διαλυθεί, αυτό θα είχε οδηγήσει σε ένα κύμα εθνικισμού το οποίο θα είχε αποσταθεροποιήσει κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας το 1990, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε πως μία ισχυρή, συγκεντρωτική κυβέρνηση δεν προτιμάται στην Ευρώπη.
"Το μοντέλο της Γερμανίας για ένα ομοσπονδιακό σύστημα με μία κεντρική κυβέρνηση και ανεξαρτησία για τα κρατίδια και τους δήμους είναι το πιο σύγχρονο σύστημα", είπε.

newsit.gr




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB